Doelpunt nummer 1 voor Andraz Kirm!

Woensdag 06 februari 2013 om 09:30

Andraz Kirm is zaterdagavond in Alkmaar man of the match geworden in de uitwedstrijd tegen AZ. Hij scoorde na een klein halfuur zijn allereerste doelpunt bij FC Groningen.

De ploeg van AZ had na de winterstop al dertien keer gescoord in drie wedstrijden, terwijl FC Groningen al zes wedstrijden achter elkaar niet gewonnen had. In de eerste vijftien minuten van de wedstrijd kreeg AZ twee kansen. Topscorer Jozy Altidore en Gorter schoten beiden over het doel van Marco Bizot.
Daarna werd FC Groningen beter. Een inzet van Leandro Bacuna werd tegengehouden door keeper Esteban. Daarna begon FC Groningen de ploeg van AZ op de goede momenten moeilijk te maken.
Door een fout van de ploeg van AZ, kreeg Andraz Kirm de kans om langs de laatste man en keeper te slalommen. Hij scoorde 0-1! Dat werd hoog tijd voor Kirm, die in de competitie veertien onafgemaakte voorzetten gaf. De voetballer uit Slovenië was tot aan de wedstrijd tegen AZ de aanvaller met de meeste schoten in de eredivisie die niet in het doel gingen.
De elf spelers van FC Groningen hadden op dat moment in de wedstrijd evenveel doelpunten gemaakt als topscorer Altidore van AZ: vijftien. In de laatste minuten van de eerste helft kreeg Género Zeefuik voor de derde keer in deze competitie een gele kaart. FC Groningen keeper Bizot hield een schot tegen van Altidore. Even later kreeg ook Leandro Bacuna een gele kaart. Dit was al zijn vijfde gele kaart in deze competitie en dus speelt hij volgende week tegen RKC Waalwijk niet mee.
De DJ van het AFAS Stadion van AZ speelde in de pauze het liedje “You ain’t seen nothing yet” (je hebt nog niks gezien, er komt nog wat!) in de hoop dat AZ beter zou gaan spelen in de tweede helft. En dat gebeurde ook. Maar na een uur spelen was het toch wel duidelijk dat FC Groningen deze wedstrijd zou gaan winnen. In het begin van de tweede helft  kreeg Rasmus Lindgren zijn derde gele kaart in drie wedstrijden sinds hij terug is bij FC Groningen.  Hij kreeg de gele kaart omdat hij protesteerde bij de scheidsrechter. Na een waarschuwing voor FC Groningen trainer Robert Maaskant werd hij door de scheidsrechter naar de tribune gestuurd.
In het laatste deel van de wedstrijd waren er haast geen kansen meer. Nadat eerst Adam Maher van AZ een gele kaart kreeg, kreeg ook Henriksen geel omdat hij een fopduik maakte. Viktor Elm kreeg in de 64e minuut zelfs een rode kaart toen hij een overtreding maakte op FC Groningen-speler De Leeuw. Het laatste halfuur van de wedstrijd, met een man meer op het veld, kon FC Groningen de wedstrijd goeduit spelen.
Virgil van Dijk kreeg aan het einde van de wedstrijd nog een gele kaart voor tijdrekken en Jozy Altidore van AZ wegens protesteren. Je kunt dus wel zeggen dat de scheidsrechter veel gele kaarten heeft uitgedeeld. Nadat Nick Bakker en Tim Sparv het veld in kwamen, kreeg Willy Overtoom nog een flinke kans op de gelijkmaker. Aan het einde van de officiële speeltijd maakte Hilal Ben Moussa zijn eerste minuten voor FC Groningen op het veld, toen hij Género Zeefuik verving.
Voorafgaand aan de wedstrijd liepen de volgende kinderen met een speler van FC Groningen het veld op:
Robin Oude Lansink, Niek van der Vaart, Esly Brandsen, Lars van Huffelen, Senne Hollard, Noah Scheper, Erwin Grimme, Mark Giezen, Milan Slinkman, Jeffrey Graeler, Melvin van der Wal.