FC Groningen in Euroborg te sterk voor Ajax.

Maandag 26 januari 2009 om 15:11

In een uitverkocht stadion liet FC Groningen zondagmiddag zien wel degelijk goed te kunnen voetballen. Voor het eerst dit seizoen wist FC Groningen te winnen van een topclub. Vijf minuten voor rust was het Danny Holla die na een goed uitgespeelde aanval met een hard afstandsschot het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. FC Groningen wint eindelijk weer een wedstrijd en kan opnieuw omhoog kijken.

FC Groningen begon scherp aan de wedstrijd en liet al snel het doel voor deze wedstrijd blijken: winnen. Het leverde Koen van de Laak al binnen 5 minuten een gele kaart op, omdat hij op een te felle manier Ajaxied Schilder onderuit maaide. In de 18de minuut kreeg aanvoerder Levchenko de eerste kans, maar kwam net een teen te kort op de voorzet van Marcus Berg. De tweede poging kwam van een afstandsschot van Goran Lovre, maar dit schot werd geblokt. Marcus Berg was er met de rebound en Gonzalo Garcia kon vervolgens net niet tot een schot komen. Maar ook Ajax liet van zich spreken en kreeg voor het doel van Luciano een goede kans op de voorsprong. Emanuelson veroverde de bal van Sankoh en leverde de bal op maat bij Suárez, maar Luciano wist zijn schot te keren. Granqvist kreeg vervolgns geel voor een overtreding op de Ajax-spits. In de 39ste minuut was daar dan eindelijk het verlossende doelpunt voor de Groningers. Gonzalo Garcia legde de bal vanaf de achterlijn terug richting de zestienmeter, waar Koen van de laak het overzicht hield en op zijn beurt de bal teruglegde op Danny Holla. De Groningse middenvelder bedacht zich niet en haalde verwoestend uit: 1-0. Euroborg vierde feest en met een voorsprong ging FC Groningen rusten. De tweede helft
Ajax nam aan het begin van de tweede helft meer risico, waardoor er voor FC Groningen meer ruimte ontstond. De grootste kans in de tweede helft was voor de bezoekers. Thomas Vermaelen schoot verwoestend tegen de onderkant van de lat, maar daarna kon Sankoh de bal wegwerken. Marco van Basten kwam met een dubbele wissel: Evander Sno en Leonardo kwamen in het veld voor Emanuelson en Gabri. De kansen voor Ajax kwamen van de voet van Suárez, via een afstandsschot van invaller Sarpong tegen de buitenkant van de paal en van invaller Sno, maar die kreeg  de bal niet met het hoofd en niet met zijn rechtervoet tussen de palen. Bij FC Groningen kwam in de 72ste minuut nieuweling Nicklas Pedersen in het veld voor Garcia. Goran Lovre kreeg van dichtbij de kans om nog een keer te scoren, maar zijn volley ging van dichtbij over het doel van Stekelenburg. In de 80ste minuut bracht Ron Jans Petter Anderson in het veld voor Goran Lovre en vlak daarna viel Fredrik Stenman uit die werd vervangen door Shkodran Metaj. De spanningen liepen aan Ajax- zijde hoog op toen Vertonghen zijn tweede gele kaart kreeg en met rood het veld moest verlaten. De eerste was voor een overtreding op Levchenko en de tweede wegens heftig protesteren. Trainer Marco van Basten liet duidelijk blijken het er niet mee eens te zijn door het veld op te lopen, waarop hij vervolgens naar de tribune werd gestuurd. FC Groningen wist in de vier minuten extra tijd op een sterke manier de voorsprong te verdedigen. Invaller Andersson kreeg nog wel een gele kaart na een overtreding langs de zijlijn en raakte daarbij zelf opnieuw geblesseerd aan zijn knie. Marcus Berg zal in ieder geval de volgende wedstrijd uit bij ADO Den Haag moeten missen, want hij kreeg nog een gele kaart voor spelbederf. Dit was zijn vijfde en daarmee hangt hem een schorsing boven het hoofd. Maar het belangrijkste van de zondagmiddag was de drie punten waar FC Groningen  met hart en ziel voor heeft gevochten. Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman (86’ Metaj); Holla, Van de Laak, Levchenko (c), Lovre (81’ Andersson); Berg, Garcia (72’ Pedersen).
Bank: Koopmans, Matthijs, Svejdik, Ajilore. De wedstrijdactiviteiten
Vooraf aan de wedstrijd waren er vanuit de Junior Club elf leden die mee liepen in de line-up. Dit waren: Jörn Oosting, Robbin Snippe, Wilco Medema, Stef Meins, Marc Procee, Rohan Dijk, Larissa Dijk, Harry Stockmeijer, Jesse de Vries, Ids Hannema en Cas Plenter. De referee- escort bestond uit: Leon Roossien, Lorenza Salvo en Pascal ten Hoove. In de rust was het de beurt aan vijf Green White Bengels om zichzelf naar de finale van de shoot-out te schieten. Dit waren: Thom Kruize, Emily Smid, Nick Gelderoos en Yoick Roelofs. Leuk dat jullie er allemaal waren!  (Foto's Acta fotografie en Jan Westman)