string(9) "claudebot"

Degelijke zege tegen Heracles.

Zondag 15 februari 2009 om 17:48

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-0 gewonnen van Heracles Almelo. Gonzalo Garcia en Marcus Berg zorgden voor de pauze met hun treffers voor de negende thuiszege van dit seizoen. De zesde plek op de ranglijst werd daarmee gehandhaafd.

In de 23ste speelronde had trainer Ron Jans niet de beschikking over Goran Lovre. De Serviër laat zich in zijn vaderland behandelen aan vocht in zijn knie. Koen van de Laak begon om die reden achter de beide spitsen Gonzalo Garcia en Marcus Berg. Na de pauze zouden Van de Laak en Garcia van positie wisselen. Aan de rechterkant kwam er door de andere rol van Van de Laak ruimte vrij voor Martijn Meerdink, die voor het eerst in de basis startte.

Het duel had een speciaal tintje voor Mark-Jan Fledderus, die nu in het shirt van Heracles speelt en in het verleden voor FC Groningen uitkwam. Gonzalo Garcia en Brian van Loo bewandelden de omgekeerde weg. Het duel kwam wat moeizaam op gang door vele slordigheden en balverlies van beide kanten. Verder was het opmerkelijk dat Heracles werd gedwongen vrijwel uitsluitend te schieten vanuit de tweede lijn.

Bij FC Groningen kreeg Tom Hiariej na een kwartier zijn tweede gele kaart van het seizoen toen hij de bal wegtrapte na een overtreding. Daarna begon de thuisclub met het testen van de Almelose doelman. Evgeniy Levchenko schoot in de 20ste minuut keihard, maar miste net de juiste richting voor de kruising. Marcus Berg schoot even later naast en Danny Holla dwong doelman Pieckenhagen tot een redding.

In de 38ste minuut stond Martijn Meerdink aan de basis voor de openingstreffer. Een voorzet van de rechterkant vanaf de achterlijn werd door Gonzalo Garcia op waarde geschat en tot 1-0 gepromoveerd. Voor Garcia betekende het zijn vierde competitietreffer in dienst van de FC.

Vier minuten later stond de Spanjaard juist aan de basis van de tweede goal. Hij nam een vrije trap waarna de bal in het zestienmetergebied van de gasten bleef liggen en Marcus Berg er als de kippen bij was om zijn vijftiende goal van het seizoen aan te tekenen: 2-0. Gibril Sankoh kreeg in de 44ste minuut zijn derde gele kaart van het seizoen bij een tackle.

Daarmee had Groningen zich natuurlijk in een uitstekende positie gemanoeuvreerd om opnieuw drie punten aan het totaal toe te voegen. Na de pauze was de wedstrijd daarom nooit meer spannend. Heracles drong – met Paddy John in plaats van Juha Hakola binnen de ploeg – nog wel aan, maar dichterbij dan een schot op de lat kwam de ploeg niet.

In de 62ste minuut was het een typisch geval van ‘Hé, daar heb je Ricky van den Berg van Heracles’,  die een afvallende bal van buiten de zestien ineens op de slof nam en zag hoe de bal via de onderkant van de lat terug in het veld stuitte. Groningen had eerder nog een mogelijkheid gehad in de persoon van Evgeniy Levchenko. De uitbraken van FC Groningen werden daarna minder zuiver uitgespeeld.

Heracles hield, gesteund door de wetenschap dat er vorig jaar in Euroborg was gewonnen, hoop op een beter resultaat en drong meer en meer aan. Met nog twintig minuten op de klok werd Vojtech Schulmeister in de aanval afgelost door Everton. Even later kreeg Gonzalo Garcia zijn tweede gele kaart van deze jaargang toen hij Mark-Jan Fledderus onderuit trok.

Evgeniy Levchenko, met 90 interlandminuten in de benen, werd even daarop vervangen door Oluwafemi Ajilore. Martijn Meerdink ging in de 79ste minuut nog op de bon en verder gebeurde en in de slotfase weinig verheffends. De basis van de zege lag in het kwartier voor de pauze. Inmiddels heeft Luciano al 480 minuten geen tegengoals meer hoeven te incasseren.

Door de gelijke spelen van PSV en Heerenveen komt FC Groningen nu op twee punten afstand van de nummers 4 en 5 van de ranglijst. De nummers 7 en 8, Utrecht en NAC, wonnen wel en houden een achterstand van respectievelijk drie en vijf punten. Komende zaterdagavond is de vijfde plek de directe inzet van de thuiswedstrijd tegen PSV. Bij winst passeert Groningen de Eindhovenaren op de ranglijst.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Meerdink, Levchenko (73’ Ajilore), Van de Laak; Berg, Garcia.
Rest bank: Van Loo, Matthijs, Svejdik, Metaj, Krohne, Kluin.

Opstelling Heracles Almelo
Pieckenhagen, Boakye, Maertens, Wuytens, Looms, Quansah, Van den Berg, Fledderus, Douglas, Schulmeister (71’ Everton), Hakola (46’ John).
Rest bank: Van Nieuwenhuijzen, De Vries, Dost, Breukers, Overtoom.

Toeschouwers: 21.885
Scores: 38’ Garcia (Meerdink) 1-0, 42’ Berg (-) 2-0.

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Grensrechters: Rutgers en Zeinstra
Vierde official: Van der Scheer
Gele kaarten: 16’ Hiariej, 44’ Sankoh, 71’ Garcia, 79’ Meerdink

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus