string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen breidt Scholentour uit met duurzaam programma en faciliteert handboeken.

Woensdag 25 mei 2022 om 15:20

Tijdens de FC Groningen Scholentour verzorgen professionele en gemotiveerde FC-trainers een inspirerende gymles op basisscholen. Op een leuke en laagdrempelige manier maken kinderen kennis met de oefen- en spelvormen van FC Groningen en worden zij bovenal gestimuleerd om meer en beter te bewegen. Daarnaast wil de club een duurzaam programma achterlaten, waarmee scholen vanuit de inspirerende waarde van FC Groningen kinderen meer en beter in beweging kunnen brengen. De club faciliteert handboeken die onderaan dit artikel gratis zijn te downloaden.

De sportieve les is een belangrijk onderdeel van de Scholentour. Yannick Post, docent aan het Instituut voor Sportstudies en als adviseur onderzoek en innovatie werkzaam bij FC Groningen, vertelt er meer over. “Tijdens de Scholentour gaan FC-trainers op bezoek bij basisscholen om daar, op een door de school beschikbaar gestelde locatie, een gymles te geven op de FC Groningen-manier. Zij nemen niet alleen zelf materialen mee, maar zorgen door middel van aankleding en muziek ook voor een leuke en motiverende sfeer.”
 
Na het kennismakingspraatje door de aanwezige trainer(s), worden er een uur lang afwisselende oefen- en spelvormen gedaan. Aan het einde van de les ontvangen de kinderen een officieel certificaat van deelname, met handtekening van technisch directeur Mark-Jan Fledderus. Ook worden er een bal en boekjes met leuke spelletjes achtergelaten. Post: “Tijdens deze les kunnen kinderen kennismaken met FC Groningen en verschillende beweegvormen ervaren onder begeleiding van professionele trainers. Daarnaast willen we inspireren. Een professionele gymles van een echte trainer in een FC Groningen-pak, maar ook een officieel certificaat en de boekjes, spelen daarbij een belangrijke rol.”
 
Bewegingsarmoede
De focus tijdens de Scholentour-lessen ligt niet alleen op voetbal. Yannick Post legt uit waarom. “Voetbal omvat niet alle beweegvaardigheden, terwijl het essentieel is dat kinderen zich zoveel mogelijk vormen van bewegen eigen maken. De breed motorische vaardigheden van kinderen zijn namelijk enorm achteruit gegaan de afgelopen jaren, met name in Noord-Nederland. Sterker nog: er is sprake van bewegingsarmoede. Eén op de acht kinderen heeft op dit moment overgewicht en slechts achttien procent voldoet aan de beweegrichtlijn. Onder de beleidspijler Meer en Beter Bewegen wil FC Groningen dit grote probleem bestrijden.”
 
Daarnaast is het goed om kinderen met zoveel mogelijk beweegvormen kennis te laten maken, zodat zij kunnen ontdekken welke bij hun motivatie aansluiten. Immers, niet ieder kind houdt van voetbal of is er goed in.
 
Het is dus van groot belang om álle kinderen te inspireren en in te zetten op verschillende vormen van bewegen. “Scholentour is een programma voor iedereen, ook voor kinderen die voetbal minder leuk vinden. Voor de echte voetballiefhebbers hebben we andere programma’s, zoals FC Groningen On Tour en de Voetbalschool. Verder is de kans ontzettend klein dat een kind later gaat sporten, als zijn of haar breed motorische vaardigheden niet goed ontwikkeld zijn.”
 
“FC Groningen maakt daarom gebruik van het Athletic Skills Model, waarbij tien grondvormen van bewegen aan bod komen. Het gaat dus niet alleen om trappen, schieten en mikken, maar bijvoorbeeld ook om balanceren, vallen, springen, gooien en vangen.”

_T5A4782

Beweegprogramma
Om bewegingsarmoede in Noord-Nederland te bestrijden, is een enkel bezoek niet voldoende. En hoe graag FC Groningen het ook zou willen, de club kan niet altijd op elke basisschool aanwezig zijn. Het is dan ook van belang om iets achter te laten. “Als we bewegingsarmoede willen tegengaan, moeten we zoeken naar een manier om kinderen structureel en systematisch in beweging te krijgen. Daarom biedt de FC een motorisch beweegprogramma aan,” aldus Post.
 
Binnen dit programma gaan de groepen 3 tot en met 8 gedurende zes weken aan de slag met verschillende leuke thema’s, afgestemd op de beweegontwikkelingsfase van de kinderen. In de gymzaal kunnen de leerlingen bijvoorbeeld gaan, lopen en rennen als Arjen Robben of springen en landen als Strand Larsen. Eenmaal terug in het klaslokaal staat gezondheid centraal. Ontbijten, groente en fruit, bewegen, water drinken, slapen en geluk zijn allemaal onmisbare puzzelstukjes voor een gezonde leefstijl.
 
Docenten kunnen gebruik maken van drie speciaal door FC Groningen ontworpen handboeken, om de lessen vorm te geven. Yannick Post benadrukt dat de club vooral wil informeren en inspireren. “De groepsleerkracht is onmisbaar. Hij of zij staat dichtbij de kinderen en moet de ideeën uiteindelijk gaan overbrengen. Wij wijzen dus niet met de spreekwoordelijke vinger, maar proberen te inspireren vanuit onze kracht als topsportorganisatie en te ondersteunen aan de hand van de boeken en thema’s.”
 
De eerder genoemde inspirerende gymles kan eenmalig gegeven worden, maar is ook onderdeel van het beweegprogramma. Deze kan dan dienen als prikkelende start of knallende afsluiting. Daarbij krijgen de kinderen niet alleen een certificaat zoals bij de reguliere gymles, maar ook een heuse goodiebag met merchandise, een kleurplaat en de mogelijkheid om een gratis wedstrijdkaartje te bemachtigen. FC Groningen hoopt dat zoveel mogelijk kinderen in Noord-Nederland de kans krijgen om vanaf groep 3 ieder jaar mee te doen, zodat er grote stappen kunnen worden gemaakt.
 
Toekomst
Als het aan Yannick Post ligt, stopt het niet bij de Scholentour. Het programma inclusief de handboeken wordt samen met externe partijen door ontwikkeld. Men is op de achtergrond met veel meer bezig. Ondertussen worden ook de mogelijkheden van een zogeheten Skills Box onderzocht. “De Skills Box bevat allerlei materialen om kinderen te helpen meer en gevarieerd te bewegen. De bijbehorende beweegkaarten zorgen ervoor dat de leerlingen weten wat ze met de materialen kunnen doen. Het doel is om alle kinderen op het schoolplein, gedurende de gehele pauze, zo divers mogelijk te laten bewegen. Als dat lukt, is driekwart van de wekelijkse beweegnorm al gehaald.”
 
Behalve het Scholentour-programma en de Skills Box, ligt er nog een ambitieus plan voor de toekomst: de Skills App. “Met de Skills App willen we aan de hand van gamificatie en de focus op zelfregulatie kinderen stimuleren om thuis of buiten school meer en beter te bewegen. Dat kan bijvoorbeeld door ‘beweegchallenges’ te doen waarmee punten en prijzen verdiend kunnen worden.”
 
“Door middel van de Scholentour brengen we kinderen gedurende zes weken aan het bewegen en de Skills Box stimuleert ze om dat iedere schooldag te doen. Maar een app kan ook na schooltijd, in de weekenden of tijdens vakanties worden gebruikt. Al deze onderdelen samen kunnen uiteindelijk een enorme stap betekenen richting het oplossen van bewegingsarmoede. En dat is van groot belang.”
 
Downloaden
De handboeken die zijn ontwikkeld door FC Groningen voor het programma Scholentour zijn gratis te downloaden via deze link
DOWNLOAD DE HANDBOEKEN HIER

Header Scholentour

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’