FC Groningen D2 ongeslagen kampioen.

Zondag 13 april 2014 om 20:48

FC Groningen D2 is gisteren, op zaterdag 10 mei 2014, kampioen van de Tweede Divisie F geworden. Stadgenoot Be Quick 1887 D1 werd op de Esserberg met 4-0 verslagen.

BE QUICK 1887 D1 0-4 FC GRONINGEN D2
0-1 Kian Slor (2.), 0-2 Yannick Hettinga (21.), 0-3 Romano Postema (23.), 0-4 Joel van Kaam (41.)
opstelling FCG D2 Max Wolfs, Jort Stuiver, Yannick Hettinga, Nout de Groot, Jimi van Halen, Job van Dijk, Joel van Kaam, Jesper de Backer, Romano Postema, Tom van der Werff, Kian Slor. Wissels: Tijs Mulder, Marco Hut, Marshelon Pourier, Daan Scholtens, Stein Barkhuis, Corvin Braun.
In een regenachtig stadion De Esserberg liet FC Groningen D2 zien waarom het dit seizoen de sterkste was in de Tweede Divisie F. Al in de tweede minuut was het raak. Tom van der Werff bereikte Kian Slor die beheerst de 1-0 liet aantekenen. Kansen waren er daarna volop voor de Groningers. Zo schoot Romano Postema naast en raakte Jesper de Backer de lat. Daarna ging het snel voor de ploeg van trainer Bote Talsma want in twee minuten tijd werd het duel beslist.
Uit een hoekschop verdubbelde Yannick Hettinga de voorsprong. Nauwelijks 120 seconden later stond ook treffer nummer drie op het scorebord. Ditmaal was het Romano Postema die scoorde. Joel van Kaam raakte de lat terwijl Hettinga en Slor net geen doel troffen. Met een zekere 3-0 voorsprong werd echter de rust ingegaan. In het tweede half uur zorgde Marshelon Pourier voor de eerste dreiging. Slechts eenmaal werd na rust gescoord. Joel van Kaam zag zijn schot eerst gered maar in de rebound schoot hij de bal hoog in het doel.
Be Quick 1887 D1 kreeg daarna ook enkele kansen. Doelman Stein Barkhuis redde eenmaal fraai terwijl een kopkans van de Good Old net over het doel ging. In de slotfase raakte de FC middels Slor voor een derde maal de dwarsligger. Na het laatste fluitsignaal kon het feest beginnen. En gezegd moet worden dat alles rondom de wedstrijd prima geregeld was. Er was vuurwerk, er waren spandoeken en er waren veel supporters op de wedstrijd afgekomen. Staf en selectie maakten vervolgens in een open bus een rijtoer door de binnenstad van Groningen.
REACTIE TRAINER BOTE TALSMA:
“Ik vond de eerste helft van ons beter dan de tweede helft. We begonnen goed aan de wedstrijd met een snel doelpunt. Bij vlagen lieten we mooie aanvallen zien. Na rust waren we iets minder nauwkeurig maar kregen we toch nog wel kansen. Ons samenspel was ook minder goed verzorgd. Ondanks dat Be Quick nog een aantal kansen kreeg was onze zege terecht. Voor de jongens ben ik echt blij met dit kampioenschap. Elke dag geven ze het uiterste op de trainingen en het hele jaar hebben ze hiernaar toe gestreefd. Verdedigend gezien vind ik dat er goed is samengewerkt en dat de jongens agressiever zijn geworden. Aanvallend lieten we bij vlagen mooi positiespel zien en hebben we ook mooie teamdoelpunten gemaakt. Maar aanvallend valt er nog wel veel winst te behalen.”
FELICITATIES VIA TWITTER (@fcjeugd)
Ons twitteraccount werd overstelpt met reacties. Hier een selectie uit de felicitaties:

“we hebben jullie D2 hopelijk geholpen met het kampioenschap! 1-0 winst op nummer 2 Hoogezand. Gefeliciteerd!” (VV Heerenveen D1)

“Het is al beslist. Wij hebben verloren… FC Groningen D2, gefeliciteerd.” (Marc Jansen, trainer Hoogezand D1)
“Gefeliciteerd met het kampioenschap van de D2!” (Ajax Jeugd)
“Wij feliciteren @fcjeugd met het kampioenschap van FC Groningen D2.” (FC Groningen Fans)
“gefeliciteerd met het kampioenschap van jullie D2 toppers” (Kids United)
“Namens Velocitas D1 gefeliciteerd met het kampioenschap!” (Jetze Koper)
“Gefeliciteerd FC Groningen D2 met het behalen van het kampioenschap in de 2e div. Sportieve groeten.” (Jelmer Meinardi, SV Bedum D1)
“Wij feliciteren FC Groningen D2 met hun kampioenschap. Toppers!” (vv Actief E1)
“@fcjeugd gefeliciteerd vanuit @SneekSnits #ONSD1 helemaal verdiend” (ONS Boso Sneek D1)
“FC Groningen D2 is KAMPIOEN van de Tweede Divisie F na de zege op Be Quick 1887 D1. Felicitaties aan Bote Talsma en zijn ongeslagen team!!!” (Hans Nijland, directeur FC Groningen)
ALLES OVER HET SEIZOEN 2013/2014
September: openingszege in extremis
Als voor FC Groningen D2 op 14 september de competitie van start gaat, is duidelijk wat trainer Bote Talsma voor ogen heeft. In de informatiegids van de jeugdopleiding zegt Talsma het volgende: “De speelwijze kenmerkt zich door veel balbezit te willen hebben en met positiespel via het middenveld kansen creëren om veel doelpunten te scoren. Bij balverlies willen we de bal zo snel mogelijk terugveroveren.”
Door veel onnauwkeurigheden in het spel heeft FCG D2 het lastig in de openingswedstrijd van het seizoen in Sneek. Het gebeurt allemaal in de slotfase als de thuisploeg in de slotminuut langszij komt maar de groenwitten alsnog de winst grijpen. Job van Dijk raakt de lat waarna Jesper de Backer de drie punten verzekert. Een week later is stadgenoot Be Quick 1887 D1 te gast op Corpus. In een aantrekkelijke wedstrijd krijgen beide teams legio kansen maar gaat de thuisploeg er het meest effectief mee om.
In Drachten wordt ook wedstrijd nummer drie in winst omgezet. Wederom gaat dat allerminst overtuigend. De FC mist veel kansen waardoor de wedstrijd tot de laatste minuut spannend blijft. Job van Dijk zorgt in de slotfase voor opluchting. Trainer Talsma weet waar het aan ligt: “Als we de bal veroveren moeten we leren die ook langer in bezit te houden. Pas dan kun je meer kansen creëren. Overigens heeft onze achterhoede in de slotfase goed stand gehouden. Opbouwend kwamen ze onder de druk vandaan.”
FCG D2 3-2 @ ONS Boso Sneek D1 (Kian, Marco, Jesper)
FCG D2 5-2 vs Be Quick 1887 D1 (Kian 2, Marshelon, Nout, Yannick)
FCG D2 3-1 @ Drachtster Boys D1 (Romano, Marshelon, Job)
Oktober: “Tien! tien! tien!”
Een ongekende maand voor de jonge ploeg van de Regionale Voetbalopleiding. In drie wedstrijden scoort onze D2 maar liefst 32 doelpunten en daarmee wordt de toon voor de rest van het seizoen gezet. De wedstrijd tegen vv Heerenveen D1 is pittig maar allerminst lastig. Het wordt de wedstrijd van Kian Slor. De spits schiet na rust zeven doelpunten op rij binnen. Op 12 oktober worden wederom de dubbele cijfers gehaald.
Opmerkelijk is het duel in Emmen tegen de leeftijdsgenoten wel. De 10-0 eindstand is namelijk al bij rust bereikt. Ditmaal heeft Romano Postema het op zijn heupen. De wedstrijd is zes minuten oud als hij al een hattrick op zijn naam heeft staan. De trainer geniet met name van het aantal teamdoelpunten: “Via de combinatie werden onze spelers veelvuldig voor de keeper gezet. Sowieso was het samenspel verzorgd.” Twee weken later is het weer raak. Nu worden de amateurs van Emmen D1 met een kansloze nederlaag naar huis gestuurd.
FCG D2 12-1 vs Heerenveen D1 (Kian 8, Yannick, Corvin, Romano, Job)
FCG D2 10-0 @ FC Emmen D2 (Romano 4, Tom 2, Yannick, Job, Joel, Kian)
FCG D2 10-1 vs Emmen D1 (Kian 4, Romano 3, Joel, Jesper, Tom)
November: het leiderschap wordt bewezen
Al vrij snel wordt duidelijk dat Hoogezand D1 een concurrent voor de titel is. Op 2 november staat de topper op het programma en het gaat de Groningers goed af. De FC komt wel vroeg op achterstand maar mede dankzij twee goals van Daan Scholtens wordt er toch gewonnen. Bote Talsma is tevreden: “De jongens leren steeds beter de juiste keuzes maken en dan is het op de bank genieten. Met name na rust kregen we ook veel kansen die we uit goed positiespel en counters creërden.”
Ook Flevo Boys D1 mag als concurrent worden gezien en dus mag FC Groningen D2 zich wederom bewijzen. En dat gebeurt. Het regent kansen en al na vijf minuten staat de thuisploeg op een 2-0 voorsprong. Kian Slor is uiteindelijk goed voor vier van de vijf treffers. Hekkensluiter JVZ D1 komt er op Corpus den Hoorn ook niet aan te pas. Weer openen de Groningers furieus en weer wordt binnen vijf minuten met 2-0 de leiding genomen. De dubbele cijfers worden net niet gehaald.
Stadgenoot Velocitas D1 wordt eveneens op een nederlaag getrakteerd. Op een zwaar bespeelbaar veld wordt de wedstrijd echter niet zomaar gewonnen. De Velocitanen blijven lang in de race en pas in de slotfase maakt FC Groningen D2 het verschil. In de laatste zes minuten wordt driemaal doel getroffen. Romano Postema ontpopt zich ook in dit duel als goaltjesdief.
FCG D2 3-2 @ Hoogezand D1 (Daan 2, Kian)
FCG D2 5-1 vs Flevo Boys D1 (Kian 4, Romano)
FCG D2 9-0 vs JVZ D1 (Romano 4, Kian 2, Tijs 2, Joel)
FCG D2 5-2 @ Velocitas D1 (Romano 2, Marshelon, Kian, Jesper)
December: ook in Leeuwarden komt het toch nog goed
In de laatste competitiewedstrijd van het jaar lijkt het er lang op dat de eerstejaars D-pupillen het eerste puntenverlies zullen lijden. Maar het komt alsnog goed als Kian Slor zes minuten voor tijd matchwinner wordt. Trainer Bote Talsma ziet zijn team na rust, en in ondertal, goed spelen: “We hebben de tegenstander continu onder druk weten te houden en we gaven Frisia nauwelijks tijd om een aanval op te zetten. Ook wonnen we veel duels en daardoor veroverden we snel weer de bal. Met tien man creërden we via positiespel of de counter enkele grote kansen.”
FCG D2 1-0 @ Frisia D1 (Kian)
Maart: een belangrijke ‘last-minute’ gelijkmaker
Alvorens de competitie na de winterstop wordt hervat, staat er voor FC Groningen D2 een bekerwedstrijd op het programma. En daarin gaat het mis want in Hoogezand wordt de ploeg uitgeschakeld. Een week later wordt de draad echter rustig opgepakt. De puntenwedstrijd tegen Drachtster Boys D1 wordt met ruime cijfers gewonnen. In de eerste helft is het spel flitsend en na dertig minuten is de stand al 7-1. De ogen zijn dan al gericht op een nieuwe confrontatie met Hoogezand D1.
De FC wil revanche op het bekerverlies van twee weken eerder maar ziet ook op Corpus den Hoorn een sterk Hoogezand voor de dag komen. Heel lang lijkt de eerste nederlaag niet af te wenden maar in de slotfase lukt het dan toch nog. Ons twitteraccount meldt “Gooooaaaalll” en het is Romano Postema die in de slotminuut binnen tikt. Ook in Heerenveen gaat het allesbehalve gemakkelijk. Bij rust is nog niet gescoord maar aan het begin van de tweede helft is het wel raak.
Romano Postema schiet FC Groningen naar een 1-0 voorsprong en uiteindelijk wordt nog een kwartet doelpunten gemaakt. “We wisten met name via de zijkanten veel een-tegen-een situaties te creëren. We zetten ook veel druk op de bal waardoor we de tegenstander nauwelijks de kans gaven om vooruit te spelen. Dat was wel bepalend in deze wedstrijd. Verder ben ik blij hoe de spelers tot het einde toe hebben doorgezet,” zegt de trainer na afloop van het gewonnen duel.
In de maand maart resteren dan nog twee thuiswedstrijden en daarin is zowel FC Emmen D2 als Velocitas D1 kansloos. Tegen de Drenten, die aanvankelijk de beste kansen krijgen, is het na ruim een kwartier spelen al 3-0. Kian Slor zet onze D2 in het duel tegen Velocitas al vroeg op voorsprong. De opponent maakt nog wel gelijk en bij het rust is het slechts 3-1. In de tweede helft is het zesmaal raak en is de vijftiende zege van het seizoen een feit.
FCG D2 9-2 vs Drachtster Boys D1 (Romano 5, Kian 3, Corvin)
FCG D2 3-3 vs Hoogezand D1 (Romano 2, Jesper)
FCG D2 4-0 @ Heerenveen D1 (Romano 3, Kian)
FCG D2 7-2 vs FC Emmen D2 (Romano 4, Kian, Jesper, Joel)
FCG D2 9-1 vs Velocitas D1 (Kian 2, Romano 2, Marshelon 2, Jesper 2, Joel)

April: steeds meer zicht op de titel
FC Groningen D2 oogt consistent en ziet de titel steeds meer dichterbij komen. In Emmen wordt met gemak gewonnen. Op 12 april volgt in Emmeloord het duel tegen hoogvlieger Flevo Boys D1. Dat is altijd een lastige uitwedstrijd. Trainer Bote Talsma zit ziek thuis maar zijn vervanger, assistent Byron Bakker, ziet de jonge Groningers toch met ruime cijfers winnen. Bij rust is het slechts 3-2 maar in de tweede helft wordt het verschil gemaakt.
Byron Bakker over de belangrijke winst in Emmeloord: “Ondanks het feit dat Flevo Boys ons af en toe vast zette, bleven we rustig aan de bal en zag je de jongens oplossingen zoeken. Helemaal toen we in de tweede helft wat meer ruimte kregen scoorden we een aantal goals door mooi samenspel.” April doet wat hij wil, maar niet met ons D2 want ook Frisia moet eraan geloven. De opponent uit Leeuwarden komt na rust sterk terug maar het verschil heeft de thuisploeg al in het eerste half uur gemaakt.
FCG D2 8-2 @ Emmen D1 (Kian 4, Tom, Job, Jesper, Marshelon)
FCG D2 6-2 @ Flevo Boys D1 (Romano 2, Kian 2, Joel, e.d.)
FCG D2 5-2 vs Frisia D1 (Tom, Yannick, Romano, Joel, Jesper)
Mei: onbetwist de sterkste
In het eerste weekeinde van mei maakt concurrent Hoogezand D1 geen fout waardoor FC Groningen nog minimaal een week op de titel moet wachten. Ook de FC begaat geen misstap. Tegen ONS Boso Sneek D1 is het aanvankelijk wat zoeken maar als in de twaalfde minuut de score wordt geopend is er voor de Friezen geen houden meer aan. Het topscorersduo Romano Postema en Kian Slor schiet in elf minuten vijfmaal raak waardoor de wedstrijd al voor rust beslist is.
Op 10 mei is het dan eindelijk zover. Op een regenachtige zaterdag kan in stadion de Esserberg de titel worden gevierd. Al in de tweede minuut is het raak en groenwit komt daarna eigenlijk nooit echt in de problemen. De titel wordt daarna groots gevierd met dolle taferelen op het veld en een rijtoer door de stad.
FCG D2 7-1 vs ONS Boso Sneek D1 (Kian 3, Romano 3, Yannick)
FCG D2 4-0 @ Be Quick 1887 D1 (Kian, Yannick, Romano, Joel)