FC Groningen D1 sleept tegen Vitesse D1 een gelijkspel uit het vuur.

Een matige zaterdag voor de jeugdteams van FC Groningen. Zo verloren de A- en B-junioren hun duels. De enige zege kwam op naam van het jongste jeugdteam.

Teams Locatie Groningen
VITESSE A1 6-0 FC GRONINGEN A1
1-0 (23.), 2-0 (46.), 3-0 (65.), 4-0 (79.), 5-0 (86.), 6-0 (88.)

opstelling FCG A1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen (75.Nagesh Amatsaleh), Marijn Ploem, Ozan Kokcu, Gerald Postma (60.Rutger Etten), Stan Haanstra (68.Tim Riksman), Yassine Zakir (80.Mehmet Gencer), Matthijs Hardijk (46.Daniel Bouman).
Op Papendal leed de ploeg van trainer Peter Hoekstra een kansloze nederlaag. Na de eerste drie kwartier mocht de FC blij zijn dat het slechts met een 1-0 achterstand ging rusten. Voor rust raakte de thuisploeg liefst driemaal de paal en eenmaal de lat. De enige treffer werd met het hoofd gescoord. Aan Groningse zijde zagen Ozan Kokcu (vrije trap) en Yassine Zakir (kopbal) hun pogingen naast het doel gaan. Meteen na de hervatting verdubbelde de Arnhemse ploeg de voorsprong. Nadat Daniel Bouman en Rutger Etten hun inzetten gered zagen liep de score in de slotminuten in rap tempo op. Met een 6-0 pandoering verlieten de Groningers het veld en dat was zeker niet geflatteerd. Vitesse was domweg een maat te groot.
FC GRONINGEN B1 0-2 WILLEM II B1
0-1 (53.), 0-2 (80.)
opstelling FCG B1 Mats Roorda, Daniel Camara Bos, Ken Raghoebar, Luka Prljic (69.Tapmahoe Sopacua), Oege Sietse van Lingen, Tom van de Looi, Martijn van Maastrigt, Ousmane Barry, Teun Cools, Ludovit Reis (55.Sam Crowther), Jhurrey Margartha.
De B-junioren van FC Groningen leden de eerste nederlaag van dit seizoen. Sprankelend was het duel nooit en voor rust viel er slechts een kans te noteren. Doelman Mats Roorda redde op een inzet van een Tilburgse speler. In de tweede veertig minuten kwam de wedstrijd wat meer op gang. Ousmane Barry kreeg de bal uit een corner teruggelegd door Tom van de Looi maar zijn schot miste precisie. Niet veel later namen de gasten de leiding. Teun Cools kreeg vervolgens de beste kans maar op een voorzet van Jhurrey Margaritha schoot de aanvaller in kansrijke positie naast. In de slotseconden counterde Willem II zich naar een 0-2 overwinning.
DE GRAAFSCHAP C1 1-1 FC GRONINGEN C1
0-1 Giovanni Zwikstra (41.), 1-1 (42.)
opstelling FCG C1 Daan Reiziger, Julian Fluks, Pim Betzema, Leonel Miguel, Thomas Poll, Max Hamelink, Joel van Kaam (64.Romano Postema), Joris Reiziger (64.Corvin Braun), Giovanni Zwikstra, Joshua Sion (51.Jesper de Backer), Remco Balk.
“We balen als een stekker want we hadden vandaag de drie punten mee moeten nemen,” zei trainer Bote Talsma na het gelijkspel van zijn manschappen in Doetinchem. “De Graafschap speelde 1-4-4-2. Dat komen we niet vaak tegen en is leerzaam. Hoe de jongens dat hebben bespeeld verdient een compliment. Daarnaast speelden we op gras en liet de scheidsrechter veel doorgaan. Dat zorgde voor een fantastische pot om naar te kijken voor de neutrale toeschouwers.” FC Groningen startte goed met het creëren van een aantal kansen. Daarnaast kreeg de thuisploeg een grote schietkans binnen de zestien. Talsma: “In het middengedeelte nam De Graafschap het initiatief. In dat deel was het omschakelen naar aanvallen niet goed voor elkaar.” In de tweede helft scoorde Giovanni Zwikstra uit een corner van Joris Reiziger. Kort daarop werd echter al het tegendoelpunt geincasseerd. “We dekten de zone niet en zij profiteerden direct van de ruimte,” aldus Talsma. Met de 1-1 moest de FC genoegen nemen hoewel de ploeg vijf minuten voor tijd nog tweemaal de lat raakte: “Zowel in de eerste als tweede helft hebben we de meeste kansen gecreëerd. Ik ben echt trots op de enorme strijd die de jongens vandaag hebben geleverd. Tegelijkertijd voelt het puntverlies zuur,” vond Bote Talsma.
FC GRONINGEN D1 1-1 VITESSE D1
0-1 (27.), 1-1 Olivier van der Tuin (48.)
opstelling FCG D1 Owen van der Vlag, Milan Drayer, Emircan Gulge, Redzer Veenkamp, Jesse Glasbergen, Sietze de Klerk, Bjorn Meijer, Rida Ajouaou, Olivier van der Tuin, Luciano Valente, Maurilio de Lannoy. Wissels: Revelino Slagveer, Jorg Schreuders, Jamai Bont, Liam Tyler.
Op Corpus den Hoorn deelden de D-pupillen van FC Groningen en Vitesse de punten. Met name voor rust waren de mogelijkheden schaars. Olivier van der Tuin probeerde het met een omhaal terwijl een eerste kansje voor de gasten eenvoudig gered werd door doelman Owen van der Vlag. Drie minuten voor rust kwam de Arnhemse ploeg aan de leiding. Al koppend werd de bal uit een vrije trap ingekopt. Na de hervatting kreeg Vitesse een goede kans om de voorsprong te verdubbelen maar een schot miste het doel ruimschoots. Aan Groningse zijde leverde een schotje van Maurilio de Lannoy en een vrije trap van Bjorn Meijer niets op. Twaalf minuten voor tijd haalde Olivier van der Tuin verwoestend hard uit voor de gelijkmaker. Voor het doel van Van der Vlag ontstonden nog enkele hachelijke momenten maar een punt kon door de groenwitte formatie toch worden veiliggesteld.
HOOGEZAND D1 1-4 FC GRONINGEN D2
0-1 Jay Kuiper (14.pen.), 0-2 Gilanni Bos (15.), 0-3 Milan Schaaphok (35.), 1-3 (51.), 1-4 Jay Kuiper (53.)
opstelling FCG D2 Roy Mos, Fofin Turay, Xander de Wilde, Jay Kuiper, Milan Schaaphok, Maxim Mariani, Jorte Geertsma, Menno Mulder, Gilanni Bos, David van der Werff, Jayden Plassaer. Wissels: Aaron van den Berg, David Brouwer, Romano Huizinga, Thom van Bergen, Wouter Prins.
De eerstejaars D-pupillen van FC Groningen behaalden een ruime overwinning op de provinciegenoot uit Hoogezand. De groenwitten hadden het in de eerste tien minuten lastig tegen de thuisploeg die sterk uit de startblokken kwam. Daarna nam de FC het initiatief over en werd de verdediging van Hoogezand onder druk gezet. Een benutte strafschop van Jay Kuiper en een doelpunt van Gilanni Bos leverde een 2-0 ruststand op. ”Gaandeweg de eerste helft gingen we steeds beter samen verdedigen. Je ziet dan dat het minder kracht kost om de bal te veroveren waardoor we juist meer kracht over hadden als we aan het aanvallen waren. Toen konden we meer domineren en het onze tegenstander lastig maken,” zei trainer Byron Bakker over het spel voor rust. In de tweede helft was Hoogezand niet meer bij machte om op de helft van FC Groningen te komen en speelde het spel zich met name op de helft van Hoogezand af. Door een mooie vrije trap van Jay Kuiper en een echte rush van linksback Milan Schaaphok stond er uiteindelijk een 1-4 eindstand op het scorebord. Maandagavond speelt de D2 in Assen de vierde wedstrijd  in de strijd om de JAKO Cup.
Teams Locatie Leeuwarden
VELOCITAS C1 1-9 SC CAMBUUR C1
0-1 Sil Bos (2.), 0-2 Deno Alejo (20.), 0-3 Kevin de Vries (27.), 1-3 (35.), 1-4 Jens van der Heide (36.), 1-5 Sil Bos (38.), 1-6 Jhondly van der Meer (39.), 1-7 Sil Bos (48.), 1-8 Milan de Koe (60.), 1-9 Milan de Koe (67.)
opstelling SCC C1 Tristan Boersma, Martijn Ferwerda (36.Willem de Boer), Sil Bos, Milan de Koe, Thimo de Jong, Koen Kribben (55.Maurice Lap), Kevin de Vries, Quinten Lamsma (36.Jhondly van der Meer), Deno Alejo (45.Jorn Jongsma), Bart Kooistra (36.Jens van der Heide), Feike Zijlstra.
SC CAMBUUR D1 0-1 FC UTRECHT D1