string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Eerste Japanse winst op zak voor A1.

Zaterdag 09 augustus 2008 om 20:58

FC Groningen is het toernooi in Hiroshima prima gestart met een 3-0 zege op het plaatselijke Select Team. In het andere duel tussen Chivas uit Mexico en Sanfreche uit Hiroshima wonnen de Midden-Amerikanen met 2-1. Maandag spelen de beide winnaars tegen elkaar.

Zoals eerder gemeld gingen de groep zaterdagochtend op pad naar Miyajima. Het was geweldig te zien hoe hier de traditionele Japanse cultuur in stand is gehouden.  In het tijdperk van de digitale camera’s worden er ontelbare foto’s genomen. Rond de klok van twaalven keert de groep teug in het hotel om aansluitend te lunchen. Trainer Raveneau had en dag eerder al aangedrongen op het nuttigen van een goed ontbijt en lunch met voldoende groente en fruit. Het zou immers een lange en vermoeiende dag worden. Was ’s ochtends nog vrije-tijdskleding, ’s middags is het FC Groningen-tenue weer dress-code.
Rond twee uur vertrok de selectie naar het Stadion voor de officiële opening en de spelers- en coachesbijeenkomst. Iedereen werd welkom geheten door de president van de Hiroshima Soccer Association. Aansluitend kregen de coaches en aanvoerders van het team kort het woord. Zowel trainer Raveneau als aanvoerder Koos Werkman verwoordde ons gevoel bij Hiroshima en de uitnodiging voor het toernooi. Koos overhandigde de president vervolgens een geschenk namens de club.
Om half vijf begon de eerste wedstrijd tussen Chivas Mexico en Sanfreche uit Hiroshima. Het duel leek in een 1-1 stand te eindigen, maar Chivas wist vlak voor tijd de winst toch nog naar zich toe te trekken: 2-1. Het niveau werd duidelijk; er staan de A1 boeiende wedstrijden te wachten. De spelersgroep van A1 was tijdens de wedstrijd naar binnen gegaan voor de wedstrijdbespreking. Daar werd de opstelling bekend gemaakt:
Doel; Leonard Nienhuis. Verdediging; Luis Pedro da Silva Fereira, Steffen Vader, Koos Werkman, Jelmer Keur. Middenveld; Tiemen van Hezel, Leandro Bacuna, Eduard de Jonge Rosa, Yousouf Zinga; Aanval; Nick van der Valk, Christopher Brügmann.
Wissels; Steffen Bakker, Erwin Bosma, Roy de Bruin, Dave Hertog, Norair Mamedov, Wouter Vente en Elsin Yilmaz. Danny Menting en Petrit Hoxhaj waren nog niet fit genoeg om te kunnen spelen.
Voorafgaand aan de wedstrijd werden beide volksliederen gespeeld. Het werd rond half zege schemerig en dus was de veldverlichting aangezet. Het stadion werd bezocht door ongeveer drieduizend belangstellenden. Na een aftastend begin volgden de eerste speldenprikken. Het tempo van Hiroshima Select Team (HST) lag al vrij snel zeer hoog en de positiewisselingen waren talrijk en zeer explosief. Het was voor FC Groningen even zoeken naar vastigheid vanuit de teamorganisatie maar toen het een keer stond, stond het ook goed. Verdedigend gezien werd er hoegenaamd niets weggegeven.
Halfweg de eerste helft ontstond de eerste grote kans over de linkerkant wanneer Yousouf  Zinga Nick van der Valk in de zestien meter bereikte. Nick kreeg net te weinig tijd om te kunnen afdrukken. Verderop in de eerste helft was er een gevaarlijke situatie via Leandro Bacuna na mistasten van de keeper van HST. De verdiende 1-0 viel in de 25ste minuut. Een vloeiende aanval over links kwam via een geplaatste voorzet van Yousouf Zinga voor de voeten van Christopher Brügmann, die hier vervolgens wel raad mee wist.
In de tweede helft is Norair Mamedov Christopher Brügmann komen vervangen. De Japanners kwamen goed uit de kleedkamer. Binnen een paar minuten kregen ze twee corners te nemen. Toch waren ze niet alert genoeg op een diepe bal waaruit Norair in de vierde minuut uiteindelijk wist te scoren, 2-0. In de zeventiende minuut moest Leonard Nienhuis tot het uiterste gaan om een fraai ingeschoten bal te kunnen verwerken. Aansluitend kwam Dave Hertog Eduard de Jonge Rosa vervangen.
Leandro Bacuna wist nog een keer gevaarlijk te worden met een knap afstandsschot dat rakelings naast het doel ging. HST zette aan voor een slotoffensief met de nodige hectische momenten voor het doel van Leonard Nienhuis. Het had tot gevolg dat er meer ruimte kwam voor de FC-aanvallers waardoor de A1 af en toe gevaarlijk kon counteren. Yousouf Zinga en Leandro Bacuna zagen geel daar waar Tiemen van Hezel in de eerste helft al een gele kaart had ontvangen. In de eindfase kwam Elsin Yilmaz Nick van der Valk vervangen en mocht Groningen in blessuretijd nog een vrije schop nemen. Jelmer Keur liep door naar de tweede paal en schoof de 3-0 binnen. A1 had op die manier zijn revanche op Japanse bodem na de eerder oefennederlaag.
Om kwart over negen gingen Groningen voor het diner aan tafel gevolgd door uitleg over het programma van zondag. In de ochtend wordt het ‘Vredespark’ bezocht. Rick Havinga geeft uitleg over een clinic die de groep ’s middags zal gaan geven aan kinderen uit Hiroshima. En de coaches hebben een bijeenkomst met de collega’s van de andere teams. Kortom; wederom een intensieve dag met veel indrukken.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’