Effectieve overwinning Groningen in Tilburg: 1-4.

Zaterdag 18 april 2015 om 23:03

FC Groningen heeft zaterdagavond in Tilburg met 4-1 gewonnen van Willem II. Door de tiende competitiezege stijgt de FC naar de achtste plek op de ranglijst. Jarchinio Antonia, Tjaronn Chery en Michael de Leeuw scoorden alledrie en gaven elkaar de assists. Bij rust was de stand 0-2. In de slotminuut maakte Chery de 1-4.

In de eerste helft was FC Groningen dodelijk effectief. Al in de achtste minuut was het Chery die met een prachtige pass Jarchinio Antonia wegstuurde richting het vijandelijke doel. De vervanger van de geblesseerde Albert Rusnak rondde fraai af en bracht zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. Bij Groningen begon Hans Hateboer ook in de basis. Door een kwetsuur bij Lorenzo Burnet speelde Johan Kappelhof op linksback.
Precies halverwege de eerste helft was het topscorer Michael de Leeuw die een assist afleverde op Tjaronn Chery. De vice-topscorer converteerde de tweede kans tot een treffer: 0-2. In het restant van de eerste helft was FC Groningen heer en meester en kwam het behoudens een paar afstandsschoten van de thuisclub niet in de problemen.
Aan het begin van de tweede helft kwamen Jordens Peters en Maikel Kieftenbeld met de hoofden tegen elkaar. De Willem II-verdediger probeerde na enkele minuten nog wel door te spelen, maar bleek te duizelig. Kieftenbeld kwam er beter vanaf en kon de vijfennegentig minuten wel volmaken. Toen Michael de Leeuw op aangeven van Antonia in de 62ste minuut de 0-3 aantekende, leek de wedstrijd beslist.
Maar vijf minuten later kreeg Willem II toch weer hoop toen Ali Messaoud de 1-3 kon aantekenen. Veel verder kwam de thuisclub echter niet. Met de marge van twee werd het nooit meer echt spannend. Een aantal scrimmages voor het doel van Sergio Padt waren nog wel gevaarlijk, maar Groningen kreeg de grootste kansen.
Een vrije trap van Chery en een stiftje van invaller Nick van der Velden op aangeven van Martijn van der Laan waren daarvan de beste voorbeelden. In de slotfase was het dan alsnog raak voor de FC. Nota bene doelman Sergio Padt gaf een assist op Tjaronn Chery die ver in de extra tijd de 1-4 aantekende.
Vermeldenswaardig was nog een gele kaart voor aanvoerder Maikel Kieftenbeld. Hij had de eer om als eerste Groninger dit seizoen te worden bestraft voor een glaszuivere tackle op de bal. De debuterend scheidsrechter Allard Lindhout gaf later nog een gele kaart aan Frank van der Struijk van de thuisclub en na de 1-4 nog aan doelman Padt, die het thuispubliek zou hebben opgejut. Verzachtende omstandigheid voor de doelman was dat hij zijn assist vierde en bovendien al de gehele tweede helft liters bier naar zijn hoofd had gekregen.
Door de tiende seizoensoverwinning wist FC Groningen te klimmen van de tiende naar de achtste plaats van de ranglijst. Komend weekend komt de nummer 3 van de ranglijst, Feyenoord, op bezoek in Euroborg. Dat duel begint zondagmiddag 26 april om 14.30 uur in Euroborg. Na de bekerfinale volgen in mei nog ontmoetingen met PEC Zwolle (thuis) en NAC Breda (uit) in de reguliere competitie.
Padt, Hateboer, Botteghin, Lindgren, Kappelhof; Antonia (80’ Van der Laan), Tibbling, Kieftenbeld, Mahi (58’ Bacuna); Chery, De Leeuw (69’ Van der Velden).
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Van Nieff, Arias
Opstelling Willem II
Lamprou, Van der Struijk, Heerkens, Peters (53’ Wuytens), Dijks, Haemhouts (71’ Braber), Messaoud, Wuytens, Ondaan (58’ Pluim), Sahar, Andrade.
Rest bank: Meul, Cabral, Cornelisse, Vicento.
Toeschouwers: 12.680
Scores: 8’ Antonia (Chery) 0-1, 22’ Chery (De Leeuw) 0-2; 62’ De Leeuw (Antonia) 0-3, 67’ Messaoud (-) 1-3, 94’ Chery (Padt) 1-4
Scheidsrechter: Lindhout
Overige officials: Geutjes, Balder, Oostrom
Gele kaarten: 79’ Kieftenbeld, 85’ Van der Struijk, 95’ Padt