string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Derde comeback blijft uit in Utrecht.

Woensdag 26 januari 2011 om 22:52

FC Groningen is woensdagavond in Utrecht uitgeschakeld in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. Groningen kwam tweemaal terug van een achterstand door Tim Matavz en Andreas Granqvist. In de sfeerloze en halfvolle Galgenwaard werd het nooit een 'echt' cupduel.

Bij FC Groningen stelde trainer Pieter Huistra dezelfde elf spelers op die afgelopen zondag in Euroborg aan de aftrap stonden. Koen van de Laak is nog altijd afwezig. Tim Sparv was na een schorsing terug bij de selectie en daardoor viel Leandro Bacuna af voor het duel in de kwartfinale van de KNVB-beker. FC Groningen bereikte driemaal eerder – tussen 1984 en 1989 – in de historie de fase van de beste vier van het toernooi.
In de openingsfase kreeg Dusan Tadic de eerste mogelijkheid. Hij stond opeens vrij in de zestien meter van Utrecht en besloot niet te schieten, maar af te leggen naar een teamgenoot. Dat laatste gebeurde echter niet zuiver genoeg. De 1-0 kwam na een klein kwartier letterlijk uit de lucht vallen. Dries Mertens legde een corner van links op het hoofd van Jan Wuytens die de 1-0 kon binnenkoppen.
Daarna brak een fase aan waarin Groningen van zich af beet. Twee mogelijkheden voor topscorer Tim Matavz gingen vooraf aan een mooie steekpass van Tom Hiariej in de achttiende minuut. De middenvelder vond Matavz die bekeken secuur in de rechteronderhoek mikte: 1-1. Drie minuten later kreeg Matavz een schotmogelijkheid geboden van Tadic, maar mikte hij nu hoog over.
Na een halfuur werd Andreas Granqvist met een strafschop en een gele kaart wel heel zwaar bestraft toen Frank Demouge na een duwtje wel heel gewillig tegen het gras ging. Het cadeautje werd door Dries Mertens uitgepakt: 2-1. Het laatste kwartier wist Groningen geen doelgevaar meer te stichten en was er aan de overzijde een handvol corners voor Utrecht. In de 2-1 tussenstand kwam echter geen wijziging meer voor de rust.
Na de pauze kwamen Nicklas Pedersen en Tim Sparv in de ploeg voor Gonzalo Garcia en Jonas Ivens. Binnen twee minuten had FC Groningen de kans op gelijke hoogte te komen. Jan Wuytens had Tom Hiariej gevloerd en kreeg een strafschop tegen. Die werd benut door Andreas Granqvist. Het was dit seizoen alweer zijn achtste benutte strafschop, inclusief de 4-4 in de serie tegen ADO Den Haag.
Lang kon Groningen niet van de voorsprong genieten want binnen vijf minuten ontsnapte Asare aan de aandacht van de FC-defensie en kon hij 3-2 binnenschieten. Utrecht verzuimde vervolgens verder afstand te nemen en kreeg met Asare, Mertens en Strootman grote kansen. Luciano da Silva hield zijn ploeg in die fase op de been. Thomas Enevoldsen werd halverwege de tweede helft afgelost door Petter Andersson.
De slotfase was FC Groningen nog dreigend met een slotoffensief en leek de ploeg conditioneel meer te kunnen  brengen. Tot echte kansen kwam het echter niet, behouden een afstandsschot van Tim Sparv in de laatste seconden van de extra tijd. In de slotfase gaf aanvoerder Andreas Granqvist de bal na een blessurebehandeling toch terug te geven aan Utrecht. Het was tekenend voor de sportiviteit waarin de wedstrijd verliep.
Van een typische ‘bekerstrijd’ was mede daardoor nooit sprake. En dat terwijl de KNVB de bekerwedstrijden niet meeneemt in de beoordeling van het Fair Play Klassement. Voor FC Groningen zit het toernooi erop. Nog veertien competitieduels en mogelijk vier play-offwedstrijden resteren dit seizoen. Komende zondag wacht de ontmoeting met sc Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens (46’ Sparv), Granqvist, Stenman; Holla, Hiariej; Enevoldsen (67’ Andersson), Garcia (46’ Pedersen), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Metaj, Lachman.
Opstelling FC Utrecht
Vorm; Cornelisse (72’ Van der Maarel), Schut, Wuytens, Nesu; Silberbauer (65’ Nijholt), Strootman, Asare; Mertens, Duplan, Demouge (87’ Yildirim).
Rest bank: Sinouh, Sarota, Brouwers, Markiet.
Toeschouwers: 10.400
Scores: 12’ Wuytens (Mertens) 1-0, 18’ Matavz (Hiariej) 1-1, 31 Mertens (strafschop) 2-1; 48’ Granqvist (strafschop) 2-2, 54’ Asare 3-2,
Scheidsrechter: Kuipers
Grensrechters: Simons en Van Roekel
Vierde official: Ketting
Gele kaarten: 30’ Granqvist, 34’ Nesu, 47’ Wuytens, 66’ Enevoldsen, 79’ Van der Maarel, 91’ Asare

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’