Enevoldsen ridder op Het Kasteel.

Zondag 13 december 2009 om 15:45

FC Groningen heeft zondagmiddag in Rotterdam met 4-2 gewonnen van Sparta. Het is de tweede uitzege van het seizoen. Door de overwinning stijgt de FC naar de twaalfde plek op de ranglijst. Thomas Enevoldsen scoorde driemaal en gaf een assist.

In de ploeg van FC Groningen moest trainer Ron Jans een wisseling doorvoeren ten opzichte van de wedstrijd van vorige week in Rotterdam. Koen van de Laak was toen met een enkelblessure uitgevallen. Topscorer Tim Matavz was zijn vervanger in de basiself van FC Groningen. Ook Serhat Koç was afgehaakt. Daarom haalde Ron Jans aanvallers Dennis Krohne en Pepijn Kluin van de Beloften voor het eerst dit seizoen bij de eerste selectie.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de jongste speler aan da kant van FC Groningen, Leandro Bacuna. In de negende minuut knalde hij van vlak buiten de zestien een bal links naast het doel van doelman Seliga van de Rotterdammers. Twee minuten later probeerde Thomas Enevoldsen het eens van afstand. Hij gaf van een kleine dertig meter het nakijken aan Seliga die de bal prachtig ‘nakeek’ in de rechterkruising: 0-1.

Acht minuten na de eerste competitietreffer van de Deen kwam de stand alweer in evenwicht. Een corner werd doorgekopt door een Groninger en bij de tweede paal binnengeschoten door Erik Falkenburg: 1-1. Die gelijke stand stond nog geen vier minuten op de borden. Toen was het topscorer Tim Matavz die op aangeven van Thomas Enevoldsen door de defensie van de kasteelbewoners snelde en de bal langs de doelman mikte: 1-2.

Vijf minuten later bouwde FC Groningen de score uit naar een marge van twee. Na een snelle uitbraak over de as van het veld gaf Danny Holla de bal breed op Thomas Enevoldsen die zijn kunststukje van zeventien minuten eerder nog eens herhaalde. Van zo’n vijfentwintig meter mikte hij nu met een stuit in de rechterbenedenhoek en liet Seliga kansloos: 1-3.

Sparta Rotterdam stelde er op zijn beurt wat ongevaarlijke afstandsschotjes tegenover. In de veertigste minuut was er opnieuw goed nieuws voor het Groningse kamp. Nu was aanvoerder Goran Lovre in de aangevende rol. Hij gaf het balletje breed op, jawel, Thomas Enevoldsen en die dacht waarom niet na 30 en 25 meter nu eens na 20 meter. En zowaar, de bal knalde via de onderkant van de lat pardoes in het doel van Sparta: 1-4.

Enevoldsen, die eerder al een goal in de beker scoorde, evenaarde met zijn derde treffer zijn persoonlijke seizoenrecord. In 2007/2008 maakte hij ook drie doelpunten. Daar had hij toen niet één, maar 31 wedstrijden voor nodig. Vlak voor het aanbreken van de rust op Het Kasteel maakte Darryl Lachman zijn debuut in het eerste elftal. Hij verving rechtsback Tom Hiariej, die geblesseerd het veld moest verlaten.

Na de pauze stonden er twee nieuwe spelers binnen de lijnen. Mike Zonneveld had de geblesseerde Goran Lovre vervangen. De aanvoerdersband zat daardoor om de arm van Andreas Granqvist. Aan de kant van Sparta was Karim Touzani in de kleedkamer achtergebleven en was oud-FC’er Sander van Gessel zijn vervanger. Na vijf minuten in de tweede helft kreeg Duplan een aardige kans. Hij mikte over het doel van Luciano.

Na 64 minuten was het dan wel raak en verkleinde de thuisclub de marge naar twee. Kevin Strootman mikte een hoekschop precies op het hoofd van invaller Sander van Gessel, die vervolgens doelman Luciano te slim af was: 2-4. Het publiek begon zich vervolgens wat te roeren en Andreas Granqvist was daar een slachtoffer van. Hij kreeg een gele kaart voor een op het oog zeer lichte overtreding op het middenveld.

Hoewel FC Groningen gevaarlijk was in de uitbraken, kreeg de thuisclub toch de beste kans op de volgende goal. Invaller Charles Dissel probeerde het in de 72ste minuut van afstand en zag hij Luciano de bal – aan de grond genageld – alleen naast kon kijken. In de 77ste minuut pakte Darryl Lachman een gele kaart door met zijn hand een vrije trap onschadelijk te maken. Uit de volgende vrije trap redde Lachman op de lijn. Ditmaal deed hij dat wel met zijn voeten. Arbiter Janssen had zijn gele kaart los in de zak in die fase en dus ging ook Edwin van Bueren vrij ‘makkelijk’ op de bon.

Acht minuten voor tijd schoot Duplan op aangeven van de snelle Dissels naast. Gevaarlijker werd het niet meer. In de slotfase kwam Frank Olijve nog in de ploeg voor Nicklas Pedersen. In de 2-4 score kwam geen wijziging meer. Dus stijgt FC Groningen een plekje op de ranglijst en is het verschil met Sparta teruggebracht tot één punt. Komende zondag komt SC Heerenveen op bezoek in Euroborg. De Friezen hebben ook 17 punten, maar een slechter doelsaldo.

Luciano; Hiariej (45’ Lachman), Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Bacuna, Enevoldsen, Lovre (46’ Zonneveld); Pedersen (90’ Olijve), Matavz.
Rest bank: Van Loo, Jansen, Krohne, Olijve, Kluin.

Opstelling Sparta Rotterdam
Seliga, Knol, Van Bueren, Strootman, Slijngard (78’ John), Poepon, Bodul (65’ Dissels), Touzani (46’ Van Gessel), Duplan, Falkenburg, Viergever.
Rest bank: Varkevisser, Bentem, Duarte, Van der Leeuw.

Toeschouwers: 9.725
Scores: 11’ Enevoldsen (-) 0-1, 19’ Falkenburg 1-1, 23’ Matavz (Enevoldsen) 1-2, 28’ Enevoldsen (Holla) 1-3, 40’ Enevoldsen (Lovre) 1-4; 64’ Van Gessel (Strootman) 2-4.

Scheidsrechter: Janssen
Grensrechter: Schenkels en Strijker
Vierde official: Gözübüyük
Gele kaarten: 67’ Granqvist, 77’ Lachman, 79’ Van Bueren