string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Er staat niets boven Groningen.

Zaterdag 18 september 2010 om 20:52

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg met 2-0 gewonnen van Excelsior en er daardoor in ieder geval een slordige achttien uur koploper van de Eredivisie. Nicklas Pedersen en Tim Matavz scoorden beiden na de pauze.

In de aanloop naar het duel in de zesde speelronde van de Eredivisie was het nog onzeker of Dusan Tadic zou kunnen meespelen in verband met een ontstoken teen. Eerder op de zaterdag had de medische staf geconcludeerd dat de Serviër gewoon kon spelen. Een kleine tegenslag was er voor Jeroen Veldmate die zich ziek moest afmelden. Verdediger Darryl Lachman nam daardoor plaats op de bank in het thuisduel bij Excelsior. Tim Matavz nam ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht de basisplaats over van Leandro Bacuna.
De eerste helft kende een vrij eenzijdig verloop. FC Groningen had in die eerste 45 minuten veruit het meeste balbezit, maar kwam niet tot hele grote kansen. Tim Matavz, Jonas Ivens (kopbal), Nicklas Pedersen, Tim Sparv en Thomas Enevoldsen lieten enkele mogelijkheden noteren in het eerste halfuur. Een aardige kans voor Excelsior was er in de persoon van topscorer Guyon Fernandez, die evenwel diagonaal van rechts naar links nipt voorlangs het doel mikte.
De grootste kans aan FC-zijde was er voor Tim Matavz die op aangeven van Tom Hiariej vlak naast het doel schoot van doelman Cees Paauwe. Zo stond er na 45 minuten een 0-0 score op de borden en leefden de 21.300 in Euroborg in de wetenschap dat vorige week via die tussenstand uiteindelijk de drie punten werden gepakt. Na de pauze zou Groningen het tempo evenwel wat moeten opvoeren om de tegenstander te kunnen ‘kapot spelen’.
Vanuit de kleedkamer kwam FC Groningen zeer sterk uit de startblokken. Een kans voor Tim Matavz en een kopbal van Fredrik Stenman gingen vooraf aan een sterk uitgespeelde aanval over de linkerkant. Dusan Tadic gaf een bal voor op Thomas Enevoldsen die zijn schot geblokt zag door Miquel Nelom en vervolgens breed legde op Nicklas Pedersen die de bal keurig binnen schoot: 1-0.
Na deze treffer veranderde Excelsior de vertragingstactiek en begon de ploeg zowaar ook te voetballen. En dat resulteerde voor het eerst in de wedstrijd in een fase van Rotterdamse balbezit op de helft van FC Groningen. Met verse krachten als Adnan Alisic en Nayib Lagouireh kwam de nummer 6 van de ranglijst meer in het spel voor. Laatstgenoemde wist zelfs doelman Luciano da Silva nog eens bijna te verrassen met een lob.
In de 74ste minuut speelde FC Groningen een counter zeer goed uit. Een prachtige pass van Nicklas Pedersen werd door Tim Matavz in volle snelheid op waarde geschat en oog in oog met doelman Paauwe tot doelpunt gepromoveerd: 2-0. Daarmee waren de drie punten voor Groningen in de knip en paste trainer Pieter Huistra nog enkele wisselingen door in zijn team.
Nicklas Pedersen mocht het veld verlaten met een doelpunt en een assist achter zijn naam. Vorige week was hij nog de schlemiel door het missen van een opgelegde kans, nu was de Deen de gevierde man binnen het team. Met drie doelpunten in zes duels is hij bovendien clubtopscorer. Op de nationale topscorersranglijst moet hij nog tien spelers voor zich dulden.
Nadat trainer Alex Pastoor zijn laatste wissel had toegepast en Andrea Fileccia in de ploeg had gebracht, mochten Koen van de Laak en Gonzalo Garcia ook nog speelminuten maken en meedelen in de winst. Garcia kreeg in de slotfase zelfs nog twee mogelijkheden, maar had geen scherpte in de afronding. Na drie minuten extra tijd vond arbiter Serdar Gözübüyük het welletjes en mocht Groningen zich koploper noemen. Morgen kunnen Ajax, PSV en Twente langszij komen. Op zaterdag 25 september wordt de topper PSV-Groningen gespeeld in Eindhoven. Allereerst gaat de FC woensdag op bezoek bij Haaglandia in het kader van de KNVB-beker.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv; Enevoldsen, Pedersen (80’ Bacuna), Tadic (87’ Van de Laak); Matavz (90’ Garcia).
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Metaj, Lachman.
Opstelling Excelsior
Paauwe, Bovenberg, Nelom, Nieveld, Van Steensel, Koolwijk, Fernandez, Bergkamp (86’ Fileccia), Wattamaleo, Clasie (72’ Alisic), Baltes (61’ Lagouireh).
Rest bank: Van Haeften, Gudde, Ribeiro, Ramsteijn.
Toeschouwers: 21.300
Scores: 52’ Pedersen (Enevoldsen) 1-0, 74’ Matavz (Pedersen) 2-0.
Scheidsrechter: Gözübüyük
Grensrechters: Droste en Gerritsen
Vierde official: Van der Scheer
Geen kaarten

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’