FC Groningen D2 derde op toptoernooi in Spanje.

Maandag 29 juni 2009 om 10:39

De mannen van Peter Hoekstra hebben een uitstekende prestatie geleverd door op het sterk bezette toernooi van Carballo is Spanje derde te worden. Celta de Vigo won na strafschoppen de finale van Atletico Madrid. FC Groningen won de strijd om plaats drie van Barcelona.

Het was zondagochtend gelijk erop of eronder. De kwartfinale wedstrijd tegen het Conxo Compostella kon ook gelijk het einde van het toernooi betekenen. De verliezers kwamen niet meer in actie. Gelukkig was Groningen, dat als vijfde was geëindigd in de poule van 8 teams, zich goed bewust van dit feit. De Spanjaarden kwamen er niet aan te pas in het eerste bedrijf en mochten zich gelukkig prijzen dat de strijd al niet voortijdig beslist was. Alleen Sjoert Giezen wist het net te vinden. In de tweede helft kwam het zevental van Groningen ook niet in de problemen en was het de scheidsrechter die Conxo weer terug in de partij bracht. Onder druk van de fanatieke Spaanse aanhang zag hij in de laatste minuten een strafschop in een keurige schouderduw. Deze strafschop ging er feilloos in, maar toch was het Conxo dat in de noodzakelijk geworden strafschoppenreeks de derde miste, waardoor Groningen zich plaatste voor de halve eindstrijd.

In deze halve finale was Celta de Vigo de tegenstander. Op zaterdag werd van dit fysiek sterke team met 2-1 verloren. En ook nu hadden de allerkleinste FC’ers het moeilijk met deze Spanjaarden. Met kunst en vliegwerk werd de nul tot de rust vastgehouden. Aan de andere kant bleef de keeper van Celta moeiteloos overeind. De tweede helft was meer gelijkwaardig, maar toch kwam de 1-0 van Niels Ridderstap als een verrassing. Maar wéér kon de FC dit niet lang vasthouden. Het nagenieten van de openingstreffer duurde ongeveer drie minuten te lang… In die drie minuten scoorde Celta liefst 3 keer en leek de wedstrijd beslist. Leek, want de strijd brandde nu pas echt los. De laatste deel van deze wedstrijd had alle elementen van een echte Zuid Europese wedstrijd in zich: de ene schwalbe na de ander van de Spaanse top acteurs, een scheidsrechter die strooide met kaarten en talrijke opstootjes. De 2-3 in de slotseconde kwam helaas te laat om de finale nog te kunnen bereiken. Wat er allemaal in deze paar minuten gebeurde was nou net de reden waarom deze jongens al op zo’n jonge leeftijd een buitenlands toernooi mogen spelen. Met alle respect voor onze tegenstanders in de competitie, maar deze wedstrijden zullen deze boys niet snel vergeten. Het publiek kon het spel en de strijd van Groningen wel waarderen en gaf de jongens een staande ovatie.

Helaas restte nu niets anders dan de strijd om plaats drie. Barcelona, dat zijn halve finale verloor van Atletico Madrid, was de tegenstander. Net als gisteren bleek dat wij voetballend niets onder doen voor deze Spaanse topploegen. Binnen 5 minuten was het 2-0 voor de FC door goals van Justin Slor en Stan Haanstra. Voor Stan was dit alweer zijn vijfde treffer waarmee hij topscorer van het toernooi zou worden. Na de rust kon Barcelona nog één keer iets terug doen, maar de derde plek kwam niet meer in gevaar. Al met al een uitstekende prestatie en een leerzame ervaring. Na onze wedstrijd won Celta de Vigo uiteindelijk het toernooi door Atletico Madrid, na een 1-1 eindstand, na strafschoppen te verslaan.

Onze dank en waardering gaat uit naar de organisatie van dit toernooi en alle andere mensen die ons deze vijf dagen hebben ondersteund, begeleid en altijd voor ons klaar stonden om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken.