FC Groningen D1 besluit met grote zege.

Donderdag 27 juni 2013 om 09:28

Voor alle jeugdteams van RVO FC Groningen/Cambuur is vandaag de zomervakantie ingegaan. Op de laatste voetbalzaterdag behaalde FC Groningen D1 een ruime zege op SC Heerenveen D1. Voor de Cambuur-teams was er winst en verlies

FC Groningen D1 v SC Heerenveen D1
In de beginfase hadden de Friezen een overwicht maar echt gevaarlijk werden ze niet. De eerste mogelijkheid creeerden de Groningers maar Mark Ploeger kon de doelman niet verschalken. Na dertien minuten een kans voor H’veen, Daan Reiziger wist een treffer echter te voorkomen. Halverwege de eerste helft nam de thuisploeg meer en meer het initiatief en werd er ook steeds beter gecombineerd.
Deze dadendrang werd ook meteen beloond met een tweetal doelpunten. Remco Balk schoot in kansrijke positie op de paal maar in de rebound was het voor Tariq Lancelot een koud kunstje om de openingstreffer aan te tekenen. In de twintigste minuut kon de FC wederom juichen. Na een aanval over links belandde de bal bij Gerwin Heidema die vervolgens hard en via de handen van de goalie de voorsprong verdubbelde.
Meteen daarop een prima kans voor de opponent maar de bal belandde ruim naast het doel van Reiziger. De ploeg van trainer Arjen Jorritsma kreeg de betere kansen om het duel voor rust nog in het slot te gooien. Remco Balk miste na een uitstekende aanval via Gerwin Heidema en Tariq Lancelot terwijl Heidema een schot gekeerd zag door de sluitpost van Heerenveen.
In het tweede half uur was het eenrichtingsverkeer op het doel van de blauwwitten. Zo kregen Remco Balk en Joris Reiziger goede mogelijkheden op een derde treffer. Balk leek de 3-0 te maken maar ditmaal werd de treffer geannuleerd wegens buitenspel. Jarno Deuring besloot ook nog eens naast in een fase waarin FC Groningen het spel op alle fronten dicteerde en met veel druk naar voren speelde.
In een tijdsbestek van slechts zeven minuten scoorde de thuisploeg vervolgens liefst viermaal. Balk zette de toon met het derde doelpunt waarna Gerwin Heidema profiteerde van een fout in de Friese defensie. Nadat Jonathan Edens in het zijnet had geschoten was het Joshua Sion die met tweede doelpunten de eindstand van de wedstrijd op 6-0 bepaalde.
Heerenveens Boys C1 v SC Cambuur C2
De ploeg van trainer Rodney van der Hoek kwam in de wedstrijd al snel op achterstand. Gaandeweg was de trainingsarbeid van de laatste paar weken goed terug te zien in het spel. Daarnaast gaven de spelers volle bak tegen een vooral fysiek sterke ploeg. Via Wilko van der Kooi kwamen de gasten op gelijke hoogte. Na rust gaf Cambuur niets meer weg en wist het dankzij een doelpunt van Tom Doldersum nipt te zegevieren.
Daarmee werd ook het derde duel in de voorbereiding in winst omgezet. Trainer Van der Hoek blikte tevreden terug op de afgelopen weken: “We staan er goed op en ik ben content met de manier waarop we al verdedigen en aanvallen. We willen verzorgd voetbal spelen en dat lukt ons al aardig. Prima zoals het tot nu toe is gegaan.”
FC Volendam D1 v SC Cambuur D1
De D-pupillen van SC Cambuur leden in Oostzaan een zware nederlaag tegen de leeftijdsgenoten van FC Volendam. Ondanks een 4-0 achterstand bij rust verliep het duel in de eerste helft min of meer gelijkwaardig. Trainer Elwin van Keulen zag dat zijn ploeg veel kansen miste: “Want het had net zo goed 4-4 kunnen staan bij rust. In de zestienmeter was Volendam echter doortastender.”
Dat de oranjehemden in deze fase een straatlengte verder waren dan Cambuur bleek vooral in de tweede dertig minuten. De vijfde treffer viel snel na rust waarna het met de tegenstand definitief gedaan was. Van Keulen zag dat zijn ploeg niet meer onder de druk vandaan kwam: “Volendam is vele stappen verder dan wij. Zij zijn al meer een ingespeeld team, vrijwel alle spelers speelden vorig seizoen al samen in hun D2. Bij ons zag je vandaag de onervarenheid. Daarnaast moet ik gewoon constateren dat ze individueel ook de betere spelers hadden. Een zure maar wel realistische constatering.”
Teams Locatie Groningen:
FC GRONINGEN D1 6-0 SC HEERENVEEN D1
1-0 Tariq Lancelot (16.), 2-0 Gerwin Heidema (20.), 3-0 Remco Balk (47.), 4-0 Gerwin Heidema (50.), 5-0 Joshua Sion (52.), 6-0 Joshua Sion (54.)