Samenvatting: FC Groningen draait achterstand om en wint van PAOK

2 juli 2022

FC Groningen heeft de oefenwedstrijd tegen het Griekse FC PAOK Saloniki in een zonnig Wenum-Wiesel gewonnen. Voor het oog van ruim 700 toeschouwers, onder wie veel Griekse fans, werd het 1-2 op het sportpark nabij Apeldoorn. Alle doelpunten vielen na rust. FC Groningen draaide een achterstand om door goals van Daleho Irandust en Michael de Leeuw.  

20220702GRONINGENPAOKSALONKI021

FC Groningen zette de Griekse tegenstander - vorig seizoen tweede in de Griekse Super League - vanaf de start geregeld met meerdere spelers vroeg onder druk waardoor het de bal veelvuldig veroverde diep op de vijandige helft. Tot echte grote kansen kwam de FC niet. Wanneer de bal verder van het doel werd terugveroverd, zocht de Trots van het Noorden snel de diepte naar aanvallers Ragnar Oratnamgoen, Romano Postema en Cyril Ngonge. Een keer leek Postema aan de aandacht van de Griekse verdedigers te zijn ontsnapt, maar werd de spits afgevlagd voor buitenspel.
 
De gevaarlijkste kansen voor rust waren voor PAOK, dat de laatste vijf dagen in trainingskamp is in Nederland en eerder Go Ahead Eagles met 4-0 versloeg. Keeper Michael Verrips verrichtte enkele goede reddingen en werd bij de grootste mogelijkheid voor de Grieken geholpen door de paal. Andrija Zivkovic raakte het houtwerk na een kwartier spelen met een laag schot van randje strafschopgebied. Tegenvaller was het uitvallen van Liam van Gelderen die de strijd na een kwart wedstrijd moest staken nadat hij hard in botsing was gekomen met Ramon Pascal Lundqvist. 

20220702GRONINGENPAOKSALONKI002

In de tweede helft kwamen tien andere spelers in het veld. Alleen Marin Sverko – de vervanger van Van Gelderen voor rust – bleef staan. FC Groningen kwam al snel op achterstand door een goal in minuut 48 van aanvaller Ioannis Konstantelias, 1-0. De doelpuntenmaker schoot na ruim een uur spelen hard op de lat.
 
FC Groningen bleef waar mogelijk de tegenstander afjagen en die druk zorgde voor mogelijkheden. Sverko kopte een kwartier voor tijd voorlangs en in de 78ste minuut kwam de FC langszij. Daleho Irandust won de bal door vroeg storen in de opbouw van de Grieken en liet daarna zijn voetbalkusten zien. De Zweed passeerde de Griekse keeper met een werkelijk schitterende lob, 1-1. Direct na de treffer zorgde Luciano Valente met een fraaie actie voor de volgende kans. De middenvelder uit de eigen Opleiding speelde zichzelf goed vrij en schoot op de keeper.
 
Het harde werken werd beloond in de slotfase van het duel. Paulos Abraham passeerde aan de linkerkant zijn tegenstander. Zijn strakke voorzet werd nog door de keeper verwerkt, maar spits Michael de Leeuw was er snel bij om de rebound binnen te tikken. In minuut 85 werd het 1-2 voor de ploeg van trainer Frank Wormuth, dat was tevens de eindstand.
 
De Trots van het Noorden gaat komende week op trainingskamp in Duitsland. Op zaterdag 9 juli speelt de Trots van het Noorden in Hannover tegen Hannover 96.  
 
Opstelling eerste helft: Verrips, Van Gelderen (23’ Sverko), Te Wierik, Kasanwirjo, Kalley; Matuta, Pellupessy, Lundqvist; Oratmangoen, Postema, Ngonge.
 
Opstelling tweede helft: De Boer, Dankerlui, Dammers, Sverko, Musampa; Valente, Van Kaam, Irandust; Abraham, De Leeuw, Joosten. 

20220702GRONINGENPAOKSALONKI051
20220702GRONINGENPAOKSALONKI053

Laatste nieuws