‘Elftal vragen aan…’ Klaas Jan de Vries, Drenthe Tours

19 mei 2022

Al zeventien seizoenen op rij is Drenthe Tours vervoerspartner van de FC. De bekendste bus uit de ‘vloot’ van Klaas Jan de Vries is de opvallende zwartgroene MAN-spelersbus van de Trots van het Noorden. Naast die prachtige touringcar, bestaat de vloot uit diverse luxe touringcars, een Cabriobus, een Amerikaanse Schoolbus, de FC Emmen ‘Kampioenschap-touringcar’ en diverse kleinere bussen voor personenvervoer. Na de Coronapandemie ging het al snel weer erg goed met Drenthe Tours. Zo goed dat Klaas Jan per direct nieuwe chauffeurs kan gebruiken. 

DT KJ

1. Wat voor bedrijf is Drenthe Tours?
Wij zijn een vervoersbedrijf voor alle soorten wegvervoer, behalve openbaar vervoer. Wij verzorgen dag-, personeels- en schoolreizen in binnen- en buitenland. Dat doen wij met een grote vloot veilige, comfortabele voertuigen. Bij ons kun je terecht voor het huren van touringcars voor 22 tot 85 personen, maar ook voor voertuigen van 4 personen.”

2. Het is voorjaar, de coronamaatregelen zijn ingetrokken, het evenementenseizoen staat voor de deur; jij moet het megadruk hebben?
“Klopt, het is lekker druk op diverse fronten. Na de coronaperikelen ging het hier al snel weer erg goed. De aanvragen kwamen weer binnen. Het was wel even wennen aan die drukte, maar daarover wil ik niet klagen. Ik heb het liever druk dan (te) rustig.”

3. Je bent al lang lid van de FC Groningen Business Club en trotse vervoerspartner van de FC. Hoe is die relatie met de FC ontstaan?
“Ik bezocht het FC Groningenplein tijdens de Promotiedagen in 2004. Het commerciële team maakte er reclame voor Euroborg. Ik stapte de stand op, vertelde Koen Janssen over Drenthe Tours en gaf aan vervoerspartner te willen worden. Koen gaf aan dat wederzijdse commitment wel een voorwaarde voor verdere samenwerking was en hij enthousiasmeerde me voor seats. Het jaar daarop werd ik gebeld door de FC. De vervoerspartner haakte af en ik mocht een voorstel maken.”

4. Dat pakte je met twee handen aan?
“Zeker weten! Ik ben die dag meteen naar het Oosterpark gegaan en sprak er met Theo Huizinga en Ron Jans. Ik wilde weten wat de specifieke behoeften van de staf en spelers waren ten aanzien van de spelersbus. Ze wilden graag extra tafeltjes, genoeg beenruimte en een vaste chauffeur. Jans was ook erg kien op veiligheid. Van twee kanten wogen we wensen af en kwamen snel tot elkaar.”

5. Waarom is het interessant voor Drenthe Tours om zakelijk betrokken te zijn bij de FC?
“Het brengt ons mooie PR; in het stadion, online en op de weg. Onze spelersbus met FC-uitingen is natuurlijk een erg opvallend rijdend uithangbord. Daar willen ondernemers en supporters graag mee op pad! Onze aanwezigheid in Euroborg brengt ons nieuwe contacten en aanvragen, maar zelf zoek ik ook regelmatig naar passende leveranciers om diensten in te kopen. In de zakelijk app van FC Groningen via Bundeling lukt dat prima, daar vind je alle NAW-gegevens van collega-leden.”

6. Wat zijn jouw eerste herinneringen aan FC Groningen?
“Ik ging als kind af en toe met mijn buurjongens en hun vader naar FC Groningen kijken in het Oosterpark. Ik woonde in Veenhuizen, dus dat was wel een eindje rijden. Maar vooral de unieke sfeer en beleving is me altijd bijgebleven.”

7. Ben je vaak bij de thuiswedstrijden aanwezig?
“Regelmatig, maar door de drukte en personeelskrapte nu wat minder. Soms rijd ik bewust zelf een pendelbus rond thuiswedstijden. We rijden voorafgaand en na afloop van iedere thuiswedstrijd vanuit diverse P&R plaatsen met pendelbussen van en naar Euroborg. Zo combineer ik werk en stadionbezoek. Voetbal kijken blijft een mooie manier om ‘los’ te komen van de dagelijkse hectiek. Op de tribune geniet ik van de sfeer, maar kijk ik ook hoe de stafleden hun team coachen. Daar steek ik altijd wat van op.”

8. FC Groningen wil de best verbindende businessclub van Groningen bouwen. Met wie wil jij beter verbonden worden?
“Binnen de club hebben we goede contacten met verschillende geledingen van FC Groningen. Die banden zijn sterk en we weten elkaar goed te vinden. Ik kan zeggen dat ik met veel collega-sponsoren en partners goede banden heb, maar ik vind het ook leuk om met nieuwe clubrelaties in contact te komen. We worden graag ook de officiële vervoerspartner van hun bedrijf of organisatie!”

9. Het jaar 2022 is door de coronapandemie raar begonnen, wat zijn jouw verwachtingen voor de rest van dit jaar?
“Ik denk dat het in onze branche nooit meer wordt zoals het was. Evenementorganisaties, maar ook bezoekers zijn voorzichtiger geworden. Daarbij houd ik nog altijd rekening met een nieuwe coronagolf. Dan is het afwachten welke maatregelen er volgen, veelal hebben die direct gevolgen op de branches waar wij voor werken. Mocht dat gebeuren, dan zijn we nu wel beter voorbereid. Gelukkig ziet het er nu nog goed uit.“

10. René Pol van Special Truck Parts heeft onlangs een van jouw touringcars omgebouwd voor Oekraïense oorlogsslachtoffers. Wat kun je daarover vertellen?
“René zocht een touringcar met rolstoellift voor een stichting die Oekraïense oorlogsslachtoffers helpt. Wij hadden er drie staan, inmiddels is er een omgebouwd tot ‘Ambulance-touringcar’. Via de aangepaste lift achterin kunnen er naast zes rolstoelen, ook zes brancards worden ingereden. Zo’n bus is nu erg welkom in Oekraïne, we vonden het belangrijk om Renés idee te steunen en hem te helpen.”

11. Ten slotte; mensen die touringcarchauffeur willen worden, zijn bij jou per direct welkom?
“Ja. Wij hebben per direct werk voor chauffeurs, maar inderdaad ook voor mensen die chauffeur willen worden. Met VEC Koops uit Assen hebben we een goede opleidingspartner en we helpen kandidaten mee met de (voor)financiering van het benodigde D-rijbewijs. Het is afwisselend werk, want je hebt elke dag een andere groep aan boord en je rijdt naar vele bestemmingen. We maken het werk nog afwisselender door chauffeurs ook op onze Amerikaanse schoolbus, Cabriobus, de FC Emmen- en uiteraard de FC Groningen-touringcar te laten rijden!”

DT Gassan 2

Laatste nieuws