FC boekt uitzege op AZ en houdt weer de nul.

Zaterdag 30 januari 2010 om 22:59

FC Groningen heeft in 2010 nog geen doelpunt tegen gekregen en won zaterdagavond in Alkmaar met 1-0 van AZ. Topscorer Tim Matavz maakte na 55 minuten de enige treffer. Door de zege stijgt Groningen naar plek negen in de Eredivisie.

FC Groningen had te kampen met een recordaantal van elf afwezigen, maar startte evenwel in dezelfde samenstelling als afgelopen week tegen FC Twente. Bij de aftrap van het honderdste officiële duel in het AZ-stadion viel er een flinke sneeuwbui, die gelukkig voor alle betrokkenen slechts een kleine tien minuten aanhield. De groene grasmat was voor de gelegenheid voorzien van rode zijlijnen, maar de oranje ballen konden buiten de omheining blijven.
Na tien aftastende minuten op de vrij gladde grasmat, kwamen de beide teams wat meer uit de stellingen. FC Groningen kreeg de eerste mogelijkheid in de persoon van Goran Lovre, die in het zijnet mikte. Ook Thomas Enevoldsen kreeg een vrije schotkans van de rand van de zestien en Danny Holla een vrije trap op ruim twintig meter. Tim Matavz had nog eens pech in de aanname en Enevoldsen zag in een andere situatie niet de mee opgekomen Frederik Stenman.
De grootste kansen waren echter voor de thuisclub. Moussa Dembélé schoof in de 25ste minuut een strakke voorzet van de rechterkant binnen, maar vond doelman Luciano in een reflex op de doellijn zodat de stand in evenwicht bleef. Twee minuten voor rust had Stijn Schaars een zo mogelijk nog grotere kans namens AZ. Deze keer was de doelman al uitgespeeld, maar vond de doelman centrale verdediger Andreas Granqvist nog op zijn pad. Zo gingen de ploegen rond kwart voor negen rusten met de brilstand nog op het scorebord.
FC Groningen kwam vervolgens heel brutaal uit de kleedkamer. Binnen tien minuten had AZ de eerste gele kaart uit de borstzak van Nijhuis te pakken. Moisander maakte hands en voorkwam daarmee dat Matavz gevaarlijk kon worden. In de tiende minuut na de onderbreking leverde de AZ-defensie de bal in bij Oluwafemi Ajilore, die knap onderschepte. Hij leverde de bal in bij topscorer Tim Matavz en die had op zijn beurt weinig moeite om zijn zevende seizoenstreffer langs Romero te schuiven: 0-1.
Daley Blind zorgde daarna voor gevaar toen bij over de rechterkant aan de achterlijn een strakke voorzet kon geven. Daar ontsnapte AZ aan een tweede tegentreffer. Trainer Martin Haar van AZ paste in de 63ste minuut zijn eerste wissel toe. Een minuut later kreeg Gibril Sankoh na diverse kleine overtredingen een gele kaart. Zijn vijfde van het seizoen. Het betekent dat hij aanstaande dinsdag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag zal ontbreken in de FC-defensie.
De druk nam meer en meer toe in het vierde kwart van de wedstrijd. Diverse keren kwam Groningen heel goed weg. Bijvoorbeeld bij een snel genomen vrije trap, waarbij Luciano nog net reddend kon optreden. Met nog een kwartier op de klok ontsnapte de FC-doelman aan een flater toen hij een schot van El Hamdaoui nog net voor de doellijn kon oppakken.
In de laatste tien minuten kwam Pelle bij AZ om de gelijkmaker te forceren, maar echt gevaarlijker werd het daardoor eigenlijk niet. Pelle liet zich in duel met Andreas Granqvist telkens vallen en kreeg geen medewerking van scheidsrechter Nijhuis. Echt gevaar kwam nog van de voet van een andere invaller Wernbloom. Die zag zijn vlammende schot tot hoekschop verwerkt door een reflex van Luciano.
In de laatste minuten kreeg FC Groningen zowaar nog de beste mogelijkheden. Zo was er een schot van Tim Matavz dat nog maar net door Romero verwerkt kon worden. Verder waren nog gele kaarten aan AZ-zijde voor Wernbloom en Pelle. Beide straffen konden in de categorie frustratie worden gerekend.
Ron Jans vierde in zijn 250ste competitiewedstrijd voor FC Groningen op die manier zijn eerste uitzege ooit in Alkmaar. Voor de club was het ook alweer dertien jaar geleden dat gewonnen werd bij AZ. Komende dinsdag 2 februari komt de nummer 17 op bezoek in Euroborg. Voor het duel zijn nog kaarten te koop via deze website en TicketBox.
Luciano; Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Ajilore, Enevoldsen, Lovre; Bacuna, Matavz.
Rest bank: Van Loo, Zonneveld, Nordstrand, Koç, Kunst.