FC Groningen en Ajax in evenwicht in Portugal.

Dinsdag 12 januari 2010 om 18:36

FC Groningen heeft vanmiddag in Portugal een oefenwedstrijd gespeeld tegen Ajax. In Alcantarilha werd het 1-1, na een 1-0 voorsprong bij rust voor de Groningers. Doelpuntenmaker was Tim Matavz. Luis Suárez scoorde na rust namens Ajax de gelijkmaker.

Beide ploegen bereiden zich aan de Algarve voor op de tweede seizoenshelft. Trainer Ron Jans kon bij de wedstrijd, die werd gespeeld bij Amendoeira Sportsclub, niet beschikken over de zieke Michael Jansen en de geblesseerden Tim Sparv, Tom Hiariej, Morten Nordstrand en Nicklas Pedersen. Nieuwkomers Daley Blind en Theo Lucius maakten hun debuut in een officiële wedstrijd van FC Groningen. Beiden starten tegen Ajax in de basis.
Weersomstandigheden
De weersomstandigheden waren bar en boos. Het regende de gehele dag onophoudelijk aan de Algarve en tijdens de wedstrijd ontstonden dan ook plassen op het veld. Niettemin bleef de grasmat aardig bespeelbaar voor het oog van zo’n 200 toeschouwers.
Binnen tien minuten nam FC Groningen, gestoken in het witte thuistenue, de leiding via een kopbal van Tim Matavz. Daarna kreeg Ajax het heft in handen en was voormalig FC Groningen-spits Luis Suárez twee keer gevaarlijk dicht bij het doel van Luciano da Silva. De Groningse ploeg hield echter stand en vijf minuten voor rust kwam Goran Lovre zelfs oog in oog met Maarten Stekelenburg. De Groningse nummer 10 stuitte echter op de doelman van Oranje.
Minder
Na rust werd het allengs minder met het voetbal, mede door de vele wissels aan beide kanten. Ajax kwam na bijna een uur spelen op gelijke hoogte door Suárez, die debutant Blind aftroefde in een duel waarbij de Groningers een overtreding claimden. Daarna begonnen de mutaties in beide teams en was er tot aan de slotfase van de wedstrijd van grote uitgespeelde kansen geen sprake meer.
Brian van Loo trad tien minuten voor tijd reddend op toen Miralem Sulejmani plots vrij voor hem opdook en aan de andere kant had invaller Serhat Koç nog een goede individuele actie, waarbij de kleine spits uiteindelijk het zijnet raakte. Daarmee bleef het 1-1 en daar konden beide ploegen prima mee leven.

FC Groningen – Ajax 1-1 (1-0)