string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Drie mooie punten voor lelijke zege.

Zondag 07 maart 2010 om 17:20

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 1-0 gewonnen van VVV-Venlo. Het enige doelpunt werd na 70 minuten gescoord door Tim Matavz. De FC blijft negende op de ranglijst en vergrootte de voorsprong op de nummer 10 tot zeven punten.

De FC begon aan de veertiende thuiswedstrijd in de wetenschap dat vijf van de voorgaande dertien ontmoetingen in een overwinning waren geëindigd. Na de nederlaag van vorige week was het zaak via een overwinning de aansluiting met de ploeg in het linkerrijtje te houden in verband met de strijd om de play-offs. Het afhaken van doelman Luciano da Silva,  verdediger Theo Lucius en middenvelder Danny Holla door blessures werd ingevuld door de terugkeer van Gibril Sankoh en basisplaatsen voor Brian van Loo en Tom Hiariej.
Groningen had dus drie wijzigingen ten opzichte van de basiself van afgelopen wedstrijd waar VVV-Venlo het team zelfs op vijf plekken had moeten aanpassen door blessures en schorsingen. Het duel in Euroborg begon dan ook wat tam en afwachtend, zeker in vergelijking met het spektakel dat vorige week nog werd geboden tegen Feyenoord. Pas na twintig minuten konden de handen van de bijna 22.000 toeschouwers op elkaar voor een vlammend schot van Daley Blind, dat gepareerd werd door doelman Kevin Begois.
Aan de overzijde kreeg aanvaller Michael Uchebo een schotmogelijkheid nadat Andreas Granqvist letterlijk in de modder was gestrand na een te korte terugkopbal van Gibril Sankoh, die de schade op zijn beurt overigens nog wel weer beperkte door Uchebo te hinderen bij het schot. Een voorzet van aanvoerder Goran Lovre aan de overzijde werd voor de voeten van Morten Nordstrand weggeplukt door een VVV-verdediger en nog binnen het eerste halfuur schoot Tim Matavz via de handen van Begois voorlangs.
Het laatste kwartier van de eerste helft kleurde geel. Ken Leemans (VVV), gevolgd door Mike Zonneveld en Alexander Nkume (VVV) werden genoteerd in het boekje van scheidsrechter Jan Wegereef. VVV kreeg een tegenvaller te verwerken toen spits Uchebo vervangen moest worden met mogelijk een gebroken middenvoetsbeentje. De enige andere beschikbare spits, Ruud Boijmans, was zijn vervanger maar eveneens niet in staat een hele wedstrijd te kunnen spelen.
Na de pauze moest FC Groningen een tandje bij schakelen en leverde die instelling ook steeds meer dreiging op. Tim Matavz leek FC Groningen in de 53ste minuut op voorsprong te helpen, maar zag het feest niet doorgaan omdat assistent-scheidsrechter Jermaine Lapar buitenspel had geconstateerd. Verzachtende omstandigheid bij die omstreden beslissing was, dat Lapar de gehele wedstrijd tegen de zon in moest oordelen. Aan de overzijde kreeg Boijmans een schotkans en Tim Matavz probeerde het ook nog eens met een schot, maar mikte nu rechts naast het doel.
Halverwege de tweede helft stoomde Andreas Granqvist weer eens op en werd hij op de rand van de zestien aan de arm onderuit getrokken door zijn voormalig ploeggenoot Gonzalo Garcia. De Spanjaard zag tot zijn verbazing dat Wegereef voordeel afwachtte en hoe Matavz in minder kansrijke positie een noodschot afvuurde. Er zijn rond de zestien meter van de tegenstander plekken van waaraf je liever een directe vrije trap zou krijgen in plaats van in balbezit te blijven. Misschien had Tim Matavz die boodschap duidelijk kunnen maken door  de bal met beide handen op te pakken en op de gewenste plaats neer te leggen?
Aanvaller Boijmans werd even later naar de kant gehaald en vervangen door Kevin Van Dessel. Garcia verhuisde hierdoor bij VVV naar de spits. Tim Matavz schoot zijn ploeg in de 70ste minuut op voorsprong. Nu bevond hij zich daadwerkelijk op het randje van buitenspel toen hij een teruggekaatst schot van Nordstrand binnen werkte. Het leek enkele seconden te duren voordat assistent Lapar en spits Matavz na onderling oogcontact tot de conclusie kwamen dat er nu wel sprake was van een geldig doelpunt: 1-0. Het tiende competitiedoelpunt van Tim Matavz en zijn derde in de afgelopen drie duels.
FC Groningen ging uiteraard op zoek naar de beslissende tweede treffer, maar kwam niet verder dan een gevaarlijke volley van Daley Blind. Bij veel van de overige aanvallen ontbrak de scherpte voor de goal of was de eindpass net niet nauwkeurig. In de slotminuten kwam FC Groningen zelfs nog even onder druk te staan, toen VVV een kansje rook op een punt. In de extra tijd werd in een scrimmage driemaal een schot van dichtbij geblokt en daarna was de overwinning een feit.
In het laatst kwartier was Morten Nordstrand – die bij FC Groningen nog niet één keer de 90 minuten volmaakte – vervangen door Nicklas Pedersen. Net als Nordstrand was ook Fredrik Stenman niet in staat de volle speeltijd vol te maken. Voor hem in de plaats maakte middenvelder Tim Sparv zijn officiële debuut voor FC Groningen. Mike Zonneveld schoof daarom door naar de linksachterpositie.
Al met al de gewenste uitkomst voor FC Groningen met drie punten en daarmee een groter gat richting de nummer 10 van de ranglijst. In de resterende acht wedstrijden zal de FC deelname aan de play-offs veilig willen stellen en daarvoor zal het komende zaterdag in Breda willen afrekenen met directe concurrent NAC, dat momenteel één punt meer heeft dan FC Groningen. Een week later is Roda JC als eerste club in Euroborg te gast op de nieuw aan te leggen grasmat.

Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman (78’ Sparv); Lovre, Zonneveld, Blind, Enevoldsen; Nordstrand (74’ Pedersen), Matavz.
Rest bank: Nienhuis, Ajilore, Koç, Werkman, Olijve.
Opstelling VVV-Venlo
Begois; De Regt, Verdellen, Nkume, Timisela, Leemans, Garcia, Auassar, Viana (81’ Dadda), Uchebo (34’ Boymans; 68’ Van Dessel), Ahahaoui.
Rest bank: Kuijpers, Fleuren, Takak, Drost.
Toeschouwers: 21.758
Scores: 70’ Matavz 1-0
Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Lobbert en Lapar
Vierde official: De Goeij
Gele kaart: 29’ Leemans (overtreding op Lovre), 37’ Zonneveld (overtreding op Garcia), 43’Nkume (overtreding op Matavz)

Gerelateerd nieuws.

6 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard