Een Stap Extra: De rol van video bij FC Groningen

1 december 2021

Videobeelden zijn tegenwoordig een belangrijk middel in de groei van voetballers. Via beelden is het voor de technische staf nog duidelijker om het strijdplan te duiden en spelers kunnen door het zien van beelden beter situaties herkennen en daarnaar handelen. FC Groningen gebruikt niet alleen de wedstrijdbeelden, maar ook beelden van trainingen en in de topsporthal beschikt de Trots van het Noorden zelfs over een VR-systeem. Middels deze hightech hulpmiddelen is FC Groningen in staat een stap extra te zetten ten opzichte van de concurrentie.

FC Groningen beschikt op Sportpark Corpus den Hoorn over een automatisch camerasysteem waarmee alle drie de trainingsvelden tot in detail en haarscherp in beeld worden gebracht. De Trots van het Noorden is hiervoor een samenwerking aangegaan met Spiideo. Het Zweedse bedrijf uit Malmö levert met Spiideo Perform een geautomatiseerd video-opnamesysteem aan voor analyses voor coaches en spelers. Hierdoor kan de technische staf van de Trots van het Noorden op het trainingscomplex van de club in realtime beelden analyseren om de ontwikkeling van spelers en teams te ondersteunen. De automatische camera-oplossing geeft FC Groningen de mogelijkheid om eenvoudig video's van alle trainingen en wedstrijden op Sportpark Corpus den Hoorn te verzamelen, aan te passen en te delen. De samenwerking met Spiideo is een belangrijke stap voorwaarts voor de club en helpt staf en spelers om de groei en ontwikkeling te versnellen.

Alexander Malmström van Spiideo zegt over de overeenkomst: “Wij zijn erg blij met deze langdurige samenwerking met FC Groningen, één van de meest innovatieve clubs van Nederland. De club heeft in de loop der jaren enkele van de grootste talenten van het Nederlandse voetbal ontwikkeld en wij geloven dat Spiideo Perform de nieuwste generatie sterren kan helpen te groeien. Als Zweeds bedrijf vinden we deze deal ook een 'perfecte match' gezien de geschiedenis van FC Groningen met veel Zweedse spelers, nu en in het verleden.”

Maxim Wouters is performance analist bij het eerste elftal van FC Groningen en verantwoordelijk voor het verwerken van de videobeelden. “In het tactische element zijn videobeelden super belangrijk. Het levert kwaliteit op en naast het veld op. We kunnen grondiger analyses maken en spelers kunnen gemakkelijk beelden terugkijken om te zien hoe ze handelen in bepaalde situaties. Het groeien en leren gaat daardoor sneller.” 
  
Tijdens wedstrijden neemt Wouters zelf beelden op vanuit de nok van de stadions die hij live verwerkt en doorzet naar zijn collega’s. De Belg staat in contact met assistent-trainer Adrie Poldervaart en de geselecteerde beelden zijn direct terug te zien op een iPad. “Het is belangrijke informatie om tactische aanpassingen te kunnen doen.” 
  
Naast de beelden van wedstrijden en trainingen beschikt FC Groningen in de topsporthal ook over een hightech VR-systeem. Hierdoor kunnen spelers situaties in wedstrijden herbeleven en leren waardoor in het veld sneller en beter gehandeld kan worden. “Ons automatische camerasysteem en ook het VR-systeem is technologie dat heel verrijkend kan zijn voor spelers. Hierin zet FC Groningen in mijn ogen echt een stap extra.” 
  
Bekijk de nieuwste aflevering van ‘Een Stap Extra’ over de rol van video bij de FC via onderstaande videoplayer. 

Laatste nieuws