string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

‘Er alles aan doen om gevoel van onveiligheid weg te nemen’.

Dinsdag 11 maart 2014 om 14:31

In de 469ste nieuwsbrief namens directie en management blikt algemeen directeur Hans Nijland vooral terug op de gang van zaken rond de thuiswedstrijd van afgelopen zondag tegen Feyenoord, kijkt hij vooruit naar de krachtmeting met ADO Den Haag en benoemt hij diverse activiteiten van deze week.

“Het mag duidelijk zijn dat we zondag één van de meest vervelende dagen hebben beleefd sinds we in Euroborg voetballen. In de aanloop naar het treffen met Feyenoord leek het nog een hele mooie middag te worden. Het was prachtig lente-achtig weer en voor de aftrap van de wedstrijd werd cultheld en publiekslieveling Milko Djurovski letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet op de middenstip van Euroborg.”
Onrust
“Al snel na het begin van de wedstrijd werd ons duidelijk dat een groep van zo’n veertig Feyenoord-supporters zich had verzameld in een vak op de tweede ring van de Piet Fransen Tribune. Toen zij zich nadrukkelijk lieten horen en zien en bovendien ook nog eens de 0-1 werd gescoord door Feyenoord ontstond er onrust. Vanaf dat moment is onze aandacht nog nauwelijks bij de wedstrijd geweest. De schermutselingen die zich op een deel van de tribune afspeelden en de onrust rond het stadion hebben een zware stempel gedrukt op wat een mooie voetbalmiddag had moeten worden.”
Waardeloze middag
“De matige uitvoering van de ploeg op het veld leidde bovendien een kansloze 0-2 nederlaag in en daarmee werd het voor iedereen met een FC Groningen-hart een waardeloze middag. Onze aandacht ging na afloop echter met name uit naar wat zich op de tribunes had afgespeeld. De zorg en nazorg voor onze supporters kreeg vanzelfsprekend onze prioriteit. Direct zondagavond al hebben wij een eerste evaluatie gehad met politie en justitie. Gisteren (maandag – red.) zijn er de hele dag opnieuw gesprekken gevoerd met allerlei betrokkenen. Inmiddels hebben wij – zie onze eerdere berichtgeving hierover op deze website – een beeld van de gehele gang van zaken gekregen en hebben wij maatregelen aangekondigd.”
Zorg
“Onze grootste zorg nu is het gevoel van onveiligheid, dat bij een deel van het publiek is ontstaan – maar ook bij medewerkers en vrijwilligers van de club – weer weg te nemen. Dit zal niet meevallen, dat realiseren we ons terdege. We willen de gebeurtenissen van zondagmiddag absoluut niet bagatelliseren, maar er aan de andere kant ook op wijzen dat wij in Euroborg in acht jaar tijd bijna 170 officiële wedstrijden in ons nieuwe stadion hebben gespeeld en er al die tijd nauwelijks een noemenswaardig incident op de tribunes heeft plaatsgevonden als het gaat om schermutselingen tussen supportersgroeperingen. Maar het mag helder en duidelijk zijn: ieder incident is er één te veel en afgelopen zondag was het duidelijk veel te veel.”
Beloven
“Garanties kunnen we helaas niet geven, maar wij beloven dat we er alles aan zullen doen een herhaling van gebeurtenissen zoals afgelopen zondag in de toekomst te voorkomen. Als gezegd: de situatie in Euroborg was heel veilig en wij zijn er van overtuigd dat het nóg steeds heel veilig is om thuiswedstrijden van FC Groningen te bezoeken. Wij zullen dat in de praktijk moeten gaan aantonen en daarvoor zullen we al onze energie aanwenden.”
ADO Den Haag
“Ook de ploeg zal alle energie weer moeten verzamelen om zich goed voor te bereiden op de belangrijke uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, zaterdagavond. Een goed resultaat kunnen we met het oog op het vertrouwen én de ranglijst goed gebruiken. Hoewel het na de winterstop aantoonbaar minder gaat, staan we nog steeds in het linkerrijtje met een negende plaats op de ranglijst en hebben we deelname aan de play-offs om Europees voetbal nog altijd in eigen hand.”
Kids United
“Rondom de thuiswedstrijd tegen Feyenoord was er volop aandacht voor Kids United, de door FC Groningen geadopteerde voetbalclub voor kinderen en jongeren met een beperking. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er gecollecteerd, de line-up bij de opkomst van de spelers van FC Groningen werd verzorgd door Kids United en tenslotte mochten in de rust vijf kids deelnemen aan de ‘Shoot Out’. De totale opbrengst van de middag was € 5.077,62. Een prachtig resultaat waarmee Kids United onder meer de club contributievrij kan houden, materialen kan aanschaffen, het vervoer naar wedstrijden en toernooien kan bekostigen en mogelijk zelf een trainingskamp op Ameland kan organiseren. Mede namens Kids United danken wij een ieder voor zijn of haar bijdrage aan de opbrengst van de collecte.”
Zeist
“Donderdagavond dient bij de KNVB in Zeist de mondelinge behandeling van de zaak rondom de afgelaste thuiswedstrijd tegen FC Twente, op zondag 26 januari. Wij zijn daarvoor in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de aanklager betaald voetbal hebben wij er “niet alles aan gedaan om een speelklaar veld op te leveren” en hij deed ons hiervoor een schikkingsvoorstel. Die luidde een boete van twintigduizend, waarvan de helft voorwaardelijk.”
“Wij hebben bij het horen van dat schikkingsvoorstel reeds onze verontwaardiging en ongeloof uitgesproken over een dergelijk dreigende boete en hebben dan ook direct laten weten niet akkoord te zullen gaan met deze straf. Wij zullen donderdagavond in Zeist duidelijk gaan maken wat wij er in samenwerking met vele vrijwilligers allemaal aan hebben gedaan om er voor te zorgen dat er die zondagmiddag in Groningen afgetrapt kon worden en menen daarbij sterke argumenten en bewijzen te hebben.”
Essent ISU World Cup Finale
“Met de mededeling dat ondergetekende samen met collega-directeur Robbert Klaver vrijdagmiddag op uitnodiging van onze hoofdsponsor Essent aanwezig zal zijn bij de Essent ISU World Cup Finale in Thialf besluiten we deze nieuwsbrief.”
“Tot volgende week!”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’