string(9) "claudebot"

Driemaal staande ovatie en punt tegen koploper.

Zondag 23 november 2014 om 14:43

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 1-1 gelijkgespeeld tegen koploper PSV. Michael de Leeuw zorgde in de slotfase voor een zwaarbevochten gelijkspel. Na 13 duels heeft FC Groningen nu 18 punten. Jafar Arias maakte zijn debuut in het eerste elftal.

Euroborg is dit seizoen in de Eredivisie weer een zeer lastig te nemen horde. Kampioen Ajax werd al pootje gelicht en ondanks het feit dat ploegen uit het rechterrijtje vaak voor een punt komen, was Excelsior tot het bezoek van koploper PSV de enige ploeg die een punt overhield aan de busreis naar de Boumaboulevard. Toch was er in de eerste vijf thuiswedstrijden nog lang niet genoeg te ‘genieten’ voor de FC-fans. En daar moest tegen PSV verandering in gaan komen.
Trainer Erwin van de Looi deed dat met de inmiddels vertrouwde basiself in de 4-4-2 formatie die ruim een maand eerder werd ge-introduceerd. Over de intenties en scherpte hoefde niemand in Euroborg zich zorgen te maken, werd vooraf al gesteld. Maar ook in het PSV-kamp was men niet van plan concurrent Ajax te laten inlopen na de thuiszege van de Amsterdammers op zaterdagavond. Kortom, een boeiende confrontatie met twee aardig ingespeelde ploegen.
FC Groningen knokte zich in de eerste helft in de wedstrijd en maakte PSV het voetballen lastig genoeg. Een inzet van Narsingh werd in de eerste helft onschadelijk gemaakt door Sergio Padt, die ook een kans van Adam Maher keerde en zag hoe linksbuiten Memphis Depay een aardige kopkans over schoot. FC Groningen stelde daar een schot in het zijnet van Danny Hoesen tegenover en daarnaast een schot van clubtopscorer Michael de Leeuw, die juist weer door Jeroen Zoet werd gepareerd.
Arbiter Serdar Gözübüyük houdt de gele kaarten vaak het liefst zo lang mogelijk op zak, maar kon er niet meer onderuit in de extra tijd van de eerste helft toen Arias een overtreding maakte op de rand van de zestien meter. De vrije trap werd door PSV tot hoekschop verwerkt, maar die hoefde niet meer te worden genomen. Het ruim 20.500-koppige publiek in Euroborg beloonde de thuisploeg met een staande ovatie bij het opzoeken van de kleedkamers.
In de tweede helft wist FC Groningen dat het nog een tandje feller en scherper mocht en kreeg Hans Hateboer zijn eerste gele kaart van deze competitie. Even later ging ook Eric Botteghin op de bon. Beide keren was een gefrustreerde Memphis Depay het slachtoffer. Terwijl FC Groningen nu 2-1 voor stond in gele kaarten, kwam PSV werkelijk op voorsprong. Een voorzet van Jetro Willems werd door Luuk de jong ingekopt na een klein uur spelen: 0-1.
Precies op driekwart van de wedstrijd paste FC-trainer Van de Looi een dubbele wissel toe. Met Martijn van der Laan in het centrum en Johan Kappelhof op de plek van de gewisselde Hans Hateboer en Mimoun Mahi als vervanger van Maikel Kieftenbeld brak een zeer boeiend laatste kwart aan. Waar PSV uiteraard zeer dreigend bleef, was het FC Groningen dat in de laatste tien minuten nog meer risico ging nemen. Het debuut van aanvaller Jafar Arias ging ten koste van linksback Yoëll van Nieff.
Het risico van de technische staf werd vlak daarna beloond. Met een prachtige passeeractie van Mimoun Mahi aan de linkerkant van het veld werden drie PSV’ers het bos in gestuurd. De voorzet van Mahi was vervolgens perfect voor de invliegende Michael de Leeuw, die de 1-1 tegen de touwen kopte en Euroborg in extase bracht. Vervolgens bleef FC Groningen de risicovolle variant aanhouden waardoor de laatste tien minuten voor nog meer spektakel zorgden. Over en weer waren er kansen, waarvan Martijn van der Laan op de eigen doellijn nog de gevaarlijkste onschadelijk maakte.
Na het laatste fluitsignaal stonden de FC-fans voor hun tweede staande ovatie en meldden Memphis Depay en nota bene aanvoerder Giliano Wijnaldum zich in woord en opzichtig gebaar bij de scheidsrechter om hun ongenoegen kenbaar te maken. Het is nog niet zo lang geleden dat hier door bepaalde leden van het scheidsrechtersgilde hard tegen opgetreden werd. Ook die regels zijn blijkbaar alweer vervaagd.
Het mocht de pret overigens niet drukken. Bij de ereronde was er nogmaals massaal applaus. Op naar Twente-uit, volgende week zondag. Dan weer gewoon om half drie. Er zijn overigens nog kaarten voor autocombi en FanTour. Daarna volgt een drieluik van nog eens drie thuiswedstrijden: Heerenveen (7/12), Vitesse (14/12) en Volendam (17/12). De laatste horde van 2014 is vervolgens rode-lantaarndrager FC Dordrecht in een uitduel op 20 december.

Opstelling FC Groningen
Padt; Hateboer (68’ Van der Laan), Botteghin, Kappelhof, Van Nieff (81’ Arias); Antonia, Hiariej, Kieftenbeld (68’ Mahi), Chery; De Leeuw, Hoesen.
Rest bank: Van der Vlag, Lindgren, Hagenauw, Bijl.
Opstelling PSV
Zoet, Arias, Bruma, Rekik, Willems (80’ Brenet), Wijnaldum, Guardado (72’ Hendrix), Maher, Narsingh (87’ Jozefzoon), De Jong, Depay.
Rest bank: Pasveer, Locadia, Ritzmaier, Koch.
Toeschouwers: 20.690
Scores: 57’ De Jong (Willems) 0-1, 83’ De Leeuw (Mahi) 1-1
Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Langkamp, Van Dongen, Mulder
Gele kaarten: 45’ Arias, 47’ Hateboer, 55’ Botteghin.

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus