‘Voorselecties ook compliment spelersgroep’

19 mei 2017 / vandaag

De KNVB maakte donderdagavond bekend dat doelman Sergio Padt deel uitmaakt van de voorselectie van het Nederlands Elftal voor de aankomende interlands. Eerder deze week werd ook al duidelijk dat spits Mimoun Mahi de voorselectie van het Marokkaanse Elftal heeft gehaald. Beide landen spelen op 31 mei tegen elkaar. Trainer Ernest Faber ziet de voorselecties van zijn topscorer en doelman als compliment voor de spelers zelf, maar ook voor de gehele spelersgroep van FC Groningen.

Faber is eerder assistent geweest van de nieuwe bondscoach Dick Advocaat en kent de oefenmeester ook nog uit zijn spelerscarrière. De FC-trainer heeft geen contact gehad met Advocaat over de uitverkiezing van Padt. “We hebben elkaars nummer wel, maar hebben niet gebeld,” zegt Faber.
 
Compliment
“Zo`n voorselectie is natuurlijk een compliment voor de spelers zelf. Ze hebben zich goed doorontwikkeld en hebben het volgehouden. Mimoun schiet ze er in en Sergio houdt de ballen tegen. Dit is mooi voor die jongens, maar ook voor de club en het elftal. Het is een compliment voor de gehele groep. We zijn toch altijd doorgegaan, ook wanneer het allemaal wat moeizamer ging met het team.”
 
Padt gaf eerder aan zijn uitverkiezing via zijn familie te hebben vernomen. Faber werd als speler zelf ook één keer geselecteerd voor het Nederlands Elftal in 1998. “Ik moest toen bij mijn trainer Dick Advocaat op het kantoor komen en kreeg toenmalig bondscoach Guus Hiddink aan de lijn,” herinnert Faber zich.
 
Genieten
“We gingen in de winter op een tiendaagse trip naar Amerika. Ik was bij PSV toen wel een aardig niveau gewend, maar dan train je met de absolute top van je land. Alles gaat tien keer zo snel, al ga je daar automatisch in mee. Het was geweldig om mee te maken.”
 
Faber maakte zijn debuut voor Oranje en speelde zijn enige interland op 24 februari 1998 tegen Mexico. De trainer adviseert zijn spelers vooral ook te genieten als ze een definitieve uitnodiging ontvangen. “Het zijn geweldige leermomenten waar je heel veel van kunt opsteken. Dit is het topniveau van je land, het niveau waar je naar toe wilt. Veel praten, heel goed luisteren en ook niet vergeten te genieten.”
 
Hrustic Tibbling
Naast Padt en Mahi gaan ook Ajdin Hrustic en Simon Tibbling wellicht op pad met hun landgenoten van respectievelijk Australië en Zweden. Het tweetal middenvelders behoort tot een voorlopige selectie en kan beide voor het eerst in hun carrière worden opgeroepen voor een A-interland.
 
De definitieve selectie voor het Nederlands Elftal wordt op 25 mei bekend gemaakt. Hrustic hoort op 22 mei of hij bij de daadwerkelijke selectie van Australië zit. Tibbling moet wachten tot 29 mei voordat de uiteindelijke selectie van Zweden bekend wordt gemaakt.

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws