Top 15 | Doan bezorgt Nijland afscheidscadeau

10 april 2020 / vandaag

FC Groningen is bezig aan het vijftiende jaar in het Hitachi Capital Mobility Stadion. In deze periode zonder voetbal gaat de Trots van het Noorden op zoek naar het meest memorabele doelpunt gemaakt in dit stadion. De club gaat samen met jullie vijftien treffers selecteren uit vijftien gedenkwaardige wedstrijden. Herbeleef deze schitterende momenten. In de laatste en vijftiende editie van deze serie, het afscheidscadeau van Ritsu Doan voor scheidend algemeen directeur Hans Nijland. 

Ritsu Doan was de eerste Japanner in het shirt van FC Groningen en werd al heel snel in de Groningse harten gesloten. De aanvallende middenvelder kroonde zich in zijn eerste seizoen tot Speler van het Jaar en voetbalde met flair. Doan maakte veel mooie goals, zo ook deze beauty tegen Fortuna Sittard van 12 mei 2018. Een memorabel duel voor de FC vanwege het vertrek van Hans Nijland bij de club. Doan schonk Nijland met een fantastisch schot een schitterend afscheidscadeau tijdens zijn laatste thuiswedstrijd als algemeen directeur. 

In deze editie het doelpunt van Mike te Wierik tegen PSV van 13 december 2017 dat het Hitachi Capital Mobility Stadion in blessuretijd op zijn kop zette. Er zullen weinig puntendelingen zo uitbundig zijn gevierd als de 3-3 uit het seizoen 2017/2018 tegen PSV. FC Groningen zette in blessuretijd van de wedstrijd nog één keer alles op alles om een punt uit het vuur te slepen. Mike te Wierik was uiteindelijk het goudhaantje door de bal in de 95ste minuut achter keeper Jeroen Zoet te schieten. Een schitterende ontlading volgde. 

Tjaronn Chery liet in 2015 thuis tegen Feyenoord zien over een fluwelen traptechniek te beschikken. Chery was in het jaar dat FC Groningen de KNVB-beker won één van de sterkhouders in het elftal. De aanvallende middenvelder kwam in het seizoen 2014/2015 tot liefst zeventien goals, waarvan vijftien in de competitie. Eén van de mooiste treffers maakte Chery in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Waar menig voetballer de afstand van ruim 31 meter naar het doel te groot zou vinden voor een poging ineens, krulde de creatieve middenvelder de bal van die afstand prachtig in de bovenhoek. 

De bekerwinst van vijf jaar geleden is één van de grootste momenten uit de historie van FC Groningen. De mooiste treffer in dat succesvolle bekeravontuur werd in de kwartfinale tegen Vitesse gemaakt door Yoëll van Nieff. Hij is een echte Stadjer en kwam vanuit de opleiding van de Trots van het Noorden tot bijna honderd wedstrijden in het eerste elftal. Een van de mooiste momenten beleefde de Groninger op 28 januari 2015 in de kwartfinale van de beker tegen Vitesse. Van Nieff schoot zijn ploeg met een gigantische pegel naar een ruime voorsprong en won uiteindelijk met zijn teamgenoten het bekertoernooi, de eerste hoofdprijs uit de geschiedenis van de club. 

FC Groningen bereikte in het seizoen 2013/2014 voor het eerst in jaren weer een Europees voetbal. AZ werd in de finale van de play-offs verslagen, onder meer door een droge knal van Hans Hateboer. Hans Hateboer groeide op in Beerta en is afkomstig uit de opleiding van FC Groningen. De rechtsback debuteerde in 2013 voor de Trots van het Noorden en is inmiddels international van Oranje. Hateboer groeide uit tot verdediger van Champions Leagueniveau en bekroonde zijn debuutseizoen in het eerst van FC Groningen met een treffer in de finalewedstrijd van de play-offs tegen AZ. Door de 3-0 overwinning ging de Trots van het Noorden voor het eerst in jaren weer Europa in en volgde een feestje op de Grote Markt. 

Een van de mooiste goals ooit in een FC-shirt werd in december 2013 gemaakt door Michael de Leeuw. FC Groningen won in de winter van 2013 met liefst 5-2 van NEC uit Nijmegen. Michael de Leeuw maakte als een ware ballerina via zijn hak één van de meest memorabele treffers ooit gemaakt in het Hitachi Capital Mobility Stadion. De spits draaide een pirouette in de lucht en rondde zo een voorzet van Stefano Magnasco magistraal af. 

Suk Hyun-Jun beleefde zijn mooiste moment uit de Eredivisie in een wedstrijd tegen PSV. De Zuid-Koreaan scoorde in 2012 twee keer en vooral zijn lob was van grote schoonheid. Het stadion ontplofte en dat deed ook Suk Huyn-Jun op 19 februari 2012 toen hij van zo`n 35 meter afstand een enorme lob over keeper Andreas Isaksson in het doel schoot. FC Groningen versloeg mede door twee doelpunten van de Zuid-Koreaan de Eindhovense topclub met ruime cijfers, 3-0. 

Een doelpunt dat bij veel mensen op het netvlies zal staan in de kanonskogel van Maikel Kieftenbeld in de met liefst 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord uit 2011. Topclubs hebben het traditioneel lastig in Groningen, maar niet vaak werd een ploeg zo van de mat getikt als Feyenoord in 2011. De Trots van het Noorden won met liefst 6-0 van de club uit Rotterdam. Maikel Kieftenbeld, later aanvoerder van de ploeg die de KNVB-beker won, deed een duit in het zakje met een vlammend schot. 

Virgil van Dijk debuteerde namens FC Groningen in het betaalde voetbal en groeide later uit tot de beste verdediger ter wereld. Hij speelde een hoofdrol in één van de meest memorabele wedstrijden ooit gespeeld, de 5-1 tegen ADO Den Haag in de play-offs van 2011. ‘Big Virg’ was slechts 19 jaar jong en stond voor het eerst in de basis bij FC Groningen. De sterke verdediger maakte twee goals in de fantastische comeback van de Trots van het Noorden in de play-offwedstrijd tegen ADO Den Haag. Het publiek, inclusief een uitzinnige Arjen Robben, genoot van een wedstrijd waarin FC Groningen bijna het onmogelijke presteerde.

Dusan Tadic en Tim Matavz waren in het voetbaljaar 2010/2011 betrokken bij een groot deel van de doelpuntenproductie dat seizoen. Tadic ontwikkelde zich als meesteraangever en spits Matavz werkte aan zijn doelpunteninstinct. Een van de mooiste combinaties tussen de twee was op 6 februari 2011. FC Groningen won met liefst 7-1 van Willem II, de grootste overwinning ooit in het huidige stadion. Matavz maakte drie goals, vooral de 3-0 was van grote schoonheid op aangeven van zijn maatje Tadic. 

In deze aflevering de meesterlijke entree van Andreas Granqvist. De Zweed kwam over van Premier Leagueclub Wigan Athletic en ontpopte zich in Groningen tot international van zijn land. Hij debuteerde voor de FC in een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht en werd later captain van het team. Tijdens zijn debuutwedstrijd liet de verdediger direct van zich spreken door deze fantastische slalom uit 2008.

Marcus Berg is één van de meest succesvolle spitsen die in het stadion heeft gespeeld. De Zweedse aanvaller kwam als vervanger van Luis Suárez en werd voor veel geld aangetrokken van IFK Göteborg. Berg ontwikkelde zich tot topspits in Groningen en maakte een transfer naar de Bundesliga voor een bedrag dat nog altijd als één van de hoogste transfersommen ooit betaald voor een Groninger in de boeken staat. Berg scoorde 44 maal in 69 duels, waaronder deze beauty tegen FC Utrecht in de play-offs van 2009.

In deze derde editie de streep van Gibril Sankoh tegen Feyenoord. In de play-offs van 2007 won FC Groningen hierdoor met 2-1 van de Rotterdammers. Gibril Sankoh stond in de 179 wedstrijden die hij voor FC Groningen speelde voornamelijk op het veld om aanvallers van de tegenstander onschadelijk te maken. Scoren deed de verdediger slechts één maal in het groen-witte shirt. Het was direct wel één van de mooiste treffers ooit gemaakt in het stadion toen FC Groningen in mei 2007 topclub Feyenoord versloeg. Bekijk hieronder de samenvatting.

In de tweede editie het doelpunt van Luis Suárez tegen Vitesse. Luis Suárez werd door FC Groningen op 19-jarige leeftijd vanuit zijn geboorteland Uruguay naar Europa gehaald. De spits startte een imposante Europese carrière in Groningen. Zijn meest memorabele wedstrijd speelde de huidige aanvaller van FC Barcelona in 2006 tegen Vitesse. Suárez boog eigenhandig een ruime achterstand om in een 4-3 overwinning. Bekijk hieronder de hele samenvatting.

Te beginnen met de goal van Erik Nevland waarmee hij geschiedenis schreef als eerste doelpuntenmaker in toenmalig Euroborg. FC Groningen won de Derby van het Noorden in januari 2006 tegen sc Heerenveen met 2-0. De start van een unieke reeks waarbij de Trots van het Noorden in haar eerste vijftien competitiewedstrijden in het huidige stadion ongeslagen bleef. Bekijk hieronder de samenvatting.

Er kan gestemd worden, stem nu hier!

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws