Faber: ‘Inzet en samenwerking’

21 april 2017

Zaterdagavond speelt FC Groningen in de 32ste speelronde van de Eredivisie uit tegen Go Ahead Eagles. De ploeg van trainer Ernest Faber treft de hekkensluiter van trainer Robert Maaskant. Het duel in de Adelaarshorst begint om 20.45 uur. In totaal reizen 306 FC-fans hun club achterna naar Deventer.

Afgelopen zondagmiddag won FC Groningen thuis met 5-1 van PEC Zwolle en naderde het de negende plek op de ranglijst tot op slechts één punt. Met nog drie wedstrijden voor de boeg is het perspectief op deelname aan de play-offs daarmee nog altijd reëel. Hoe anders is dat voor Go Ahead Eagles, waarvoor het Eredivisie-avontuur dit weekend al na één seizoen weer ten einde kan komen. “Zij strijden voor hun laatste kans,” weet Faber. “En juist daarom vereist het extra scherpte van onze kant. Sleutelwoorden zijn inzet en samenwerking. Het gaat erom de kansen weer te benutten en vooral de eerste kans die we krijgen.”

Personeel
Tom van Weert, Desevio Payne en Kasper Larsen zijn door blessures nog niet inzetbaar tegen Go Ahead Eagles. Van Weert en Payne zijn in het hersteltraject al wel weer teruggekeerd op het veld. Glenn Bijl en Roland Baas van FC Groningen onder-23 reizen na hun uitwedstrijd bij Almere City af naar Deventer. Trainer Ernest Faber leek weinig aan zijn winnende basisformatie te gaan sleutelen in de aanloop naar het cruciale duel in Deventer, maar Oussama Idrissi liep donderdag op de training een heupblessure op en zijn inzetbaarheid vormt daardoor een vraagteken. “We stellen de beslissing over Oussama Idrissi uit tot morgen (zaterdag – red.),” aldus de FC-trainer, die in Simon Tibbling een alternatief heeft voor de positie van linkeraanvaller. “Maar we kunnen ook kiezen voor Ajdin Hrustic of kijken naar de tegenstander. We hebben opties en tijd genoeg.”

Voorbeschouwing
Met nog drie speelronden voor de boeg en een vrij weekend in het vooruitzicht, zal Groningen alles op alles zetten voor een goede uitgangspositie voor de laatste twee reguliere duels . “Het is zaterdagavond de kunst toe te slaan in de eerste vijftien à twintig minuten,” zegt Faber. “Vanuit de warming-up moeten we het goede gevoel meenemen naar de wedstrijd. Durven te voetballen en onvoorwaardelijk gaan ongeacht de omstandigheden. Dat geeft een bepaalde duidelijkheid en rust aan de spelers. We moeten bij wijzen van spreken na een kwartier al doodop zijn, want dan weet je dat de tegenstander dat ook is.”

Rouwbanden
FC Groningen zal zaterdagavond met rouwbanden spelen in verband met het overlijden van Ate Nijdam. Hij overleed afgelopen woensdagochtend op 73-jarige leeftijd en was de afgelopen twintig jaar scheidsrechtersbegeleider van FC Groningen in het Stadion Oosterpark en het Noordlease Stadion. Nijdam was jarenlang scheidsrechter op het hoogste amateurniveau en was in de jaren ’70 van de vorige eeuw grensrechter in het betaalde voetbal en later ook team- en scheidsrechtersbegeleider op het toenmalige Eurovoetbal-jeugdtoernooi.

20170420EOC9600

Laatste nieuws