EHBO bij FC Groningen: Teamwork van hoog niveau

2 januari 2020 / vandaag

Voor veel supporters is het bezoeken van een wedstrijd van de Trots van het Noorden een dagje uit, waaraan veel plezier wordt beleefd. Toch kan het voorkomen dat er iets gebeurt waardoor je medische hulp nodig hebt. Bij FC Groningen staat een kundig en enthousiast EHBO-team klaar voor snelle en adequate hulp. Medisch coördinator Brigitte Dijkhuizen, verpleegkundige Cynthia Hut en EHBO-verlener Angela Welling vertellen over het belang van goede Eerst Hulp Bij Ongelukken, teamwork en ook het plezier van de vrijwilligersgroep.

Het EHBO-team bij FC Groningen bestaat uit ruim dertig EHBO-verleners, tien verpleegkundigen en negen dokters. In totaal een groep van 55 personen, waarvan er per wedstrijd zo’n dertigtal worden ingezet. Brigitte Dijkhuizen geeft als medisch coördinator leiding aan de groep, die zo’n tachtig keer per jaar serieus in actie moet komen “Dan hebben we het over inzetten die verder gaan dan het plakken van een pleister of geven van een paracetamol,” zegt de medisch coördinator. “Denk aan mensen die door ziekte niet lekker zijn, mensen die uitglijden, kinderen met vingers tussen de stoel of problemen door overmatig gebruik van alcohol of verdovende middelen.”
 
Verrijking
Angela Welling ziet het vrijwilligerswerk bij FC Groningen als een hobby die zeer serieus wordt ingevuld. “EHBO is altijd vrijwillig, dus moet echt een hobby zijn,” vertelt Angela. “Ik ben een zorgmens en daarnaast ook echt fan van FC Groningen. Ik denk dat we allemaal een zwak hebben voor de club.”
 
Cynthia Hut is als verpleegkundige op de spoedafdeling van het Martini Ziekenhuis professioneel met zorg bezig. Toch weerhoudt het haar er niet van om met veel passie in haar vrije tijd ook een vrijwilligerstaak uit te voeren bij FC Groningen. “Ik vind mijn vak heel leuk, vooral ook omdat er veel afwisseling in zit. Daarnaast is het teamgevoel bij FC Groningen fantastisch. Het is echt een verrijking op mijn werkleven.”
 
Versterkingen
FC Groningen is altijd op zoek naar mensen die het EHBO-team willen versterken. Belangstellenen dienen in bezit te zijn van een EHBO-diploma of een BIG-registratie verpleegkundige, zijn bekend met de Eerste Hulp-procedures en zijn bereid om eventuele oefeningen en trainingen te volgen. “Daarnaast is het in onze ogen het belangrijkste dat je een echte teamspeler bent en een zorgzame instelling hebt,” zegt Brigitte. “We hebben een leuk team, dat goed op elkaar is ingespeeld.”
 
Haar collega’s vullen aan: “Er zijn wedstrijden waarin je niks te doen hebt en er zijn ook wedstrijden waarin je niks van het voetbal kan zien,” weet Cynthia. De vrijwilligers zijn in het stadion aanwezig om mensen met een medische hulpvraag te helpen. In een ideale wereld gebeurt er de hele middag niks. “Je wenst iedereen alle goeds toe, maar als er iets gebeurt, wil je erbij zijn en de mensen zo goed mogelijk helpen,” aldus Angela. 

EHBO2

Rode jassen
De EHBO’ers hebben zich op wedstrijddagen in tweetallen verdeeld over het stadion, terwijl er zes verpleegkundigen aanwezig zijn die ook in tweetallen verantwoordelijk zijn voor hun eigen sector. Ook is er altijd een dokter aanwezig en is er een Officier van Dienst Geneeskunde ter plaatse in de commandokamer.
 
De EHBO-ploeg – tegenwoordig te herkennen aan de nieuwe rode jassen – heeft met verscheidene reanimaties de laatste jaren behoorlijk wat voor de kiezen gekregen. Hoewel het totale aantal reanimaties in het stadion op één hand te tellen is, gaat dat de vrijwilligers niet in de koude kleren zitten. Angela kan daarover meepraten. Zij was degene die een paar seizoenen terug een staflid van PSV reanimeerde toen die tijdens de wedstrijd onwel werd in de nok van het Hitachi Capital Mobility Stadion.
 
Reanimaties
“Woensdagavond 13 december 2017, de 30ste minuut van de wedstrijd,” verhaalt de EHBO-verlener, “Dat zal ik nooit meer vergeten. We kregen de melding en ik wist niet direct wat er aan de hand was en waar de meneer zich bevond, maar er was wel paniek binnen. Toen ik ter plaatse kwam, zag ik direct dat het mis was. Ik heb de melding gedaan dat ik ging reanimeren, om een AED gevraagd en heb m`n oortje uitgedaan. Brigitte pakt op dat moment de communicatie over, zij zorgt dat er back-up komt van een team verpleegkundigen die een AED bij zich dragen en de dokter. We waren er binnen twee minuten en door het snelle handelen heeft hij het uiteindelijk gelukkig gered.”
 
Ook Cynthia Hut reanimeerde afgelopen seizoen een vrouw, die voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Emmen in elkaar zakte. “Dat was heel bijzonder, want we stonden er al vlakbij,” herinnert ze zich. “Binnen dertig seconden waren we ter plaatse, binnen een minuut hadden we de AED aangesloten. Gelukkig was het ziektebeeld heel goed behandelbaar en was de reanimatie zeer succesvol.”

EHBO3

Teamwork
Brigitte is met recht bijzonder trots op haar team, dat veel lol met elkaar heeft, maar op de momenten dat het er moet staan, er ook echt staat. “Een succesvolle reanimatie voelt denk ik gelijk aan het winnen van een heel grote prijs. We kunnen ongelooflijk met elkaar lachen, maar als er een melding is, staat iedereen op scherp. We zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en het teamwork is van hoog niveau.”
 
Zowel Angela als Cynthia beamen dat de nazorg vanuit club en leidinggevende uitstekend is geweest. “We voelen ons zeer gewaardeerd door de club, maar ook door de supporters,” verwoordt de verpleegkundige het gevoel. “Zij weten dat we er voor ze zijn als ze hulp nodig hebben. De heftige gebeurtenissen van de laatste tijd met meerdere reanimaties hebben ons team alleen maar hechter gemaakt.” Angela vult aan: “We denken goed om elkaar en staan voor elkaar klaar, ook buiten FC Groningen om. Het is als een familie en ik ben blij dat ik hier bij mag horen!”

Lees het volledige FC Groningen Journaal van december 2019 via deze link.

Wil jij ook vrijwilliger worden bij FC Groningen? Kijk hier voor de mogelijkheden 

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws