FC Groningen D1 profileert zich op sterk internationaal toernooi.

Zondag 26 april 2015 om 22:49

Op een sterk bezet internationaal toernooi in Italië zijn de D-pupillen van FC Groningen goed voor de dag gekomen.

Aan de Abano Football Trophy namen liefst 24 teams deel. Daaronder grote Europese namen als Paris St Germain, Benfica Lissabon, Chelsea Londen, CSKA Moskou, AC Milan en Red Bull Salzburg. FC Groningen en Ajax Amsterdam waren de twee Nederlandse deelnemers aan dit vierdaagse evenement. De wedstrijden hadden een speelduur van 2 x 25 minuten. De teams werden onderverdeeld  in acht groepen van elk drie teams.
Om ver te komen moest er dus meteen gepresteerd worden. FC Groningen D1 had de pech dat het in de zwaarste poule uitkwam. Zo trof het Juventus Turijn en Bayer 04 Leverkusen. De Duitse ploeg won uiteindelijk ook het toernooi door in de eindstrijd AC Milan met 1-0 te kloppen. Daarvoor wist Bayer 04 in de halvefinale met 4-2 te winnen van Ajax.
FC Groningen vertrok dinsdag 21 april naar Italië en speelde een dag later de eerste wedstrijd. Juventus was met 2-0 te sterk. “We begonnen wat onzeker en hebben in de tweede helft geprobeerd een achterstand goed te maken,” zei trainer Arjen Jorritsma. Dat lukte niet. In de slotfase gooide de fysiek sterke ploeg uit Turijn het duel op slot. Een dag later bleek Bayer 04 met dezelfde cijfers ook te sterk. Jorritsma: “Op een slechte grasmat speelden we een prima eerste helft. Romano Postema kreeg twee goede kansen. Na rust konden we het niet meer volhouden.”
Door de opzet van het toernooi konden de Groningers enkel nog op een 17de plaats eindigen. Daarvoor moesten wel drie wedstrijden worden gewonnen. Maar dat lukte de FC knap! Gastheer Abano Calcio werd met 2-1 verslagen. “Dat was een typische Engelse wedstrijd met veel lange ballen.” Vervolgens werd het Canadese Toronto FC met 5-1 aan de kant gezet. “Een goede wedstrijd van onze kant. Tegen een fysiek en technisch gelijkwaardige tegenstander lieten we zien dat we goed kunnen voetballen,” aldus Jorritsma.
De slotwedstrijd tegen AS Roma kende een spannend verloop. De groenwitte formatie kwam op achterstand maar dankzij Kian Slor werden strafschoppen afgedwongen. Doelman Stein Barkhuis, tijdens de prijsuitreiking uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi, keerde een aantal inzetten waardoor FC Groningen met 3-1 zegevierde. Jorritsma: “Op dit toernooi hebben we een visitekaartje afgegeven en kregen we diverse complimenten over de opvatting van ons spel. Met een beetje mazzel hadden we wat hoger kunnen eindigen.”
UITSLAGEN ABANO FOOTBALL TROPHY (22 t/m 25 april)