string(9) "claudebot"

FC Groningen D2 kampioen!

Zondag 19 april 2009 om 20:39

FC Groningen D2 heeft het kampioenschap veroverd. Op Corpus den Hoorn werd BV Veendam D1 met 12-1 verslagen.

FC GRONINGEN D2 12-1 BV VEENDAM D1
—————————————————————————
Voor de tweede maal in de historie zijn de eerstejaars D-pupillen van FC Groningen kampioen geworden. Vreugde heerste al voor aanvang van de wedstrijd toen bekend werd dat concurrent Flevo Boys D1 thuis met 0-1 had verloren van stadgenoot GVAV Rapiditas D1. Dat betekende dat de ploeg van trainer Peter Hoekstra bij een zege de titel zou winnen. Dat gebeurde dan ook in stijl. Binnen tien minuten was het 3-0 en vervolgens maate de ploeg er een gala-voorstelling van. Na een 5-0 ruststand won FC Groningen uiteindelijk met 12-1.
De doelpunten werden gemaakt door Stan Haanstra (3), Juhnino Bacuna (3), Sjoert Giezen (2), Niels Ridderstap, Mohammed Abdul Karim, Justin Slor en Dave Bosgraaf.
Na het laatste fluitsignaal was de vreugde ongekend. Het “kampioenen, ole ole” klonk nog ver na afloop van de wedstrijd uit de kelen van de voetballers. Op het veld werd de ploeg toegesproken door jeugd opleidingen Peter Jeltema en uiteraard Hans Njland. D2 zal over twee weken, voor de thuiswedstrijd van FC Groningen=NAC Breda in de Euroborg, worden gehuldigd.

Op het You Tube Kanaal van de FC Groningen Jeugd (http://www.youtube.com/fcjeugd) vind je nu alle video’s over het kampioenschap van D2 inclusief enkele doelpunten.
Tweede titel voor D2
In de vier gespeelde seizoenen heeft de jongste jeugd nu tweemaal een kampioenschap veroverd. De eerste was in 2006/2007 toen met overmacht de eerste plaats in de Hoofdklasse A werd bereikt. In dat seizoen won de D2, met ook toen Peter Hoekstra als trainer, 21 van de 22 wedstrijden en speelde het slechts in en tegen Hoogezand D1, de nummer twee van de ranglijst, gelijk. Ook de doelcijfers (153-16) waren indrukwekkend.
Kampioenschappen jeugdteams FC Groningen
De titel van D2 is de dertiende binnen de jeugdopleiding van FC Groningen. Net als C1 staat ook de teller van D2 nu op twee. A1, B1 en D1 hebben al drie kampioenschappen gewonnen. Enkel C2 staat nog op nul. In het seizoen 1985/1986 begon FC Groningen met de A-jeugd. Dat elftal won in haar eerste seizoen ook meteen de eerste titel.
A1: 1986,1994,2004
B1: 1993,2000,2005
C1: 1997,2000
D1: 2004,2006,2009
D2: 2007,2009
Terugblik op het seizoen
Op zaterdag 6 september trapt FC Groningen D2 het seizoen af met een duel tegen WVV D1 in Winschoten. De nieuwe lichting heeft het moeilijk, komt 2-0 achter, maar wint toch knap met 2-3. In september speelt de ploeg van trainer Peter Hoekstra maar liefst zes wedstrijden, waarvan er twee midweeks. De jonge ploeg heeft het moeilijk en verliest drie wedstrijden waaronder een 5-1 pandoering bij Flevo Boys D1 in Emmeloord. Een kampioenschap lijkt ver weg aangezien de ploeg slechts in de middenmoot staat en al negen punten achter staat op koploper Flevo Boys.
In oktober staan slechts drie duels op het programma maar langzaam wordt zichtbaar dat de ploeg goed ingespeeld is geraakt. Fysiek komt de ploeg tegen de andere, vaak sterkere D1-teams tekort maar op techniek staat er geen maat meer op FC Groningen D2. GVAV Rapiditas D1 is het eerste slachtoffer. De stadgenoot, die enkele plaatsen hoger staat, komt 2-0 voor maar wordt na rust compleet overdonderd en verliest uiteindelijk met 2-6.
In november en december speelt het team vijf wedstrijden en daarin pakt het de volle buit. BV Veendam D1 wordt na een achterstand met 3-4 verslagen en de ploeg komt daarna helemaal los. 23 treffers volgen in vier opeenvolgende duels en het laatste duel voor de winterstop, en in de mist, tegen GRC Groningen wordt omgezet in een 5-2 zege. Met acht opeenvolgende overwinningen gaan de mannen van Peter Hoekstra de winterstop in.
Op 7 februari wordt de competitie hervat en ook WVV D1 en Urk D1 worden verslagen. Dan is er ineens een onverwachte nederlaag. Op 28 februari is Frisia D1 met 4-2 opnieuw te sterk voor de D2. Opnieuw, aangezien de Friezen ook al op Corpus te sterk bleken. Peter Hoekstra mist overigens de nederlaag. Hij moet die middag, wegens een sterfgeval in de familie van A1-trainer Paul Raveneau, de A-jeugd coachen.
Maart begint met twee nipte maar wel hele belangrijke zeges. Eerst wordt Be Quick 1887 D1 op de Esserberg met 1-2 verslagen. Een week later wordt koploper Flevo Boys met dezelfde cijfers aan de kant gezet. Doordat de ploeg uit Emmeloord in de weken daarvoor ook al steken laat vallen is FC Groningen D2 ineens de nummer een van ranglijst hoewel het achtervolgende Flevo Boys wel duels tegeoed heeft.
Na de zege op Flevo Boys barst het D2-team van vertrouwen. Vier duels worden op rij gewonnen en daarin scoort de ploeg maar liefst 25 maal. De achtste en laatste treffer tegen GRC Groningen is meteen ook de honderdste van het seizoen. Twee dagen na GRC blijkt GVAV Rapidtas D1 op Kardinge een te lastige opgave. De fysiek sterkere thuisploeg komt 2-0 voor maar in de tweede helft, en met een treffer in de allerlaatste seconde, weet FC Groningen toch nog een punt uit het vuur te slepen.
Een week later biedt stad- en terreingenoot GRC Groningen de helpende hand. De ploeg wint in Emmeloord van Flevo Boys en zorgt er zo voor dat FC Groningen D2 de laatste twee speelrondes ingaat met een voorsprong van een punt op Flevo Boys D1. Op de laatste dag helpt een andere stadgenoot, GVAV Rapiditas, ook een handje door ook in Emmeloord te winnen. Daarmee heeft FC Groningen nog aan een zege geboekt en die wordt via een 12-1 zege op BV Veendam met glans behaald.

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus