string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen in juli naar Zuid-Korea voor Peace Cup.

Donderdag 19 april 2012 om 15:08

FC Groningen reist komende zomer af naar Zuid-Korea om daar deel te nemen aan de Peace Cup. Het prestigieuze toernooi wordt eens in de twee jaar georganiseerd en kent eerdere winnaars als PSV, Tottenham Hotspur, Olympique Lyon en Aston Villa. Van 17 tot en met 22 juli neemt FC Groningen het op tegen Hamburger SV, Sunderland en het organiserende Seongnam Ilhwa Chunma.

De directie van FC Groningen is bijzonder verheugd, dat de club de invitatie kreeg. “We waren kandidaat voor het toernooi”, laten de directeuren Hans Nijland en Robbert Klaver weten. “We hebben ons toen hier in Euroborg gepresenteerd aan een Koreaanse delegatie en daaropvolgend een soort van ‘bidbook’ ingediend. Blijkbaar hebben we een goed visitekaartje afgegeven, want we zijn de Nederlandse vertegenwoordiger geworden. We zijn enorm vereerd. Het is niet alleen een zeer aansprekend internationaal toernooi, het is zakelijk gezien ook interessant en lucratief.”
Startgeld
Voor de deelname aan de Peace Cup ontvangt FC Groningen een startgeld van maar liefst 200.000 US Dollar, omgerekend zo’n 150.000 euro. Daarnaast valt bij sportieve successen tijdens het toernooi ook nog eens een prijzengeld te verdienen variërend tussen de 300.000 USD (230.000 euro) en 1.500.000 USD (1,1 miljoen euro). Voor FC Groningen telde extra dat het de Zuid-Koreaanse aanvaller Suk Hyun-Jun binnen de selectie heeft.
Suk keert in juli dus terug naar zijn geboorteland en dat vindt hij prachtig nieuws. “Ik ben heel blij. Ik hoorde het vandaag. Zuid-Korea is heel mooi. Ik zeg ook altijd tegen mijn medespelers dat Zuid-Korea een mooi land is. Maar ze geloven mij niet. Korea heeft heel mooie grote gebouwen. En ik krijg nu de kans om te laten zien dat ik gelijk heb.”
Verheugd
Ook trainer Pieter Huistra is verheugd over de deelname aan de Peace Cup. “Het is een aantrekkelijk toernooi met goede tegenstanders. Het is mooi dat we daar tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen met de hele groep heen kunnen.”
Eerder was al bekend dat vanuit Europa het Duitse HSV, de club van voormalig FC-spits Marcus Berg en het Engelse Sunderland mee gaan doen. Huistra: “Dit soort tegenstanders probeer je in de aanloop naar een nieuw seizoen ook te zoeken als je in Nederland bent. Maar het is nu extra mooi om in de voorbereiding met een jonge groep spelers naar Zuid-Korea te gaan en ploegen van dit kaliber te treffen. Je zit een week lang op elkaars lip, eet en slaapt met elkaar in hotels en je speelt wedstrijden. Dat is altijd goed voor de teambuilding.”
Niveau
Suk is bekend met de Peace Cup en is razend enthousiast. “Het toernooi om de Peace Cup is een mooi evenement. Ik heb er zelf Olympique Lyon zien spelen, een Europese topclub. Dat zegt wel iets over het niveau van het toernooi.”
Voor Huistra wordt het een terugkeer naar Azië, want tijdens zijn actieve carrière speelde hij in het seizoen 1995/1996 voor het Japanse Sanfrecce Hiroshima. “Volgens mij ligt Zuid-Korea ongeveer op dezelfde breedtegraad als Japan. Het kan heel erg warm zijn in die periode. Dat zijn omstandigheden, die je meester moet zien te worden. Dit toernooi is alleen maar goed voor de internationale ervaring van jonge spelers.”
Weerzien
Voor Suk is het niet alleen een weerzien met zijn land maar ook met zijn landgenoten, die bij HSV en Sunderland spelen. “Bij HSV speelt Son Heung-Min en bij Sunderland Ji Dong-Won,” vertelt Suk. “Het is leuk dat zij ook meedoen. Ik heb regelmatig contact met Son en Ji. Zondag smste ik nog met Ji. Maar toen wist ik nog niet dat we elkaar zouden gaan zien tijdens de Peace Cup. Dus ik ga hem dat nu zo snel mogelijk laten weten”, besluit de Koreaan met een brede glimlach.

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard