Een Elftal Vragen aan… Daniël Bies (RendeMentors)

28 april 2021

Daniël Bies is eigenaar van RendeMentors en fervent FC-supporter. Als lid van de FC Groningen Business Club is de ondernemer als ruim twintig jaar zakelijk betrokken bij de Trots van het Noorden en heeft inmiddels een sterk netwerk opgebouwd onder meer via FC Groningen. In de rubriek Elftal vragen aan… blijkt dat zijn werk veel raakvlakken heeft met topsport. 

Daniel Bies

1 Kunt u wat RendeMentors doet?
RendeMentors is een bedrijfskundig adviesbureau gericht op het MKB in Noord-Nederland. Wij ondersteunen en helpen bedrijven op bedrijfskundig vlak. Voorbeelden hiervan zijn het optimaliseren van werkprocessen, maar ook bijvoorbeeld interim werkzaamheden bij ziekte of begeleiding van aan- of verkoop van het bedrijf. RendeMentors staat daarbij veelal naast de ondernemer.”
 
2 Waarom bent u sponsor?
“Persoonlijk ben ik al 20 jaar sponsor. Eerst vanuit mijn interieurbouwbedrijf, de laatste 12 jaar vanuit RendeMentors. De stap is genomen omdat ik voetballiefhebber ben. Bijkomend voordeel is dat dit mijn netwerk erg heeft uitgebreid en dat ik in de loop der jaren voor diverse andere sponsoren heb mogen werken en ook dat ik diverse andere sponsoren heb kunnen helpen aan klanten.”
 
3 Welke raakvlakken heeft uw business met topsport?
“Binnen bedrijven heb je te maken met processen en mensen. Ook zijn duidelijke doelen en afspraken van belang. Net als bij een voetbalteam. Om bepaalde doelen te halen, is het ook raadzaam om inzicht te hebben in de kwaliteit van je mensen. Zodat niet de keeper, linksbuiten komt te staan bijvoorbeeld. Ondernemers willen veelal het maximale uit hun bedrijf halen, net als dat een topsporter het maximale wil bereiken. RendeMentors is een soort coach van de ondernemer.”
 
4 Wat zijn voorbeelden van successen die u zakelijk via FC Groningen heeft bereikt?
“Via het netwerk van FC Groningen heeft RendeMentors diverse interim opdrachten mogen doen. Tevens kijk ik vanuit onze klanten altijd weer naar het netwerk van FC Groningen, zodat je daarin een wisselwerking krijgt. Momenteel werk ik voor bijvoorbeeld Wardenburg beveiliging en onlangs heb ik een interim opdracht voor een van de bedrijven van Abiant mogen uitvoeren.”

5  Wat is uw eerste herinnering aan FC Groningen?
“Als 10 jarig mannetje met een paar vriendjes op de fiets van Marum naar Leek om handtekeningen te scoren van Walter Waalderbos, Han Berger en Harry Schellekens. Zakelijk is dat rond 2002 geweest, toen ik eigenaar werd van een interieurbouwbedrijf en ik uitgenodigd werd door toenmalig accountmanager Remco van Vliet.”

Daniel Bies Beker

6 Wat is uw mooiste FC-moment?
“Cliche maar dat is de bekerfinale. Met drie vrienden, waaronder Henk van der Laan van Martini Reclamemakers, waarmee ik altijd naar de wedstrijden ga, hebben we toen een fantastische dag gehad. Maar ook de uitwedstrijd bij Fiorentina blijft een hoogtepunt.”  
 
7 Met welke (oud-) FC’er zou u uzelf vergelijken?
“Toch wel Rasmus Lindgren. Proberen de verbinding en het stuur te zijn tussen de verschillende disciplines binnen een team, waarbij je de gezamenlijke doelstellingen bewaakt en mensen probeert te motiveren om alles te geven om die doelstellingen te bereiken.”
 
8 Wat was het moment waarna u startte met uw bedrijf?
“Dat was in 2008. Ik kwam tot de conclusie dat mijn kracht als bedrijfskundige en kind van een MKB ondernemer, vooral ligt in het organiseren en optimaliseren van bedrijven. Mijn uitdaging was vooral: hoe laat ik mijn onderscheidend vermogen zien? Ik heb destijds ook een aantal specifieke opleidingen gevolgd op het gebied van gedrag/competenties en procesoptimalisatie en uiteindelijk ging de bal vrij snel rollen.”
 
9 Hoe is uw bedrijf gegroeid in de laatste vijf jaar?
“RendeMentors is vooral gegroeid voor wat betreft kennis. Door veel verschillende opdrachten uit te voeren en door voor vele bedrijven te werken, neemt je kennis en netwerk toe. Qua personeel is het niet de doelstelling om te groeien. Ik geloof in samenwerken met partijen die specifieke kennis hebben. Dan kan in het ene geval een accountant/fiscalist zijn maar in een ander geval weer een reclamebureau of IT bedrijf.”
 
10 Wat zijn de groeidoelstellingen voor de komende vijf jaar?
“Zorgen voor een nog breder netwerk aan specifieke kennis. En het bereiken daarvan zie ik vooral gebeuren door op een goede en vooral ook integere manier van (samen)werken, waarbij je ook oog hebt voor de belangen van anderen.”
 
11 Wie is uw inspiratiebron?
“Dat is toch mijn vader. Die voor zichzelf begon toen hij al 45 was en een bedrijf opbouwde waar vandaag de dag 120 mensen werken. Helaas is hij 20 jaar geleden al overleden, maar zijn drive en integriteit zijn zeker een voorbeeld voor me. Maar ook voor mensen zoals mijn goede vriend Marc Oegema van Afier accountants of mijn vrouw, die naast een drukke baan en een gezin, ook nog een zware studie doen, heb ik veel bewondering.”

Laatste nieuws