Faber: ‘We moeten lef en durf tonen’

18 augustus 2017 / vandaag

FC Groningen reist komende zondag met een fitte spelersselectie af naar Amsterdam. Oussama Idrissi en Lars Veldwijk zijn terug van lichte blessures. Todd Kane is nog niet fit genoeg om in de basis te starten. Trainer Ernest Faber gaat met zijn ploeg op jacht naar de eerste overwinning ooit in de Amsterdam ArenA.

De FC gaat zondag op bezoek in het enige stadion in Nederland naast de Wageningse Berg waar de club nog nooit een overwinning wist te behalen. In acht ontmoetingen bij het inmiddels failliete Wageningen bleef de teller op vijf maal een gelijkspel en drie nederlagen staan. Sinds 1996 verloor de Trots van het Noorden (inclusief de Johan Cruijff Schaal tegen PSV in 2015) 21 keer in de Amsterdam ArenA en waren er gelijke spelen in 1996 en 2007. Daarmee is het onderkomen van Ajax het enige ‘actuele’ stadion in Nederland waarin het wel speelde, maar nog geen overwinning pakte.

Revanche
Ajax is na de 2-1 nederlaag bij Heracles en de Europese thuisnederlaag (0-1) tegen het Noorse Rosenborg een sportief geplaagde club. Toch waakt FC-trainer Ernest Faber ervoor om de toestand van de Nederlands recordkampioen te zien als dé kans om voor het eerst sinds 1994 in Amsterdam te winnen. “We moeten het toch echt zelf doen. Zij gaan voor revanche en zullen stormachtig beginnen. Ze komen moeilijk tot voetballen als de tegenstanders de ruimtes klein houden en de as dicht.”

Ritme
Na de 3-3 van afgelopen zondag tegen Heerenveen is de spelersgroep aardig in het ritme gekomen. “Iedereen is nu toch wat meer ‘relax’ en rustiger dan in de aanloop naar de eerste wedstrijd. Om aanspraak te maken op de overwinning zullen we lef en durf moeten tonen, zoals we dat zondag in de tweede helft hebben gedaan. Om het verschil te maken zullen we effectief moeten spelen. Als we hoog druk willen zetten, zullen we dat met elkaar moeten doen. Zelf zullen we onder de druk van de tegenstander uit moeten komen. We moeten goed voorbereid zijn in onze manier van denken en snel de oplossingen zien.”

Opties
Op de vrijdagtraining kwamen diverse varianten op de basisopstelling van afgelopen zondag voorbij. In plaats van de Japanner Ritsu Doan werden bijvoorbeeld Ajdin Hrustic en Oussama Idrissi geprobeerd. “Ajdin is een dynamische aanvallende middenvelder met veel loopvermogen en een goed schot. Oussama kan met zijn acties iets creëren en is meer een klassieke buitenspeler. Beiden zijn goed in staat tussen de linies te spelen.”

“We zullen na de training van morgen en de oefenwedstrijd van FC Groningen onder-23 tegen Be Quick de selectie aanvullen met enkele spelers uit de selectie van onder-23. Iedereen is gebrand op een goed resultaat. We pakken de dingen mee die zondag al goed gingen om iets te forceren. En we hebben de afgelopen week getraind om de mindere punten te verbeteren. We gaan uit van onze eigen kracht en hebben doelpunten nodig om te kunnen winnen in Amsterdam.”

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws