string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen Facts: week 16.

Dinsdag 19 april 2016 om 12:31

Sinds februari wordt in de aanloop naar een speelronde een voorbeschouwing geplaatst in de vorm van FC Groningen Facts. In samenwerking met Opta Sports kijken we via een elftal feiten vooruit naar de wedstrijd FC Groningen – Roda JC Kerkrade.

– FC Groningen kreeg afgelopen zaterdag voor het eerst sinds 20 december 2014 geen schot op doel tegen in de eerste helft van een Eredivisiewedstrijd, terwijl Feyenoord voor het eerst sinds 1 november 2014 in een thuiswedstrijd niet tot een schot op doel kwam in de eerste 45 minuten. De Groningers hadden enkel op bezoek bij Ajax (3) minder doelpogingen dan tegen Feyenoord (5) dit Eredivisieseizoen.
– Michael de Leeuw heeft nu 46 Eredivisiedoelpunten gemaakt voor FC Groningen en gaat daarmee Mariano Bombarda (45 goals) voorbij als nummer zes op de all-time topscorerslijst van de club.
– Alleen Hennie Meijer en Jos Roossien (20) openden vaker de score voor FC Groningen in een Eredivisiewedstrijd dan Michael de Leeuw (16).
– Sergio Padt was met 83 balcontacten de FC Groningen-speler met de meeste balcontacten, gevolgd door Etiënne Reijnen met 64. Overigens leidden 46 balcontacten van Padt tot balverlies. Sergio Padt verstuurde de meeste lange passes in de Eredivisie (833), maar geen enkele speler met meer dan honderd verstuurde passes heeft een lagere passzuiverheid (32,8%).
– FC Groningen won twaalf van de voorgaande 33 thuisduels met Roda JC in de Eredivisie (G11, V10), waarvan slechts één van de laatste vier ontmoetingen in de Euroborg. Roda JC won vijf en verloor slechts twee van de laatste negen competitieduels met FC Groningen (G2 – thuis & uit). Roda JC verloor slechts twee van de laatste zeven uitwedstrijden in de competitie (W3, G2).
– Alleen Ajax (85) scoorde meer Eredivisiegoals op bezoek bij FC Groningen dan Roda JC (57).
– De ontmoeting tussen Groningen en Roda JC eerder dit seizoen eindigde ondanks twintig schoten, waarvan acht op doel, in een doelpuntloos gelijkspel.
– FC Groningen pakte slechts één punt in de laatste acht Eredivisieduels die de club op dinsdag speelde (G1, V7).
– De Groningers kregen in de laatste drie wedstrijden in totaal twee doelpunten tegen, een aantal dat de club in elk van de zes duels daarvoor minimaal incasseerde (16 tegentreffers in totaal).
– Simon Tibbling is de speler die het vaakst wordt aangespeeld in de Eredivisie dit seizoen (1328).
– Rasmus Lindgren kan zijn 75e Eredivisiezege met FC Groningen boeken, een aantal dat slechts zes andere spelers haalden in dienst van de noorderlingen. Lindgren is de speler met de meeste gespeelde wedstrijden in Euroborg (74 FC Groningen, 1 Ajax) en passeert Tom Hiariej (73 FC Groningen, 1 Cambuur).

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard