Droomdebuut Bruns met twee treffers en 3-0 zege op Heracles.

Zaterdag 19 januari 2019 om 22:48

FC Groningen heeft vanavond in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 3-0 gewonnen van Heracles Almelo. Samir Memisevic opende de score vanaf de strafschopstip: 1-0. Dat was ook de ruststand. In de tweede helft scoorde Thomas Bruns 2-0 en 3-0 en kreeg de Payt Man of the Match tenslotte ook nog een publiekswissel. Na de zege staat FC Groningen dertiende op de ranglijst van de Eredivisie.

Bij de herstart van de Eredivisie had Groningen zoals verwacht een flinke metamorfose ondergaan. Met Ilias Bel Hassani, Thomas Bruns en Kaj Sierhuis kende de basiself drie debutanten. In vergelijking met Fortuna-uit van een kleine maand geleden moesten Michael Breij en Ludovit Reis genoegen nemen met een plaats op de reservebank. Daarnaast was Ritsu Doan nog afwezig in verband met de deelname met Japan aan de Asian Cup. Op de reservebank waren Mo El Hankouri en Paul Gladon nog versere aanwinsten. Zij werden pas afgelopen woensdag gepresenteerd en trainden pas twee dagen mee met FC Groningen.

De openingsfase van de wedstrijd was duidelijk voor de thuisclub die na zeven minuten een voorsprong had kunnen nemen. Iliass Bel Hassani stuurde zijn ploeggenoot Mimoun Mahi vanaf de middellijn één op één richting doelman Janis Blaswich. Mahi schoot oog in oog met de Heracles-keepers echter naast. Vijf minuten later ging de bal op de stip toen Lennart Czyborra ongelukkig hands maakte na een actie van Mahi in de zestien meter van de Almeloërs. Samir Memisevic nam plaats achter de bal en schoot zeer beheerst de 1-0 binnen.

Twee minuten voor de pauze hield doelman Sergio Padt zijn ploeg op de been toen hij een wereldredding maakte bij een kopbal van Lerin Duarte, die vlak voor het doel van Groningen opdook. Zo ging Groningen met een 1-0 voorsprong de rust in. Debutant Kaj Sierhuis evenaarde met vijf schoten op het vijandelijke doel in ruim een uur speeltijd het seizoenrecord van FC Groningen voor één speler. Sierhuis werd vervangen door Ludovit Reis, even nadat Bal Hassani was afgelost door Ajdin Hrustic.

In de laatste twintig minuten van de wedstrijd maakte Thomas Bruns er voor zichzelf een hoofdstuk in een jongensboek van. Na jaren weer herenigd met zijn ‘maatje’ Mike te Wierik en ruim een kwartier voor tijd met een prachtige boogbaal in de linkerbovenhoek van het vijandelijke doel: 2-0. Vier minuten later schoot Bruns op aangeven van Django Warmerdam ook nog ‘even’ de 3-0 binnen. Het leverde hem meteen een uitverkiezing op tot Payt Man of the Match. Bovendien is hij na Fandi Ahmad de tweede speler in de clubhistorie die tweemaal scoort in zijn debuutwedstrijd voor de Trots van het Noorden.

Al met al een zeer gedenkwaardige avond, die de burger moed geeft voor de volgende horde: PSV-uit. Komende week zal FC Groningen het moeten stellen zonder Deyovaisio Zeefuik, die tegen zijn vijfde gele kaart van dit seizoen opliep. De wedstrijd tegen de koploper begint zaterdag 26 januari om 19.45 uur in Eindhoven. Exact een week later volgt opnieuw een uitduel in Noord-Brabant: Willem II-uit. Op zondag 10 februari is Vitesse-thuis het volgende affiche in het Hitachi Capital Mobility Stadion.