string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen diep geraakt door overlijden Henk Nienhuis.

Zaterdag 18 februari 2017 om 22:15

FC Groningen is diep geraakt door het overlijden van Henk Nienhuis. De markante voetbalman uit Oost-Groningen overleed vandaag, zaterdag 18 februari, op 75-jarige leeftijd.

Henk Nienhuis werd op 11 augustus 1941 geboren in Borger. Hij begon met voetballen bij de gelijknamige club uit zijn geboortedorp en maakte op jonge leeftijd de overstap naar de betaald voetbalclub Veendam, waarvoor hij als speler actief was tussen 1963 en 1973. 

Na zijn actieve voetbalcarrière was Nienhuis ondermeer trainer bij Nieuw-Buinen en het Jeugdplan Nederland. Tussen 1979 en 1984 was hij assistent-trainer en trainer van het tweede elftal bij FC Groningen. Theo Verlangen was tot medio 1983 destijds de hoofdtrainer. In het seizoen 1983/1984 werd Europees voetbal gespeeld met Han Berger als hoofdcoach.

In 1984 werd Nienhuis trainer van Veendam en leverde hij een prestatie van formaat door een jaar later te promoveren naar de Eredivisie. Direct volgde ook weer degradatie. Het jaar erop herhaalde Nienhuis dit kunststukje en promoveerde hij nogmaals met Veendam om daarna echter ook meteen weer te degraderen naar de eerste divisie. 

In 1990 keerde Nienhuis terug naar het Oosterpark, eerst als algemeen manager en later als algemeen directeur. Hoofdtrainers in die periode waren Hans Westerhof en Pim Verbeek. Drie jaar later, in 1993/1994, ging hij aan de slag bij zijn geliefde Veendam. Eerst een seizoen als trainer en daarna als manager en directeur aan De Langeleegte. In 2000 werd Nienhuis wegens zijn verdiensten voor het voetbal benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Nienhuis was als directeur de voorganger van Hans Nijland. De huidig algemeen directeur van FC Groningen zegt in een reactie: “Ik ben diep geraakt door zijn overlijden. Henk Nienhuis was een unieke persoonlijkheid. Hij had een enorme passie en drive. Een zeer gedreven man. Een groot verlies. Wij willen de nabestaanden van Henk Nienhuis veel sterkte wensen bij het verwerken van zijn overlijden.”

FC Groningen zal morgen, zondag 19 februari, met rouwbanden spelen tijdens de competitiewedstrijd tegen Sparta in Rotterdam.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’