FC geeft duel in Kuip in vier minuten weg.

Zondag 06 december 2009 om 17:05

FC Groningen heeft zondagmiddag in de Rotterdamse Kuip met 3-1 verloren van Feyenoord. Vroeg in de eerste helft scoorde Koen van de Laak 0-1. Aan het begin van de tweede helft kantelde het duel.

Personeel had trainer Ron Jans weer de beschikking over een kwartet extra spelers. Luciano da Silva en Andreas Granqvist keerden terug van schorsingen. Fredrik Stenman loste Sepp De Roover af in de basis en in de aanval maakte Nicklas Pedersen zijn opwachting in plaats van de licht geblesseerde Tim Matavz.

FC Groningen begon in Rotterdam voortvarend aan de wedstrijd. In het stadion waar de club de laatste jaren telkens prima resultaten boekte, maakte Koen van de Laak van dichtbij op 0-1. Dit deed de FC-aanvoerder op aangeven van Leandro Bacuna die vanaf de linkerzijkant prima voorgaf.

Daarna had Groningen ook in het restant van het eerste bedrijf controle over de wedstrijd. Behalve via een vrije trap werd Feyenoord eigenlijk niet gevaarlijk. Goran Lovre had na ruim een kwartier nog wel een grote mogelijkheid namens de gasten, maar kwam net te laat inschuiven. Even tevoren was de Serviër nog onder de zoden gewerkt door Landzaat, die daarvoor werd bestraft met een gele kaart.

In de slotfase van de eerste helft was Lovre nog eens dichtbij een treffer, maar mikte hij iets te ver rechts naast het doel. Vlak voor het aanbreken van de extra tijd probeerde Giovanni het nog van afstand. In de score kwam geen verandering meer. Hoe anders was dat na rust toen Feyenoord opeens de geest kreeg toen Stefan Babovic in de 53ste minuut een afgeslagen bal pardoes in de kruising knalde: 1-1.

De thuisclub deed dat met twee verse krachten in het team. Bart Schenkeveld en Luigi Bruins waren afgelost door Kelvin Leerdam en Roy Makaay. Bij FC Groningen was Koen van de Laak afgelost door Tim Matavz. In de eerste minuten van de tweede helft had Leandro Bacuna nog een kans gehad op een tweede treffer.

Er brak na de 1-1 een periode aan waarin de Rotterdammers gesteund door de fanatieke eigen aanhang bloed roken. En dat bleek te kloppen. Want in de 57ste minuut was het opnieuw raak. Op aangeven van John Dahl Tomasson was het Roy Makaay die zijn ploeg op voorsprong zette. Het lukte Groningen helaas niet meer zich te herpakken, hoewel invaller Tim Matavz met twee lage schuivers nog zomaar de gelijkmaker binnen had kunnen schieten.

Aan de overzijde van het veld kreeg Sekou Cissé evenwel de allergrootste mogelijkheden. Hij vond bij een schot van zijn voeten tot drie keer toe doelman Luciano da Silva op zijn weg. Zeven minuten voor tijd gooide Tomasson de wedstrijd in het slot toen hij een rebound vanaf de linkerkant diagonaal in het FC-doel schoof: 3-1.

Zo stond Groningen even voor half vijf met lege handen in Rotterdam in de wetenschap dat Vitesse op de ranglijst voorbij was gestreefd en over precies zeven dagen opnieuw aan de aftrap staat in de havenstad. Op 13 december speelt Groningen namelijk uit tegen Sparta, dat met vier punten meer op de negende plek van de ranglijst staat.

Luciano; Hiariej, Granqvist, Sankoh, Stenman; Holla, Lovre, Bacuna (78’ Zonneveld); Van de Laak (52’ Matavz), Pedersen (74’ Garcia), Enevoldsen.
Rest bank: Van Loo, Jansen, Lachman.

Opstelling Feyenoord
Van Dijk, Schenkeveld (46’ Leerdam), Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst, Landzaat (89’ De Vrij), Bruins (46’ Makaay), Babovic, Wijnaldum, Tomasson, Cissé.
Rest bank: Mulder, Ignjatovic, Hofland, Biseswar.

Toeschouwers: 45.000
Scores: 4’ Van de Laak (Bacuna) 0-1; 53’ Babovic 1-1, 57’ Makaay (Tomasson) 2-1, 83’ Tomasson 3-1.

Scheidsrechter: Braamhaar
Gele kaarten: 15’ Landzaat (overtreding op Lovre), 49’ Sankoh, 50’ Bahia, 54’ Babovic (uittrekken shirt), 54’ Holla