string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Eurocup Delfzijl: negende plaats voor FC Groningen D1 zegt niet alles.

Zaterdag 03 januari 2015 om 14:01

Op de vierde editie van de Eurocup in Delfzijl speelde FC Groningen D1 niet mee om de prijzen.

Dat deden de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam wel die voor het tweede achtereenvolgende jaar de Eurocup wonnen. En daarmee komt de negende plaats van de ploeg van trainer Arjen Jorritsma toch wel in een positief daglicht te staan. Chelsea leek na de eerste dag de gedoodverfde favoriet voor de titel maar na de kwartfinales stond het toernooi toch wel enigszins op de kop. De ongeslagen Londenaren kwamen in de slotfase dan nog wel dichtbij (in de laatste minuut scoorden de Blues driemaal) maar eigenlijk kreeg het een behoorlijk tikkie van PSV.
Datzelfde PSV was in de vroege ochtenduren de laatste tegenstander in de poule van FC Groningen. Een gelijkspel volstond voor de vierde plaats en de groenwitte formatie was ook goed op weg. In de eerste minuut tekende Olivier van der Tuin voor het felbegeerde doelpunt. Nadat Jorg Schreuders een kansje had gemist, kwamen de Eindhovenaren opzetten. Na de gelijkmaker had Luciano Valente pech dat zijn schot op de paal belandde. In het vervolg scoorde PSV nog eens tweemaal terwijl bij een 1-2 stand Redzer Veenkamp een dot van een (schiet) kans miste.
En dus waren de druiven zuur voor FC Groningen dat naast een plek in de kwartfinales greep. Het toernooischema bepaalde tevens dat de Trots van het Noorden nog maar een wedstrijd in actie mocht komen. Zeventien minuten terwijl de voetbaldag zelf nog ruim zes uur duurde. Dat is dan meteen een aandachtspuntje voor de organisatie. De teams die als vijfde en zesde in de poule eindigden kwamen zo wel erg weinig aan de bak op deze tweede dag.
Na de vier kwartfinales waren de statistieken overduidelijk. Alle teams uit poule B hadden hun wedstrijden gewonnen en daarmee komen we terug op de negende positie van de Groningers. Ajax, Sparta Rotterdam, PSV en Hamburger SV bereikten de laatste vier en, afgezien van de wedstrijd tegen Ajax, had FC Groningen het in die overige duels heel aardig gedaan. En ja, wat als in de slotseconden tegen Sparta en HSV niet drie hele dure punten waren verspeeld? Dan was het niet ondenkbaar geweest dat de FC lang op de tweede dag mee had mogen strijden om de hoogste klasseringen.
Meer dan een duel om de 9de en 10de plaats zat er dus niet in. Tegen KV Mechelen moest doelman Owen van der Vlag in de eerste minuten een aantal malen redding brengen. Voor de FC zag Milan Drayer een inzet gekeerd door de goalie. Emircan Gulge schoot na tien minuten hard binnen maar de Belgische opponent kwam alsnog langszij. Op dat moment was dat wel terecht want KVM zag diverse doelpogingen stranden op de voeten van Van der Vlag. Opluchting in het bomvolle stadion was er volop toen Bjorn Meijer in de slotminuut uithaalde voor de winnende treffer.
“Na het snelle doelpunt zaten we goed in de wedstrijd,” vertelde trainer Arjen Jorritsma over het duel tegen PSV. “Maar op die momenten waar het om gaat laten we het dan toch afweten.” Over de klassering is de trainer ook helder. “Ik vind dat we te laag zijn geeindigd. Met een beetje mazzel hadden we hoger kunnen eindigen. Over het algemeen hebben we echter wel goed gepresteerd. Ik hoop dat de jongens de ervaringen uit dit toernooi meenemen naar de competitie. Ze hebben goed in de gaten dat ze hard moeten werken voor een resultaat,” aldus Jorritsma.
Rest ons nog de organisatie van Eurocup Delfzijl te bedanken voor wederom een gezellig en prima georganiseerd toernooi. In 2017 mag met opgeheven hoofd het eerste lustrum worden gevierd. En voor FC Groningen wellicht een mooie gelegenheid om de neerwaartse lijn (achtereenvolgens 2de, 6de, 7de en 9de) te stoppen. Tot volgend jaar!
Poulewedstrijd:
FC GRONINGEN 1-3 PSV
1-0 Olivier van der Tuin (1.), 1-1 (7.), 1-2 (10.), 1-3 (15.)
Om 9de en 10de plaats:
FC GRONINGEN 2-1 KV MECHELEN
1-0 Emircan Gulge (10.), 1-1 (15.), 2-1 Bjorn Meijer (17.)
Uitslagen eerste dag:
FC Groningen 1-6 Ajax
FC Groningen 3-1 Bohemians Praag
FC Groningen 1-1 Sparta Rotterdam
FC Groningen 2-3 Hamburger SV

Gerelateerd nieuws.

8 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard