Drie comebacks voor FC in Galgenwaard.

Zaterdag 16 mei 2009 om 23:09

FC Groningen heeft zaterdagavond in Utrecht driemaal een achterstand goedgemaakt en zodoende een gelijkspel uit het vuur gesleept in de eerste play-offwedstrijd: 3-3. Marcus Berg maakte alle drie treffers. Donderdag kan Groningen in Euroborg bij winst de finale bereiken.

In Utrecht had trainer Ron Jans niet de beschikking over het geblesseerde trio Andersson, Pedersen en Ajilore. Daarnaast mocht Gibril Sankoh niet meedoen vanwege een schorsing. Aan de kant van Utrecht was Loval geschorst en ontbraken ook nog diverse basisspelers.

De eerste fase van de wedstrijd begon de uitspelende FC sterk. In die fase kreeg de latere man van de wedstrijd, Marcus Berg, een aardige kopkans. In de zesde minuut legde de gevaarlijkste man aan Utrecht-zijde, Leroy George, een bal breed op Tim Cornelisse die de bal van buiten de zestien vol op de pantoffel nam en zag hoe hij buiten bereik van Luciano via de binnenkant van het aluminium in het doel vloog: 1-0.

FC Groningen liet zich door deze achterstand en kreeg enkele minuten later een aardige mogelijkheid toen Sepp De Roover doorbrak over de rechterkant en de bal bezorgde bij Marcus Berg. Die schoot over. In de achttiende minuut was het wel raak. Evgeniy Levchenko, bezig aan zijn elfde play-offwedstrijd namens FC Groningen, gaf een pasklaar steekballetje op topscorer Berg, die met een gevoelige voetbeweging de bal achter Wesley de Ruiter prikte: 1-1.

Vijf minuten later had FC Groningen de kans om op voorsprong te komen. Deze keer fungeerde Marcus Berg zelf als de aangever en kwam Goran Lovre oog in oog te staan met de Utrecht-goalie. De Ruiter redde. Luciano hoefde aan de overkant niet in actie te komen op een schot van Skoubo die over het doel van Groningen mikte. Martijn Meerdink, zelf net terug van een blessure, loste na een klein halfuur Goran Lovre af. Die kampte met hamstringklachten.

In het laatste kwartier kreeg Groningen nog twee aardige kansen. Eerste brak Berg door de Utrecht-defensie en schoof hij zijn inzet – via de hand van De Ruiter – nipt naast de rechterkant van de paal. Vink gaf desondanks geen hoekschop. Danny Holla bezorgde met een volley nog eens overwerk voor De Ruiter, die de bal nog net over de lat kon tikken. Na een eerste helft vol kansen volgde een tweede helft die nog attractiever, maar ook een stuk grimmiger was.

Na de rust werd Keller aan de kant van Utrecht gewisseld voor Shew-Atjon. De eerste kans was voor Leroy George. Die mikte na precies twee minuten raak op aangeven van Skoubo. De stand was twee minuten later toch alweer gelijk. Marcus Berg knalde uit een corner van Danny Holla op een prachtige manier via de binnenkant van de rechterpaal raak: 2-2.

Nog binnen het uur stond een 3-2 tussenstand op de borden. Dat was in eerste instantie de tussenstand bij NAC Breda – Feyenoord. Niet veel later had Skoubo zijn allereerste doelpunt in het doel van de tegenstander liggen. Daarmee was ook de stand in de Galgenwaard 3-2. FC Groningen moest er dus nog een schepje bovenop gooien om het gewenste gelijkspel uit vuur te slepen. Danny Holla pakte de eerste kaart toen hij een forse tackle maakte op George.

In de 65ste minuut was er een spannend sprintduel tussen Granqvist en Skoubo die afstormden op de goal Luciano. Met duw- en trekwerk van beide kanten won Granqvist het duel. Even later werd Gonzalo Garcia afgelost door Tim Matavz. De supersub had binnen een minuut een prent te pakken na fors doorgaan op Nesu. Ook Utrecht wisselde nog een keer: George werd afgelost door Danso. Ook bij FC Utrecht gingen twee spelers op de bon. De overtreding van Gregoor van Dijk op Martijn Meerdink bleef nog zonder gevolgen.

De overtreding van Tim Cornelisse op Andreas Granqvist was juist ‘het moment’ van de wedstrijd. Cornelisse hield de verdediger namens vast binnen de zestien op het moment dat Granqvist een bal wilde inkoppen. Dus volgde behalve een gele kaart ook een strafschop. Marcus Berg was uiteraard de aangewezen man om de gelijkmaker binnen te schieten: 3-3.

Het laatste kwartier had Groningen de intentie het gelijkspel over de streep te brengen. Marcus Berg werd tien minuten voor het einde afgelost door Paul Matthijs, die daarmee zijn driehonderdste officiële wedstrijd voor FC Groningen speelde. Even later werd doelman Luciano door de fanatieke aanhang van Utrecht bekogeld met projectielen. De Braziliaan moest zelfs een blessurebehandeling ondergaan.

In de slotfase kwam FC Groningen alsnog geel erg goed weg. Luciano bleek niet geïmponeerd door het tumult in zijn rug en ranselde een inzet van Silberbauer uit de kruising. Utrecht bleef Groningen bij de hoekschop flink onder druk houden. Cedric van der Gun was met een kopbal nog heel dichtbij de winnende treffer. Danny Holla vervulde een zeer belangrijke redding en zo werd een minuut later het gelijkspel definitief een feit.

Aanstaande donderdagmiddag speelt FC Groningen in Euroborg en is de opdracht duidelijk: een overwinning boeken om de finale om het laatste Nederlandse Europese ticket te bereiken. De verkoop voor dat duel loopt tot en met uiterlijk woensdag via TicketBox. Per (Seizoen)ClubCard zijn twee kaarten (bij) te kopen. Als er donderdag gelijk gespeeld wordt in Euroborg, is zondag de beslissingswedstrijd in Euroborg.

Opstelling FC Utrecht
De Ruiter, Cornelisse, Keller (46’ Shew-Atjon), Wormgoor, Nesu, Silberbauer, Van Dijk, Caluwé, George (71’ Danso), Skoubo, Van der Gun.
Rest bank: Krul, Maguire, Somers, Nijholt, Van Mierlo.||

Luciano, De Roover, Svejdik, Granqvist, Stenman, Holla, Van de Laak, Levchenko, Lovre (28’ Meerdink), Berg (81’ Matthijs), Garcia (66’Matavz).
Rest bank: Van Loo, Veldmate, Metaj, Hiariej.

Toeschouwers: 10.500
Scores: 6’ Cornelisse (George) 1-0, 18’ Berg (Levchenko) 1-1, 47’ George (Skoubo) 2-1, 49’ Berg (Holla) 2-2, 59’ Skoubo (George) 3-2, 75’ Berg (strafschop) 3-3.