FC Groningen D2 bewijst leiderschap.

Woensdag 06 november 2013 om 09:03

Enkele mooie overwinningen vandaag voor onze jeugdteams. D2 won de topper en verstevigde het leiderschap, C1 boekte de eerste zege van het seizoen terwijl A1 de knock-out fase in het bekertoernooi bereikte. Daarnaast knokte Cambuur C2 zich naar een gelijkspel tegen FC Twente C2.

Teams Locatie Groningen
FC VOLENDAM A1 3-4 FC GRONINGEN A1
0-1 Sadik Spijodic (4.), 1-1 (6.), 1-2 Reinier de Groene (12.), 2-2 (45.), 2-3 Niels Stenekes (56.) 2-4 Reinier de Groene (65.), 3-4 (74.)
opstelling FCG A1 Robin Geertsma, Desevio Payne, Thijs Gerlofs, Roland Baas, Tolgahan Cicek (52.Glenn Bijl), Niels Stenekes (80.Willem Gootjes), Sadik Spijodic (70.Jim de Leeuw), Youri Schuur, Liban Abdulahi, Reinier de Groene, Kasper Oldenburger (46.Gijs Jasper).
Het vlaggenschip van de Regionale Voetbalopleiding heeft de poulefase van de strijd om de Nike Cup winnend afgesloten. De Groningers kenden in Volendam een sterke start. In de vierde minuut stonden Reinier de Groene en Youri Schuur aan de basis van de openingstreffer van Sadik Spijodic. Echt heel lang duurde de vreugde niet want twee minuten later was de stand alweer gelijk. De Groene bezorgde de gasten na twaalf minuten wederom een voorsprong.
De thuisploeg was daarna een paar keer gevaarlijk. Zo moest doelman Geertsma een tegentreffer voorkomen. Voor de FC namen Kasper Oldenburger, Sadik Spijodic en Desevio Payne het vijandelijke doel onder vuur. Op slag van rust moest alsnog de gelijkmaker worden geincasseerd. Meteen aan het begin van de tweede helft zag De Groene, na een voorzet van Gijs Jasper, zijn inzet gered door de goalie.
In de 56ste minuut nam groenwit voor de derde maal een voorsprong. Ditmaal was het Niels Stenekes die trefzeker was. Negen minuten later maakte De Groene zijn tweede doelpunt van de dag. De Volendammers deden nog wel iets terug maar de winst werd door de ploeg van trainer Peter Hoekstra niet meer uit handen gegeven. FC Groningen A1 eindigde in hun poule op de eerste plaats. Uit de drie duels werden zeven punten behaald.
FC GRONINGEN B1 0-4 AJAX B1
0-1 (43.), 0-2 (46.), 0-3 (52.), 0-4 (64.)
opstelling FCG B1 Kevin Wilpstra, Niels Ridderstap (65.Daan Ganzinga), Twan Nieboer (53.Stan Haanstra), Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Keziah Veendorp, Tyson dos Santos (53.Ebrar Yildirim), Rutger Etten, Juhnino Bacuna (79.Ozan Kokcu), Gerald Postma, Shivaro Hok-Ahin (74.Peter van Son).
Op Corpus den Hoorn zorgde Ajax B1, de nummer twee van de ranglijst in de eredivisie, voor het eerste wapenfeit. Toch was het in de eerste veertig minuten gelijkopgaand. Ajax B1 was wat vaardiger en had het meeste balbezit maar wist voorin niet dreigend te worden. In de 19de minuut kreeg de thuisploeg de beste kans. Een vrije trap van Shivaro Hok-Ahin werd door Juhnino Bacuna maar net over het doel geschoten.
De Amsterdammers zagen een inzet over gaan en ook een vrije trap haalde het doel van Kevin Wilpstra niet. Op een voorzet van Hok-Ahin was het wederom Bacuna die de score had kunnen openen. Zijn kopbal ging echter over. Een voorzet van Gerald Postma bereikte Bacuna net niet terwijl een schot van Rutger Etten door de doelman van Ajax katachtig werd gered.
Na rust werd echter alles anders. Juhnino Bacuna zag een poging naast gaan waarna de gasten drie minuten na rust op voorsprong kwamen. Luttele minuten later viel ook een tweede treffer voor de ploeg uit Noord-Holland te noteren en was het duel gespeeld. Stan Haanstra zag een voorzet via een verdediger van Ajax bijna tot doelpunt bekroond maar het was roodwit dat nogmaals tweemaal scoorde en met winst het veld afstapte.
FC UTRECHT B2 4-0 FC GRONINGEN B2
1-0 (35.), 2-0 (62.), 3-0 (66.), 4-0 (77.)
opstelling FCG B2 Jan Hoekstra, Sammy Feenstra, Luuk Kuipers, Jan Hup, Niels Hylkema, Daan Wijma (41.Nagesh Amatsaleh), Tim Riksman, Cheriel Girdharie (7.Thomas Reinders), Dennis Molema, Dave Bosgraaf (41.Noel Wever), Dylan Leurink (41.Jesse Borst).
Op Zoudenbalch leed de onder-16 ploeg van FC Groningen een nederlaag tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht. “Een geflatteerde nederlaag,” vond trainer Rick Mulder. “We hebben tegen een goede ploeg goed tegenstand geboden. Het had al snel 1-1 kunnen staan. Eerst redde Jan Hoekstra in een een-op-een situatie en even later miste Tim Riksman zo’n zelfde mogelijkheid. Hij schoof de bal naast.”
Vervolgens golfde het spel op en neer en kon geen ploeg echt lang het initiatief houden. Vijf minuten voor rust nam de thuisploeg een voorsprong. Uit een klutssituatie viel de openingstreffer. Na wat omzettingen tijdens de pauze kenden de gasten een sterke beginfase van de tweede helft. De Groningers waren bovenliggend en kregen enkele kleine kansen. Zo zag Dennis Molema een inzet gekeerd.
Toch viel het doelpunt aan de andere kant. En zoals al vaker dit seizoen vielen de treffers drie en vier ook snel daaropvolgend. “Na het tweede doelpunt van FC Utrecht vergaten we de taken uit te voeren. Ondanks dit verlies zijn we op de goede weg. Het is echter jammer dat we onszelf niet belonen. Een gelijkspel zou toch een beetje doping in de ontwikkeling zijn,” besloot Rick Mulder.
AFC C1 0-1 FC GRONINGEN C1
0-1 Martijn van Maastrigt (14.pen.)
opstelling FCG C1 Joep van de Haar, Dion Paapst (55.Jairzinho Leirissa), Tom van de Looi, Daniel Camara Bos, Oege Sietse van Lingen, Armani Mardjoeki, Marc Vegter, Daniel Teune (49.Luka Prljic), Daniel van Kaam, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha (47.Shabani Nduwumuremyi).
Het is gelukt! In de achtste competitiewedstrijd van het seizoen behaalde FC Groningen C1 dan eindelijk de eerste overwinning. Trainer Hugo Alves Velame was uiteraard een tevreden man na afloop: “We hebben goed gespeeld en terecht gewonnen. Vanaf de eerste minuut hebben we het spel gemaakt en veel kansen gecreeerd. Wat dat betreft complimenten voor de jongens.” Toch werd er voor rust maar eenmaal gescoord. Na handspel in de zestien schoot Martijn van Maastrigt de toegekende strafschop binnen.
Niet tevreden was de trainer over de productiviteit van zijn ploeg. “We hadden bij rust met 4-0 of 5-0 voor kunnen en misschien wel moeten staan. Desondanks was ons spel leuk om naar te kijken. Vanuit onze ideeen werden voor voetballende oplossingen gekozen.” De thuisploeg had voor rust de wind mee en probeerde met de lange bal voor gevaar te zorgen. Afgezien van een kopbal, die door doelman Joep van de Haar prima werd gepakt, werden de Amsterdammers niet gevaarlijk.
In de tweede helft was het spel aan Groningse zijde iets minder verzorgd. “Maar vanuit de omschakeling bleven we wel kansen creeeren. De laatste pass ontbrak alleen.” De beste mogelijkheden waren voor de gasten terwijl achterin vrijwel niets werd weggeven. Volgens Hugo Alves Velame is het nu zaak deze zege een goed vervolg te geven: “We zaten al weken te wachten op drie punten en dus was de opluchting groot. We speelden zeker niet slecht maar een overwinning is gewoon ook belangrijk. Hopelijk is dit het begin van een mooie serie.”
PEC ZWOLLE C2 2-6 FC GRONINGEN C2
0-1 Lion Kalentjev (22.), 1-1 (26.), 1-2 Lion Kalentjev (31.), 2-2 (33.), 2-3 Lion Kalentjev (36.), 2-4 Orkun Kokcu (44.), 2-5 Jearl Margaritha (55.), 2-6 Ashraf Hezam (60.)
opstelling FCG C2 Mats Roorda, Steyn Strijker, Tapmahoe Sopacua (51.Ken Raghoebar), Mark Versteegen, Rick Boyer, Mees Gootjes, Jearl Margaritha, Mark te Velde (51.Ashraf Hezam), Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Boy Spijkerman (36.Mark Jagt).
De onder-14 ploeg van FC Groningen behaalde in Zwolle een forse overwinning. De slotfase van de eerste helft was doelpuntrijk. Via Lion Kalentjev namen de Groningers tweemaal de leiding maar beide malen wist de thuisploeg de achterstand onschadelijk te maken. Trainer Gerard Wiekens verklaarde de ruststand als volgt: “De doelpunten bij ons vielen uit goede aanvallen. Maar de tegentreffers kregen we tegen uit vrije trappen. Tegen een ploeg met lengte hadden we dat willen voorkomen.”
Meteen aan het begin van de tweede helft was het raak. Lion Kalentjev werd bediend door Mees Gootjes en de aanvaller scoorde zijn derde goal van de dag. Via Orkun Kokcu, Jearl Margaritha en Ashraf Hezam kon met drie punten huiswaarts worden gekeerd. “Over de eerste helft ben ik niet tevreden want daarvoor speelden we te slordig. Na rust ging het stukken beter en maakten we het verschil. We hadden wel meer moeten scoren,” verklaarde Wiekens.
NEC D1 0-6 FC GRONINGEN D1
0-1 Gerwin Heidema (16.), 0-2 Gerwin Heidema (32.), 0-3 Gerwin Heidema (33.), 0-4 Remco Balk (36.pen.), 0-5 Remco Balk (39.), 0-6 Jarno Deuring (57.)
opstelling FCG D1 Nick van Leeuwen, Harold Kwant, Pim Betzema, Giovanni Zwikstra, Quinten Anakotta, Leonel Miguel, Tariq Lancelot, Joris Reiziger, Remco Balk, Joshua Sion, Gerwin Heidema. Wissels: Jarno Deuring, Leon Santema, Jonathan Edens, Mark Ploeger, Daan Reiziger.
Na twee opeenvolgende nederlagen behaalde FC Groningen D1 weer de drie punten. Een voorzet van Gerwin Heidema zeilde halverwege de eerste helft het doel in. Bij die ene treffer bleef het. “We speelden goed en waren veel sterker. In de zestien waren we echter wat ongelukkig in de afwerking,” vertelde trainer Arjen Jorritsma na afloop. In de tweede helft startten de gasten overdonderend. De FC scoorde liefst viermaal in zeven minuten.
Gerwin Heidema scoorde na rust nog een paar keer terwijl Remco Balk twee treffers voor zijn rekening nam. De 0-4 werd gescoord uit een strafschop nadat Giovanni Zwikstra een duw kreeg in de zestien meter. Jarno Deuring bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 0-6. Jorritsma: “De hele wedstrijd speelde eigenlijk op de helft van NEC af. Zij hebben ook geen kans gecreeerd. Na de 0-5 speelden we de wedstrijd uit maar met name in de laatste tien minuten waren we slordig.”
FC GRONINGEN D2 5-1 FLEVO BOYS D1
1-0 Kian Slor (3.), 2-0 Kian Slor (5.), 3-0 Romano Postema (27.), 4-0 Kian Slor (30.), 5-0 Kian Slor (45.), 5-1 (51.)
opstelling FCG D2 Max Wolfs, Tijs Mulder, Yannick Hettinga, Nout de Groot, Jimi van Halen, Job van Dijk, Joel van Kaam, Daan Scholtens, Kian Slor, Corvin Braun, Romano Postema. Wissels: Jesper de Backer, Tom van der Werff, Jort Stuiver, Marshelon Pourier, Stein Barkhuis, Marco Hut.
De eerstejaars D-pupillen van FC Groningen verstevigden de koppositie in de Tweede Divisie F dankzij een overtuigende overwinning in de topwedstrijd tegen Flevo Boys D1. Vanaf het begin heerste de ploeg van trainer Bote Talsma en binnen vijf minuten was al een 2-0 voorsprong genomen. Romano Postema bereikte Joel van Kaam die van dichtbij de lat trof. Uit de rebound was het Kian Slor die de score opende. Niet veel later profiteerde Slor van een foutje van de doelman.
De thuisploeg creeerde kans na kans maar lang bleef de teller op twee doelpunten steken. Zo wist Romano Postema een tweetal prima kansen niet te benutten. Kian Slor schoot vanaf de rand van de zestien meter naast terwijl Daan Scholtens ook een goede mogelijkheid voorlangs zag gaan. Pas in de 23ste minuut losten de gasten het eerste schot op doel. Drie minuten voor rust schoot Romano Postema raak waarna Kian Slor op slag van rust met een mooi geplaatst schot de stand op 4-0 bracht.
Trainer Bote Talsma was tevreden: “We speelden de dieptebal vaak de ruimte in waardoor we veel kansen creeerden. Maar dat was voor rust ook een beetje onze valkuil. Doordat we te vaak de dieptebal wilden geven, werden we ook wat onnauwkeurig. Daarin moeten we groeien. De jongens moeten leren om de juiste momenten daarvoor te kiezen. Daarnaast kunnen we het spel na balverovering nog beter verplaatsen.” ”
Ook in het tweede half uur domineerde groenwit. Kian Slor besloot op aangeven van Joel van Kaam over. Job van Dijk kreeg van dichtbij een schotkans maar de doelman keerde zijn inzet. Halverwege de tweede helft trof Kian Slor voor de vierde maal in deze wedstrijd doel. Ook de tegenstander, die negen minuten voor tijd tegen scoorde, kreeg daarna kansen. “Na rust kwamen we vaker in duel waardoor Flevo Boys ook enkele kansen kreeg. Verder moeten we langer volhouden om druk te zetten. Na rust lukte dat soms.”
Teams Locatie Leeuwarden
SC CAMBUUR C2 2-2 FC TWENTE/T C2
0-1 (22.), 0-2 (35.), 1-2 Nick Kleen (56.), 2-2 Gabriel Fernando (70.)
opstelling SCC C2 Duncan Hondema, Koen Blom, Luc Tjalma, Sidney de Jong (36.Werner Bouma), Max Huiskamp (36.Matthijs Verheul), Max de Jong, Roy Storm (36.Hidde Drost), Gabriel Fernando, Nick Kleen, Wilko van der Kooi, Ate Ruisch (36.Tom Doldersum).
De onder-14 ploeg van SC Cambuur kreeg loon na werken en pakte een punt in de thuisbeurt tegen FC Twente Twello C2. Daar zag het er lange tijd echter niet naar uit. Uit twee hoekschoppen scoorden de gasten en de tweede treffer was ook nog eens vlak voor rust. Symbolisch voor het seizoen, zei trainer Rodney van der Hoek: “Het was inderdaad niet de eerste keer dat we goals uit corners incasseerden. In de eerste helft toonden we verder te weinig durf. We hadden moeite met de organisatie van FC Twente hoewel we ook weer niet veel weggaven.”
In de tweede 35 minuten kreeg de thuisploeg een goede kans om terug te komen in de wedstrijd. De doelman van de Tukkers stopte echter een strafschop van Nick Kleen. Toch toonde Cambuur veerkracht en kwam het alsnog sterk terug. Uitgerekend Kleen scoorde de aansluitingstreffer waardoor het geloof in een goed resultaat toe nam bij de spelers. De Twentse defensie kwam onder druk te staan maar de beloning kwam pas laat tot stand. In de slotminuut maakte Gabriel Fernando gelijk.
En dus was er alle reden tot dolle vreugde. Cambuur speelde een goede tweede helft en gaf na rust ook nagenoeg niets weg. Van der Hoek: “Voor rust dachten we te weinig vooruit maar in de tweede helft durfden we wel initiatief te tonen. Daarnaast hebben de jongens na de achterstand hun mentale weerbaarheid getoond. Ze zijn als team gegroeid en hebben hard voor elkaar gewerkt. Op basis daarvan hebben we vandaag ook zeker een punt verdiend.”
FC TWENTE/H D1 2-0 SC CAMBUUR D1
1-0 (39.), 2-0 (50.)
opstelling SCC D1 Marco Kreeft, Robert Polee, Sil Bos, Rik de Boer, Feike Zijlstra, Kevin de Vries, Mark van der Meer, Pieter Abe de Jong, Kian Visser, Job Zwager, Bart Kooistra. Wissels: Chiel Kuiper, Martijn Ferwerda, Milan de Koe, Levi de Ron, Jhondly van der Meer.
De D-pupillen van SC Cambuur leden voor de derde maal op rij een 2-0 nederlaag. In de eerste vijf minuten was de thuisploeg tot tweemaal toe gevaarlijk. Daarna voltrok zich een evenwichtige wedstrijd waarin beide teams kansen creeerden. Trainer Elwin van Keulen was content met het eerste half uur: “We waren gelijkwaardig aan FC Twente.  Dat is knap omdat zij over het algemeen toch beter en vaardiger zijn.”
Na rust werd het een stuk lastiger voor de mannen uit Leeuwarden. “De ruimtes tussen onze linies werden groter en daarnaast pakten een aantal wissels bij Twente goed uit.” Negen minuten na rust kwam de thuisploeg aan de leiding. In de 50ste minuut werd de voorsprong verdubbeld. De gasten kregen wederom een aantal mogelijkheden maar gescoord werd er niet. Ook een een-op-een situatie was niet aan Cambuur besteed.
“Na de 1-0 kregen wij het moeilijk. FC Twente was dreigend maar toch creeerden ze niet echt veel kansen. Ik vond wel dat we in bepaalde situaties een te afwachtende houding innamen en dat de tegenstander sterker in de duels was. De laatste tijd benutten we niet ons volledig kunnen en dat is jammer,” concludeerde Van Keulen na afloop van de wedstrijd in Hengelo.