string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen B1 kampioen (+ video).

Dinsdag 20 maart 2012 om 21:50

In de Eerste Divisie A is FC Groningen/Cambuur B1 kampioen geworden.

De samenvatting van de wedstrijd + de beelden na afloop en op Corpus vind je hier.
De wedstrijd:
ZEEBURGIA B1 2-4 FC GRONINGEN/CAMBUUR B1
1-0 (31.), 1-1 Aleksandar Jankovic (34.), 1-2 Firosan Ademi (43.), 1-3 Firosan Ademi (44.), 1-4 Firosan Ademi (53.), 2-4 (66.)
opstelling FCG B1 Wieger Sietsma, Faro Daraj (Jim de Leeuw), Thijs Gerlofs, Roland Baas, Tolgahan Cicek, Glenn Bijl, Pier Veldman (Hussein Igiraneza), Willem Gootjes (Kasper Oldenburger), Richairo Zivkovic, Aleksandar Jankovic (Youri Schuur), Firosan Ademi (Fekadu Toussaint).
FC Groningen/Cambuur B1 is kampioen van de Eerste Divisie A geworden. Zelf won de ploeg de lastige uitwedstrijd tegen Zeeburgia B1 terwijl AFC B1 op eigen veld punten verspeelde tegen Ajax B2. Op een slecht bespeelbaar veld in Amsterdam was goed combinatievoetbal vrijwel onmogelijk. De gasten hadden het daar dan ook lastig mee. Tien minuten voor rust nam de thuisploeg de leiding maar niet veel later bezorgde Aleksander Jankovic de gasten de gelijkmaker. De tweede helft begon flitsend voor FCG. Binnen vijf minuten scoorde Firosan Ademi tweemaal en was het duel in feite gespeeld. De Groningers gingen de duels goed aan en hadden met die twee vroege goals na rust een geweldige ruggensteun. In de 53ste minuut scoorde Ademi opnieuw en daarmee ook een glaszuivere hattrick. Vlak voor tijd deed Zeeburgia nog wel wat terug maar dat was te laat. Na het laatste fluitsignaal kon het feest beginnen. Een verdiende titel voor FC Groningen/Cambuur B1 dat na een jaar afwezigheid terugkeert op het hoogste niveau.
Reactie trainer Peter Moltmaker:
“We speelden in Amsterdam een echte Engelse wedstrijd. Er moest veel fysieke strijd worden geleverd op een slecht bespeelbaar veld. Maar we hadden ons hier goed op voorbereid en waren dus niet verrast. In de beginfase ging het gelijk op en kregen wij twee kansen maar zij ook eentje. Naar het einde van de eerste helft toe zakten zij wat weg en trokken we de wedstrijd naar ons toe. De gelijkmaker kwam uiteraard ook als geroepen. Na rust waren we heer en meester en liepen we snel uit naar een grote voorsprong. Op het laatst hebben we de nodige wissels ingebracht. We wisten toen al dat AFC gelijk had gespeeld en dat we kampioen zouden worden. Al met al een dik verdiende zege tegen een sterke en fysieke ploeg.”
Moltmaker ook over de titel: “Vooraf aan het seizoen hadden we ten doel gesteld om meteen terug te keren naar de eredivisie. De jeudgopleiding heeft als streven bij de top-5 te horen en dus waren we aan die doelstelling eigenlijk ook verplicht. Zeker wat betreft de bovenbouw moeten alle teams op het hoogste plan spelen. Toch waren de verhoudingen anders dan ik vooraf had verwacht. Enkele BVO-teams stelden teleur terwijl amateurclubs als AFC en Zeeburgia sterk waren. Af en toe behaalden we wat gelukkige zeges maar daar staat dan weer tegenover dat de nederlaag bij AFC ongelukkig was. Maar we zijn tevreden. We hebben de verwachtingen uiteindelijk waargemaakt en alle lof gaat dan ook naar de totale spelersgroep.”
Felicitaties via twitter:
“Felicitaties aan RVO FC Groningen B1 en trainers Peter Moltmaker en Peter Hoekstra. Als kampioen promoveren ze naar de eredivisie. (Directeur Hans Nijland)
“Gefeliciteerd met de B! (Vitesse/AGOVV)
“Gefeliciteerd, succes volgend seizoen. (Almere City FC)

ALLES OVER HET SEIZOEN 2011/2012
Augustus: trefzeker in de beker
Het is maandag 8 augustus als de eerste training van de B-junioren op het programma staat. Na de degradatie van enkele maanden eerder is een ieder zich bewust van dat grote doel: kampioen worden of, als dat niet lukt, via de nacompetitie promoveren naar de eredivisie. Een record heeft het team in elk geval al snel. Op de elftalfoto poseren liefst 25 spelers en drie keepers. De grote selectie is nodig om alvast ruimte te maken voor een onder-16 ploeg die een seizoen later bij de RVO zijn intrede zal doen. Dit seizoen is een overgangsjaar en wordt benut door veel eerstejaars midweeks te laten spelen.
Op zaterdag 20 augustus begint het dan echt voor FC Groningen/Cambuur B1. In de poulefase van het bekertoernooi is de ploeg scherp en laat het Emmen B1 alle hoeken van het veld zien. Dankzij vooral een sterke tweede helft wordt het liefst 6-1 voor de ploeg van trainer Peter Moltmaker. Een week later is FC Zwolle de tweede bekeropponent. Het wordt een zware wedstrijd maar dankzij twee treffers van Glenn Bijl worden wel de drie punten gepakt en is de ploeg al zeker van plaatsing voor de volgende ronde.
September: vroege titelaspiraties
Allemaal leuk en aardig maar op zaterdag 3 september wordt de competitie in de Eerste Divisie A gestart. In Hengelo is VA FC Twente B2 de eerste tegenstander. Groenwit is een maat te groot voor de Tukkers en wint met ruime cijfers. Toch heeft de trainer wel een kanttekening: “We zijn wel tevreden met de drie punten, maar niet met het vertoonde spel.” Een week later na de ouverture wordt Almere City FC met een nederlaag naar huis gestuurd. De start is naar wens maar uitgerekend in Emmen wordt het eerste averij opgelopen. Dat is opvallend aangezien de Drenten enkele weken eerder nog ruim werden geslagen. Nu mag FCG, dat vlak voor tijd nog met 3-1 achterstaat, blij zijn met een punt. Tegen Argon B1 wordt vervolgens geen fout gemaakt en na vier wedstrijden is het duidelijk: FCG B1 is een van de kandidaten voor de titel.
FCG B1 4-1 @ VA FC Twente B1 (Tolgahan, Roland, Kasper, Firosan)
FCG B1 3-1 vs Almere City FC B1 (Richairo 2, Roland) | samenvattingFCG B1 3-3 @ Emmen B1 (Richairo 2, Youri)
FCG B1 3-0 vs Argon B1 (Glenn 3) | de drie van Glenn Oktober: climax op Corpus
Na een veelbelovende start staan enkele zware wedstrijden op het programma. In Doetinchem weet FCG echter ook de volle buit te pakken en doordat AFC B1 verliest hebben de groenwitte helden het leiderschap in hun divisie. Maar dat het niet zomaar eventjes vanzelf gaat zien de toeschouwers op 8 oktober op Corpus den Hoorn als FC Volendam B1 te gast is. Voor rust doet de ploeg zichzelf te kort, heeft het pech en mist het veel kansen. De oranjehemden bijten in de tweede helft van zich af en de thuisploeg heeft alle problemen, zeker wanneer het ook nog eens op achterstand komt. Toch weet Tolgahan Cicek in de laatste minuut alsnog gelijk te maken. FCG herstelt zich met een ruime zege in Hoorn maar alle ogen zijn dan al gericht op het onvervalste toptreffen tegen Zeeburgia B1. Op vrijdag 21 oktober wordt de voorbeschouwing op deze website afgesloten met: “Het spektakel begint om half drie”. Een vooruitziende blik? Wellicht, want een spektakel wordt het!
Als alle kruitdampen zijn opgetrokken heeft groenwit drie punten op zak. Daarvoor heeft men dan wel diep, heel diep moeten gaan. De thuisploeg maakt het spel, krijgt kansen maar scoort niet. Zeeburgia B1 blijkt over een goede ploeg te beschikken en profiteert optimaal van de snelle aanvallers in hun team. Een debacle dreigt als het scorebord na veertig minuten een 0-3 stand aangeeft. Dankzij een snelle treffer van Hussein Igiraneza keert het tij snel en ontpopt zich een enerverend en schitterend voetbalgevecht. Richairo Zivkovic scoort tweemaal en tekent in de 73ste minuut voor de gelijkmaker. De klok staat al stil op tachtig minuten als de FC nog eenmaal aanzet. Pier Veldman krijgt de bal op rechts, haalt uit en ziet de bal via de vingertoppen van de Amsterdamse doelman binnengaan. Jubel, opluchting, maar bovenal drie hele belangrijke punten.
In het laatste weekeinde neemt de competitie een break en staat de laatste poulewedstrijd van het bekertoernooi op de rol. VA FC Twente B2 blijkt met 2-0 te sterk en die wedstrijd mag snel vergeten worden.
FCG B1 2-1 @ De Graafschap B1 (Glenn, e.d.)
FCG B1 1-1 vs FC Volendam B1 (Tolgahan) | Tolgahan’s trefferFCG B1 4-0 @ Hollandia B1 (Richairo 3, Hussein)
FCG B1 4-3 vs Zeeburgia B1 (Richairo 2, Hussein, Pier) | samenvatting November: de toon wordt gezet
Het zijn Amsterdamse weken voor onze B-junioren. AFC B1 is de tweede in een serie van drie opeenvolgende duels tegen de hoofdstedelingen. Opnieuw kan gesproken worden van een topper. Haakt AFC aan of loopt FCG verder uit? Helaas is dat eerste het geval. De manier waarop dat gebeurt, tja, dat moet je hebben gezien om het te kunnen geloven. FCG is heer en meester, krijgt de ene na de andere kans maar vergeet (veel) te scoren. De 0-1 van Glenn Bijl blijft lang op het bord staan maar in de slotfase is het momentum voor de thuisploeg dat tweemaal scoort en zo in extremis winaar wordt van het duel. Op 12 november komt Ajax B2 op bezoek en dankzij twee snelle treffers zet de FC de toon. Een ruime zege volgt, pas in de slotfase wordt het verschil echter gemaakt. Achteraf blijkt dit duel wel het startsein te zijn van een uitstekende en winnende reeks van de kampioensploeg. Ook FC Zwolle B1 krijgt de week erop geen kans. Vlak voor rust opent Kasper Oldenburger de score en ook in de tiende onderlinge ontmoeting weten de Zwollenaren niet te winnen van de Groningers.
Een domper volgt nog wel in de bekercampagne. Tegen eredivisionist Vitesse/AGOVV B1 heeft FCG lange tijd de overhand maar weet het voorin niet het verschil te maken. De Gelderse combinatieploeg is wel doeltreffend en wint met 3-1. Daarmee kan de focus nu geheel op de competitie komen te liggen.
FCG B1 1-2 @ AFC B1 (Glenn)
FCG B1 4-1 vs Ajax B2 (Firosan 2, Richairo, Fekadu) | samenvattingFCG B1 3-0 @ FC Zwolle B1 (Kasper, Glenn, Richairo)
December: een heerlijke kampioenskalkoen
Als de winterstop nadert, krijgt FCG B1 het op de heupen. De ploeg is niet meer te stoppen en start op Corpus den Hoorn wervelend aan het duel met de onder-16 ploeg van FC Twente. Al na vijf minuten staat het 2-0 dankzij twee wereldgoals van Firosan Ademi. Het wordt die middag een makkie en opnieuw wordt een duel met grote cijfers gewonnen. Als later die dag blijkt dat alle concurrenten punten hebben verspeeld, is de vreugde extra groot. Op zaterdag 10 december is Almere City FC B1 de laatste tegenstander in 2011. Firosan Ademi scoort opnieuw snel en bezorgt de FC weer de drie punten. In winning-mood zullen de Kerstdagen doorgebracht worden.
FCG B1 4-0 vs VA FC Twente B2 (Firosan 2, Richairo 2) | samenvattingFCG B1 1-0 @ Almere City FC B1 (Firosan)
Januari: winterdip zonder consequenties
Hoe is FC Groningen/Cambuur B1 uit de winterslaap ontwaakt? Dat is de grote vraag als in het nieuwe jaar de competitie wordt hervat tegen Emmen B1. Lastig die Drenten. Voor de beker een monsterzege maar dan uit slechts gelijkspelen. Ditmaal wordt geen fout gemaakt. Zoals zo vaak dit seizoen wordt vroeg in de wedstrijd een voorsprong genomen. Emmen maakt nog wel gelijk maar zonder groots te spelen wordt uiteindelijk alsnog ruim gezegevierd. En de reeks gaat ook door in Mijdrecht. Ook bij Argon B1 staat het in een mum van tijd 0-1 en ook dit duel wordt toegevoegd aan de winning-streak. “Het was geen oogstrelend voetbal maar we hebben er wel veel energie in gestoken,” blikt trainer Moltmaker terug op het duel in Mijdrecht.

FCG B1 4-1 vs Emmen B1 (Kasper 2, Firosan, Richairo) | samenvattingFCG B1 2-0 @ Argon B1 (Aleksandar, Kasper)
Februari: geen Elfstedentocht, geen doelpunten
In deze koude maand wordt slechts een wedstrijd gespeeld. Uitgerekend in dat duel eindigt de winnende serie en weet FCG voor het eerst ook niet te scoren. Kansen zijn er wel maar ook de tegenstander weet die te creeeren. Over de slotfase meldt het wedstrijdverslag die dag het volgende: “Er volgden nog wat speldenprikken maar een winnend doelpunt zat er eigenlijk niet echt meer in. Uit een hoekschop in blessuretijd had zelfs nog zomaar de 0-1 kunnen vallen. De bal belandde pardoes bij een geheel vrijstaande tegenstander die echter geen raad wist met de geboden mogelijkheid”
FCG B1 0-0 vs De Graafschap B1 | samenvatting Maart: kampioen in de hoofdstad
En weer weet FCG niet te scoren. In een belangrijke wedstrijd in Volendam tegen de plaatselijke FC is met name de thuisploeg gebaat bij een zege. Het spel speelt zich echter vooral af op het middenveld waardoor kansen schaars zijn. De missie voor de Groningers is in elk geval gelukt want door de puntendeling houdt het een directe concurrent op afstand. Op 10 maart moet gewonnen worden van Hollandia B1 en dat gebeurt. Firosan Ademi en Richairo Zivkovic zetten de thuisploeg binnen een kwartier op 2-0 waardoor zonder problemen de punten in Groningen blijven. Op 24 maart is het dan zover. Firosan Ademi scoort in de tweede helft een hattrick tegen het sterke Zeeburgia B1 en FCG wint met 4-2. Als het laatste fluitsignaal klinkt is al bekend dat AFC B1 punten heeft verspeeld. FC Groningen is kampioen!
FCG B1 0-0 @ FC Volendam B1
FCG B1 2-1 vs Hollandia B1 (Firosan, Richairo) | samenvattingFCG B1 4-2 @ Zeeburgia B1 (Firosan 3, Aleksandar)
SEIZOEN IN CIJFERS
19 – duels
14 – winst
4 – gelijk
1 – verlies
46 – punten
49 – voor
17 – tegen
TOPSCORERS
15 – Richairo Zivkovic 
11 – Firosan Ademi
6 – Glenn Bijl
5 – Kasper Oldenburger
2 – Roland Baas
2 – Tolgahan Cicek
2 – Hussein Igiraneza
2 – Aleksandar Jankovic
1 – Youri Schuur
1 – Pier Veldman
1 – Fekadu Toussaint 
1 – e.d.
FC GRONINGEN B1: EEN KWARTET TITELS
De B-junioren van FC Groningen/Cambuur zijn voor de vierde maal kampioen geworden. Binnen de jeugdopleiding is dat een record. Drie andere teams, te weten A1, D1 en D3 (voorheen de D2) werden elk driemaal kampioen. Een overzicht van alle titels:
FCG A1: 1986,1994,2004
FCG B1: 1993,2000,2005,2012
FCG C1: 1997,2000
FCG C3:
FCG D1: 2004,2006,2009
FCG D3: 2007,2009,2010

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’