FC boekt eerste uitzege in Doetinchem.

Zaterdag 21 november 2015 om 23:09

FC Groningen heeft zaterdagavond op De Vijverberg de eerste uitzege van het seizoen geboekt. Albert Rusnak opende vlak voor de pauze de score. Halverwege de tweede helft maakte Michael de Leeuw 0-2. Na de zege staat Groningen nu zesde op de ranglijst met 21 punten uit dertien duels.

In Doetinchem begon FC Groningen aan de dertiende speelronde met een opstelling waarin Johan Kappelhof, net als in Leeuwarden, als controlerende middenvelder stond opgesteld. Hedwiges Maduro had de afgelopen twee weken deels niet met de groep kunnen trainen door liesklachten. Wel zat Maduro bij de selectie van achttien spelers. Daarin ontbraken Rasmus Lindgren, Mimoun Mahi, Tom Hiariej en Dino Islamovic.
In de eerste minuten van de wedstrijd liet Groningen zien geleerd te hebben van de slappe start bij Cambuur en deelde het meteen enkele speldenprikken uit. Na een kwartier was Michael de Leeuw de eerste speler die een kans liet noteren. Hij kopte over. Jarchinio Antonia produceerde vervolgens het eerste schot op doel, maar doelman Jurjus van de Doetinchemmers kon redelijk eenvoudig redding brengen op deze inzet.
Jesper Drost was vervolgens de Groninger die, op aangeven van Antonia, de openingsgoal op zijn schoen had. Hij schoot echter over. Antonia werd vervolgens bediend door Drost en schoof de bal van dichtbij langs Jurjen maar ook tegen de rechterpaal van het doel van De Graafschap. Na deze vier mogelijkheden en kansen was het de thuisclub die diverse keren, veelal van afstand, voor gevaar zorgde. Naast doelman Sergio Padt vertolkte aanvaller Michael de Leeuw hierin een hoofdrol door een bal van de eigen doellijn te koppen.
Drie minuten voor de pauze kwam FC Groningen dan toch op voorsprong. Jesper Drost vertolkte de rol van aangever door een bal vanaf de achterlijn, in één keer uit de lucht, met een boogbal richting strafschopstip te sturen. Daar stond linksbuiten klaar om keihard middendoor de 0-1 binnen te knallen. Hij was daarmee opnieuw de speler die FC Groningen in een uitwedstrijd op voorsprong zette. Eerder was hem dat in Nijmegen gelukt. Het was destijds de eerste uitgoal. Met de treffer van vanavond in Doetinchem zou Rusnak nu een bijdrage leveren aan de eerste uitzege van het seizoen.
In de tweede helft was er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor FC Groningen dat duidelijk op zoek ging naar de tweede treffer. En die kwam er precies halverwege het tweede bedrijf. Uit een pass van Simon Tibbling begon De Leeuw aan een schier onmogelijke slalom rond drie spelers. Na diverse keren kappen wist hij de bal vervolgens met een prachtige boogbal Jurjus te verschalken. Deze 0-2 is meteen een zeer goede kanshebber voor de doelpunt van het jaar van FC Groningen.
In eerdere thuiswedstrijden had De Graafschap al aangetoond van een achterstand te kunnen terugkomen. Zo werd een 3-0 achterstand tegen PSV goed gemaakt tot 3-3. Tien minuten na de 0-2 dreigde eenzelfde scenario toen Kasper Larsen ongelukkig hands maakte in het eigen penaltygebied. Een gele kaart en een strafschop tegen waren zijn deel. Het buitenkansje werd verzilverd door Kabasele en zo ging de FC toch nog een heet laatste kwartier tegemoet op De Vijverberg.
Toch was het daarin niet meer echt zo spannend, zoals het in de fase voorafgaand aan de 0-1 was. In de 84ste minuut leek er heel even nog een strafschop gegeven te gaan worden, maar was het Kabasele die zelf hands maakte in ‘de zestien’ van Groningen. In de resterende tien minuten inclusief vier minuten extra tijd was doelman Jurjus nog eens mee naar voren gekomen bij De Graafschap. In de 1-2 stand kwam echter geen verandering meer. En zo kon FC Groningen de eerste uitzege van het seizoen bijschrijven. Donderdag volgt het Europese duel in Marseille en zondag 29 november is ADO Den Haag de volgende opponent in Euroborg.

Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Burnet (86′ Tamata); Drost, Kappelhof, Tibbling (76′ Maduro); Antonia, De Leeuw, Rusnak (72′ Linssen).
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Bacuna, Hoesen.
Opstelling De Graafschap
Jurjus, Will, Straalman, Van de Pavert, Tesselaar, Bannink, Smeets, El Jebli (73’ Vida), Driver (82’ Menting), Kabasele, Peters (59’ Vermeij)
Rest bank: Verstappen, Kaak, Linthorst, Cicek.
Toeschouwers: 10.083
Scores: 42′ Rusnak (Drost) 0-1; 68′ De Leeuw (Tibbling) 0-2, 78′ Kabasele (strafschop) 1-2.
Scheidsrechter: Van de Graaf
Overige officials: Janson, Ketting en Van Herk
Gele kaart: 56′ Driver, 77′ Larsen, 84′ Kabasele, 92′ Padt