FC Groningen D1 wisselvallig op eerste dag Eurocup in Delfzijl.

Woensdag 08 januari 2014 om 09:52

Het is FC Groningen D1 niet gelukt zich te plaatsen voor de halvefinales van de Eurocup. In de poulefase werden de Groningers vierde.

In de openingswedstrijd ging groenwit onderuit tegen het Regioteam. Joris Reiziger en Jarno Deuring maakten een achterstand tot tweemaal toe ongedaan maar drie minuten voor tijd besliste het Regioteam de wedstrijd. De FC kreeg via Remco Balk, Giovanni Zwikstra en Joshua Sion wel een aantal goede kansen. Daarnaast voorkwam de lat een late gelijkmaker van Jarno Deuring.
Edwin Bolt, coach van de D1, had wel een verklaring voor de slechte opening van zijn team. “We moesten echt wennen aan het stroeve veld. Er werd vaak te slap ingespeeld waardoor we veel balverlies leden. Daarnaast waren zij fysiek ook sterker en lieten we ons afbluffen.” In het tweede duel opereerden de Groningers veel beter. AZ D1, dat haar eerste duel met liefst 8-0 had gewonnen van het Deense Esbjerg, kwam wel aan de leiding. Joshua Sion maakte gelijk.
De beste kansen en mogelijkheden waren voor de FC. Zo schoot Remco Balk van dichtbij en geheel vrijstaand naast. “Ik had AZ hoger ingeschat maar gezien het aantal kansen hadden we drie punten moeten pakken,” aldus Bolt. In het derde duel was er wel winst voor de tweedejaars D-pupillen van FC Groningen. Tegen SC Heerenveen D1 was het binnen dertig seconden raak via Giovanni Zwikstra die het laatste tikje gaf.
De Friezen kwamen nog wel op gelijke hoogte maar Jarno Deuring en Leonel Miguel bezorgden de FC de volle buit. In de laatste poulewedstrijd tegen Esbjerg fB moest met grote cijfers gewonnen worden, wilde FC Groningen zich nog kwalificeren voor de halvefinales. Joshua Sion opende de score maar uit de tegenaanval werd het meteen gelijk. Harold Kwant bracht met een fraaie treffer (hij scoorde na een eigen assist via de boarding) de FC wederom aan de leiding.
Veel kansen werden echter onbenut gelaten en de Denen gingen er alsnog met de winst vandoor. Een teleurstelling, vond Edwin Bolt. “Tegen Esbjerg hebben we het weggegeven. Die wedstrijd hadden we moeten winnen. Dan ga je toch met een beter gevoel de zondag in.” Over het algemeen waren er gemengde gevoelens bij de coach van FC Groningen D1. “Tegen het Regioteam waren we slecht in de omschakeling terwijl we tegen Esbjerg eigenlijk alleen maar vooruit dachten. Maar we gaan morgen gewoon voor de vijfde plaats.”
Eurocup 2014 Delfzijl, eerste dag:
FC GRONINGEN D1 2-3 REGIOTEAM
0-1 (2.), 1-1 Joris Reiziger (10.), 1-2 (12.), 2-2 Jarno Deuring (13.), 2-3 (15.)
FC GRONINGEN D1 1-1 AZ D1
0-1 (13.), 1-1 Joshua Sion (15.)
FC GRONINGEN D1 3-2 SC HEERENVEEN D1
1-0 Giovanni Zwikstra (1.), 1-1 (2.), 2-1 Jarno Deuring (8.), 3-1 Leonel Miguel (12.), 3-2 (17.)
FC GRONINGEN D1 2-3 ESBJERG FB D1
1-0 Joshua Sion (8.), 1-1 (9.), 2-1 Harold Kwant (10.), 2-2 (14.), 2-3 (15.)
Oefenwedstrijden round-up:
Er werd ook weer volop geoefend door de jeugdteams van RVO FC Groningen/Cambuur. Dankzij drie doelpunten van Juhnino Bacuna won FC Groningen B1 in Eelde met ruime cijfers van Actief A1. De onder-14 ploeg van FC Groningen verloor daarentegen met maar liefst 4-0 van Be Quick 1887 C1. De Groningers losten op De Esserberg slechts een schot op doel.
Door het werkbezoek van de jeugdtrainers van FC Groningen aan Manchester City werden zowel FC Groningen C1 als SC Cambuur C2 gecoacht door Rodney van der Hoek. De tweedejaars C-junioren van FC Groningen maakten een zevenklapper vol tegen Frisia C1. De eerste drie doelpunten kwamen op naam van Harmen de Boer, een testspeler van Drachtster Boys. Van der Hoek over de wedstrijd: “Voor rust speelden we aardig en lieten we de bal goed gaan. Na de 0-6 vond ik het organisatorisch minder en liepen we teveel uit positie. Het was een lekkere wedstrijd om erin te komen maar we hadden wel te weinig tegenstand.”
Ruim een uur later stond Rodney van der Hoek alweer langs de lijn bij SC Cambuur C2, zijn eigen team.De onder-14 ploeg boekte een 3-2 zege op Staphorst C1. Werner Bouma schoot een vrije trap schitterend in de bovenhoek waarna Wilko van der Kooi de voorsprong verdubbelde. “Aan de bal waren we goed en we speelden dominant. Sowieso willen we na de winterstop aanvallend meer brengen. Maar gezien het veldspel hadden we in de eerste helft veel meer moeten scoren.”
Door twee fouten kwamen de gasten op gelijke hoogte. Uiteindelijk wist Cambuur toch nog de winnende treffer te forceren. Deze kwam op naam van Gabriel Fernando. Van der Hoek: “En dat was zeker dik verdiend. Een winstpartij is altijd lekker voor het vertrouwen, zeker omdat we volgende week al naar Fortuna Sittard moeten. Maar ook over de eerste trainingsweek ben ik tevreden. We staan er goed op.”
SC Cambuur D1 speelde in Amsterdam een interessante oefenwedstrijd tegen AFC D1. Vier weken geleden speelde de ploeg van trainer Elwin van Keulen de laatste wedstrijd en dat was met name in de eerste helft te zien. “Eigenlijk leek het nergens op wat beide teams voor rust lieten zien. Het was onrustig en zowel wij als AFC leden veel balverlies,” vertelde Van Keulen na afloop. Uit een hoekschop nam de thuisploeg de leiding. Het antwoord had Cambuur echter snel klaar. Pieter Abe de Jong schoot een vrije trap in de kruising.
“In de rust heb ik tegen de jongens gezegd dat we gewoon lekker moeten voetballen, de ballen goed moeten inspelen en voor elkaar moeten werken.” De gasten kwamen prima uit de pauze en via Youri Sletering en een eigen treffer werd een 1-3 voorsprong genomen. Toch ging het nog mis. Na de aansluitingstreffer kwam het geloof terug bij de Amsterdammers. Bij 3-3 kreeg blauwgeel nog een aantal goede kansen maar het was uiteindelijk AFC dat in de slotfase de winst naar zich toe greep.
Over de wedstrijd was Elwin van Keulen deels tevreden: “Verliezen is nooit fijn, zeker niet als je met 3-1 voorstaat. Maar het gaat om opleiding en in AFC hadden we wel een goede en gelijkwaardige tegenstander. Het was een leerzame wedstrijd omdat we de weerstand vonden die we zochten. Ook ben ik tevreden met de omslag die we tijdens de wedstrijd maakten. De spelers hebben na rust veel uit zichzelf weten te halen.”
Oefenwedstrijden (Teams Locatie Groningen)
ACTIEF A1 0-7 FC GRONINGEN B1
0-1 Juhnino Bacuna (14.), 0-2 Tyson dos Santos (27.), 0-3 Twan Nieboer (35.), 0-4 Juhnino Bacuna (51.), 0-5 Stan Haanstra (61.), 0-6 Juhnino Bacuna (62.), 0-7 Mohammed Abdoel Karim (77.)
FRISIA C1 0-7 FC GRONINGEN C1
0-1 Harmen de Boer (12.), 0-2 Harmen de Boer (20.), 0-3 Harmen de Boer (28.), 0-4 Oege Sietse van Lingen (41.), 0-5 e.d. (48.), 0-6 Jhurrey Margaritha (50.), 0-7 Daniel van Kaam (67.)
BE QUICK 1887 C1 4-0 FC GRONINGEN C2
1-0 (18.), 2-0 (40.), 3-0 (56.), 4-0 (69.)
Oefenwedstrijden (Teams Locatie Leeuwarden):
SC CAMBUUR C2 3-2 STAPHORST C1
1-0 Werner Bouma (11.), 2-0 Wilko van der Kooi (22.), 2-1 (38.), 2-2 (55.), 3-2 Gabriel Fernando (65.)
AFC D1 4-3 SC CAMBUUR D1
1-0 (15.), 1-1 Pieter Abe de Jong (17.), 1-2 e.d. (32.), 1-3 Youri Sletering (34.), 2-3 (43.), 3-3 (53.), 4-3 (56.)