In de nieuwe competities verspeelde FC Groningen A1 punten in Zwolle. De onder-14 ploeg was niet opgewassen tegen Feyenoord terwijl de tweedejaars C-junioren drie punten meenamen uit Den Haag.

Teams Locatie Groningen
PEC ZWOLLE A1 2-2 FC GRONINGEN A1
0-1 Twan Nieboer (4.), 1-1 (31.), 1-2 Yassine Zakir (46.), 2-2 (90.)
opstelling FCG A1 Erwin Heidekamp, Cedric Main (54.Jim de Leeuw), Keziah Veendorp, Twan Nieboer, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Pier Veldman, Willem Gootjes, Stan Haanstra (78.Rutger Etten), Ajdin Hrustin (29.Yassine Zakir), Kasper Oldenburger.
In de nieuwe competitie in de Eerste Divisie verspeelde de ploeg van trainer Peter Hoekstra twee punten. Vier minuten in blessuretijd beging verdediger Twan Nieboer handspel op de doellijn. De toegekende strafschop werd door de thuisploeg benut waardoor beide teams genoegen moesten nemen met een punt. De wedstrijd begon goed voor de groenwitte formatie. Uit een hoekschop van Kasper Oldenburger kopte Twan Nieboer de openingstreffer binnen de touwen. Een kwartier voor rust kwam PEC Zwolle vanuit een klutssituatie op gelijke hoogte. Ook de start van de tweede helft was prima Op aangeven van Oldenburger zette invaller Yassine Zakir de FC wederom op voorsprong. De Groningers verzuimden daarna het duel op slot te gooien. Zo waren er mogelijkheden voor Oldenburger, Zakir en Stan Haanstra.
ADO DEN HAAG C1 2-3 FC GRONINGEN C1
1-0 (22.), 1-1 Werner Bouma (30.), 1-2 Alagie Jabbie (42.), 1-3 Sammy Crowther (55.), 2-3 (70.)
opstelling FCG C1 Mats Roorda, Steyn Strijker, Ken Raghoebar, Gabriel Fernando, Alagie Jabbie, Mees Gootjes, Mark Jagt (36.Luka Prljic), Werner Bouma (60.Max de Jong), Mark te Velde (65.Ashraf Hezam), Sammy Crowther, Wilko van der Kooi (65.Rick Boyer).
“Een lekkere overwinning,” zei trainer Hugo Alves Velame na de winnende start in de nieuwe competitie waarin zijn ploeg zich kan plaatsen voor de eredivisie volgend seizoen. “We besloten om in verdedigend opzicht compact te beginnen om van daaruit vanuit de omschakeling snel kansen te creeren. Dat eerste lukte maar we maakten de kansen niet af,” vervolgde de trainer. De thuisploeg nam de leiding maar op een steekbal van Mees Gootjes maakte Werner Bouma geweldig af. In de tweede helft zetten de Groningers sneller druk op de bal wat tot onrust leidde bij de opponent. Op een diepe bal maakte Alagie Jabbie de 1-2. Vervolgens kopte Sammy Crowther, na een attente actie van Bouma, de FC naar een grotere marge. ADO ging in de slotfase wat opportunistischer spelen maar de drie punten gingen mee naar Groningen. Hugo Alves Velame: “We speelden een prima wedstrijd maar hadden die wel eerder kunnen beslissen.”
FEYENOORD C2 5-0 FC GRONINGEN C2
1-0 (27.), 2-0 (30.), 3-0 (58.), 4-0 (62.), 5-0 (65.)
opstelling FCG C2 Daan Reiziger, Julian Fluks (56.Harold Kwant), Giovanni Zwikstra, Leonel Miguel, Quinten Anakotta, Max Hamelink (63.Pim Betzema), Tariq Lancelot (63.Joris Reiziger), Jarno Deuring, Remco Balk, Joshua Sion (63.Sven Jager), Jules Anakotta (63.Gerwin Heidema).
In Maassluis leed de onder-14 ploeg in de eerste wedstrijd van de voorjaarscompetitie een grote nederlaag. “We begonnen wel goed. Feyenoord had moeite om kansen te creeeren,” vertelde trainer Gerard Wiekens. Ook de Groningers kwamen niet tot kansen waardoor er lang niet gescoord werd. In de laatste minuten voor rust troffen de Rotterdammers alsnog tweemaal doel. Wiekens: “Die eerste was een voetballende goal van Feyenoord, daar kan ik mee leven. Maar die tweede goal was te voorkomen. Met een 2-0 achterstand ga je toch anders de rust in.” In de tweede 35 minuten was de FC aanvankelijk de bovenliggende partij. Via o.a. Gerwin Heidema kreeg het kansen op de aansluitingstreffer. “In de eerste twintig minuten na rust deden we goed mee. Dat was mooi om te zien. De 3-0 was de genadeklap,” concludeerde Wiekens.
Oefenduels:
FC GRONINGEN D1 1-0 FC EMMEN D1
1-0 Jesper de Backer (60.)
FC GRONINGEN D2 9-1 PEIZE D1
0-1 (17.), 1-1 Sietze de Klerk (18.), 2-1 Jamai Bont (19.), 3-1 Luciano Valente (25.), 4-1 Luciano Valente (27.), 5-1 Luciano Valente (31.), 6-1 Bjorn Meijer (37.), 7-1 Luciano Valente (49.), 8-1 Bjorn Meijer (52.), 9-1 Rida Ajouaou (58.)