Drie zeges voor ijzersterk FC Groningen.

Zaterdag 22 mei 2010 om 18:50

De tweede dag van het Eurovoetbaltoernooi heeft FC Groningen liefst negen punten opgeleverd. De ploeg van trainer Peter Moltmaker gaat aan kop in poule B en heeft plaatsing voor de halvefinales in eigen hand.

FC GRONINGEN 2-1 RUSLAND
De tweede wedstrijd op dit toernooi leverde dan wel de drie punten op. Was het vrijdagavond tegen FC Porto al goed wat de mannen van trainer Moltmaker lieten zien, ook ditmaal was het spel meer dan redelijk. Enkel het scoren ontbrak er nog aan en tegen de Russen duurde het heel lang voordat die ban gebroken werd. In de eerste helft raakte Rusland de lat terwijl Ifeayi Gorissen een goede kopkans miste. Vlak voor rust moest de FC op het hoofdveld van Be Quick 1887 een domper incasseren. In de slotminuut kegelde de tegenstander een vrije trap in het doel: 0-1. Na rust ging de FC op jacht naar de gelijkmaker en bleef het aan de zijkanten met name Alexander Vogel zoeken. In de 40ste minuut werd een voorzet van de Duitser van dichtbij raak geschoten door Luis Pedro da Silva Fereira. De ban was daadwerkelijk gebroken en nog geen twee minuten later wist Henk Bos op een voorzet van Yoell van Nieff de winnende treffer te maken. In de slotfase moest doelman Stefan van der Lei nog redding brengen.
Opstelling: Stefan van der Lei, Ardavazd Gazarjan, Luis Pedro da Silva Fereira, Lucas Bijker, Jasper ter Horst, Hilal Ben Moussa (44.Jesse Renken), Henk Bos (46.Frederik Specken), Yoell van Nieff, Paulo Francisco, Tigran Gazarjan, Ifeayi Gorissen.
FC GRONINGEN 1-0 SC HEERENVEEN
Tegen de Friezen speelde FC Groningen een sterke pot voetbal. Na een kwartier spelen schoot Tigran Gazarjan een voorzet van Hilal Ben Moussa prachtig binnen. In het vervolg miste Alexander Vogel nog twee kansen. Dat de Groningers niet verder uitliepen hadden ze dan ook geheel aan zichzelf te wijten. Ook in de tweede 25 minuten waren de beste kansen en mogelijkheden voor de FC maar de wedstrijd werd niet op slot geschoten. Yoell van Nieff had nog een mooie individuele actie maar schoot vlak voor het doel over. Tigran Gazarjan kwam alleen voor de Friese goalie en zag zijn schot rakelings naast gaan. In de slotfase kwam Heerenveen met een offensief maar echte kansen leverde dit niet op. Een kopbal ging net over. Derhalve een dikverdiende zege voor FC Groningen.
Opstelling: Stefan van der Lei, Jasper ter Horst (25.Ron Janzen), Luis Pedro da Silva Fereira, Lucas Bijker (46.Ardavazd Gazarjan), Hilal Ben Moussa, Pandu Scholte Albers, Henk Bos, Yoell van Nieff, Paulo Francisco, Tigran Gazarjan (49.Marnick Ottens), Alexander Vogel (41.Ifeayi Gorissen).
FC GRONINGEN 4-2 BESIKTAS
Was het in de voorgaande drie duels al goed, tegen Besiktas werd het aanwezige publiek met name in de eerste helft op een voetbalshow getrakteerd. Alexander Vogel miste alleen voor de goalie, Tigran Gazarjan zag zijn schot gekeerd door de doelman terwijl ook Hilal Ben Moussa het van afstand probeerde. In de eerste tien minuten kwamen de Turken er niet aan te pas maar de eerste de beste aanval in de elfde minuut ging er wel in. FC Groningen liet zich niet van de wijs brengen en was wellicht nog getergder dan in de openingsfase. Na een voorzet van Alexander Vogel was het Tigran Gazarjan die in de 14de minuut de dikverdiende gelijkmaker liet aantekenen. De ploeg van trainer Peter Moltmaker was helemaal los en wist zelfs vier treffers in acht minuten te maken. Meteen na de gelijkmaker van Gazarjan scoorde Alexander Vogel, de uitblinker tot nu toe bij FC Groningen, de 2-1. De beslissing viel daarna eigenlijk in de 21ste minuut: een rode kaart voor Besiktas en de daarop benutte elftmeter van Yoell van Nieff: 3-1. Met een raak schot nog geen minuut later liep de FC dankzij Van Nieff zelfs uit naar 4-1. In de tweede helft, en met vier nieuwe spelers in het veld, werd het spel wat slordiger maar werden nog genoeg kansen gecreeerd. De enige treffer viel uit een strafschop echter nog voor de Turken.
Opstelling: Stefan van der Lei, Ardavazd Gazarjan, Luis Pedro da Silva Fereira, Lucas Bijker, Jasper ter Horst, Hilal Ben Moussa, Henk Bos (26.Marnick Ottens), Yoell van Nieff, Paulo Francisco (26.Jesse Renken), Tigran Gazarjan (26.Bryan Inge), Alexander Vogel (26.Ifeayi Gorissen).
Doelpunten uit bovenstaande wedstrijden zijn te vinden op het YouTube Kanaal van FC Groningen Jeugd (http://www.youtube.com/fcjeugd)
In Poule B staat FC Groningen met tien punten aan kop. Speelt de ploeg van trainer Peter Moltmaker zondagochtend gelijk tegen PSV (negen punten) dan is het zeker van de eerste plaats en ontloopt het favoriet Ajax dat in de andere poule tot nog toe alle duels heeft gewonnen. Verliest FC Groningen dan zijn de halvefinales allerminst zeker. PSV wordt dan groepswinnaar terwijl FC Groningen afhankelijk wordt van het resultaat uit het duel FC Porto-SC Heerenveen. Deze ploegen hebben elk zeven punten.