Europees avontuur van korte duur.

Donderdag 24 juli 2014 om 21:52

FC Groningen heeft donderdagavond in Euroborg met 2-1 verloren van het Schotse Aberdeen en is daarmee uitgeschakeld in de Europa League. Maikel Kieftenbeld maakte vlak voor rust de eretreffer namens de thuisclub. Hij bepaalde ook meteen de eindstand. Aberdeen begint komende donderdag met een uitwedstrijd tegen Real Sociedad aan de derde voorronde.

Bij FC Groningen stonden dezelfde elf spelers aan de aftrap als een week geleden in Schotland, waar de heenwedstrijd in 0-0 was ge-eindigd. Trainer Derek McInnes van Aberdeen FC voerde één verandering door in de basisopstelling. De wedstrijd werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers van de vliegramp met de MH17 van vorige week.
Na 26 minuten kwamen de gasten op voorsprong. Een minuut eerder had centrale verdediger Eric Botteghin Jonny Hayes in de zestien meter gevloerd. Arbiter Stefanski legde de bal op de stop en topscorer van de Europa League, Adam Rooney, benutte het buitenkansje: 0-1.
Zeven minuten later werd het leed voor FC Groningen verergerd. Nadat de verdedigingslinie van de thuisclub net als bij de eerste goal niet helemaal op één lijn stond, kon Niall McGinn de 0-2 binnen schieten, nadat Adam Rooney de bal over de keeper had gelift. Vlak voor de pauze deed aanvoerder Maikel Kieftenbeld met een kopbal, die via de paal door doelman Jamie Langfield in eigen doel werd gewerkt, nog iets terug: 1-2.
In de tweede helft kwamen de gasten er helemaal niet meer aan te pas. Jarchinio Antonia en Michael de Leeuw waren verse krachten in de plaats van Danny Hoesen en Maikel Kieftenbeld en na een kwartier spelen was Yoëll van Nieff de derde en laatste invaller voor Lorenzo Burnet.
De grootste kans op de gelijkmaker kwam van de voet van Michael de Leeuw, die op aangeven van Nick van der Velden echter tegen de voet van doelman Langfield mikte. Een slotoffensief met ook nog Botteghin in de voorhoede leverde wel veel dreigende situaties op, maar nooit meer een grote kans.
En zo kwam er na ruim 93 minuten in Euroborg alweer een einde aan de Europese Droom. Het kortste Europese avontuur ooit bovendien, want in het verleden zaten er minimaal twee weken tussen de heen- en terugwedstrijd. Ook is het nu vijf Europese deelnames en een kwart eeuw geleden dat FC Groningen een tegenstander wist te verslaan in Europa. Dat was in 1989 toen Groningen als verliezend bekerfinalist het Deense Ikast uitschakelde in de Europa Cup II. Op zondag 10 augustus begint in de Eredivisie de jacht op een nieuw Europees avontuur met een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.
Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet (62’ Van Nieff); Kieftenbeld (46’ De Leeuw), Chery, Lindgren; Van der Velden, Hoesen (46’ Antonia), Kostic.
Rest bank: Van der Vlag, Islamovic, Hiariej, Magnasco.