De omweg van Sam Schreck

4 april 2020 / vandaag

Sam Schreck kwam afgelopen zomer van het Duitse Bayer Leverkusen naar Groningen en is bezig aan zijn eerste volledige seizoen op het hoogste niveau. De middenvelder gaf onlangs een interview in het FC Groningen Journaal. De weg naar succes in het voetbal voor iedere speler anders, weet de Duitser maar al te goed.

Schreck (1)

Sam Schreck was zeventien jaar oud toen hij als speler werd begeerd door Europese topclubs. Opvallend, want vijf jaar eerder had zijn vader hem uitgeschreven bij HSV omdat de combinatie voetbal/school even teveel was voor de jonge Schreck. Via die andere Hamburgse club, Sankt Pauli, vond Schreck alsnog de weg omhoog, al bleef een doorbraak in Duitsland uit. Schreck wil zich nu in Groningen laten zien. “Mijn doel is een basisplaats.”
 
Sam Schreck werd in 1999 geboren in Pinneberg, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Hij groeide met zijn broer en zus op in Appen, een dorp drie kilometer ten oosten van Pinneberg. “Appen is een klein dorp, waar iedereen elkaar kent,” vertelt Schreck. “Mijn familie en vrienden wonen daar nog steeds. Als ik vrij ben, rijd ik er heen. Het is ongeveer tweeënhalf tot drie uur rijden vanaf Groningen, dus dat is te doen.”
 
De kleine Sam begon op zijn vierde met voetballen bij TuS Appen. “Thuis was ik altijd met de bal bezig en dus besloot mijn moeder me lid te maken van de club. Dat was een erg leuke tijd. Ik had als kleine jongen niet echt een droom. Natuurlijk wilde ik profvoetballer worden, maar ik denk dat elke jonge voetballer dat graag wil.”

Schreck (2)

School
Op zijn zevende kwam hij terecht in de opleiding van HSV in Hamburg. “Er was een scoutingsdag, waar ik een proefwedstrijd mocht spelen. Dat ging goed, waarna ik naar HSV ging.” Schreck was twaalf jaar toen zijn vader plotseling besloot hem uit te schrijven. “Ik kon het voetballen bij HSV moeilijk combineren met mijn school, maar mijn vader had het uitschrijven van tevoren niet met mij overlegd. Natuurlijk was ik het er niet mee eens en ik ben er op dat moment flink verdrietig om geweest. Achteraf gezien denk ik wel dat het de juiste beslissing was. Ik had het te druk. Toen ben ik weer teruggegaan naar TuS Appen.”
 
Na een seizoen TuS Appen ging Schreck voetballen bij Kummerfelder SV, op ongeveer een kwartier rijden van zijn woonplaats. “Qua niveau was het niet heel veel minder dan bij HSV, dus het was geen grote achteruitgang.” De middenvelder voetbalde twee jaar in Kummerfeld en maakte in 2013 de overstap naar de opleiding van FC Sankt Pauli. “Daar heb ik een heel mooie tijd gehad en heb ik me kunnen ontwikkelen als voetballer. Ik heb er geleerd wat er bij komt kijken om profvoetballer te worden.”
 
Bayer Leverkusen
Bij Sankt Pauli speelde Schreck, toen inmiddels uitgegroeid tot Duits jeugdinternational, zich in de kijker bij diverse Europese topclubs. Zo maakten onder meer Bayern München, Real Madrid en Manchester City hun belangstelling kenbaar. Uiteindelijk viel de keuze in 2016 op Bayer Leverkusen. Schreck legt uit waarom. “Leverkusen is een club met een goede opleiding. De club heeft veel goede spelers voortgebracht. Toch was het voor mij wel een flinke sprong in het diepe. Ik was voor het eerst weg uit mijn vertrouwde omgeving, ging alleen naar een grote stad, zonder mijn familie. Daaraan heb ik wel even moeten wennen.”
 
Onder trainer Heiko Herrlich maakte Schreck in 2018 zijn debuut in het eerste elftal, in de Europa Leaguewedstrijd tegen het Bulgaarse Ludogorets. “Dat was een heel mooi moment: debuteren in de BayArena.” Schreck kwam daarna nog één keer in actie in de Europa League, waarna Herrlich werd vervangen door Peter Bosz. Schreck kreeg van de Nederlandse trainer geen speelminuten. Toch is hij positief over Bosz. “Ik heb veel van hem geleerd. Bosz is een bijzonder goede trainer, hij heeft mij veel verteld over wat ik beter moet doen.”

Schreck (3)

Kai Havertz en Julian Brandt
Maar omdat Schreck onder Bosz niet aan spelen toekwam, besloot hij in de zomer van 2019  te vertrekken naar FC Groningen. “Ik was niet tevreden. Had maar twee officiële wedstrijden gespeeld voor Leverkusen. Daar had ik me in 2016 toch iets anders van voorgesteld.”
 
Schreck speelde bij Bayer Leverkusen met grote talenten als Kai Havertz en Julian Brandt. Spelers die al regelmatig te bewonderen waren in het nationale elftal van Duitsland. “Op de training zag je al hoeveel kwaliteit zij hebben, wat zij met een bal kunnen. Bij Leverkusen ging de bal razendsnel rond, een soort tiki-taka. Het niveau was heel hoog.” Schreck heeft nog steeds regelmatig contact met Havertz en Brandt. “Ja, allebei zijn het heel goede vrienden van mij. We spelen soms nog samen online via de Playstation. En als we kunnen, spreken we met elkaar af.”
 
Wennen
Net als de overgang naar Leverkusen in 2016 was het begin in Groningen even wennen voor Schreck. “Ook dat was weer een omslag, maar gelukkig ligt Nederland direct naast Duitsland. En de jongens hebben mij hier uitstekend opgevangen, dus ik voelde mij al vrij snel thuis.”
 
Schreck heeft het naar zijn zin in Groningen. Het enige wat nog ontbreekt is een basisplaats, maar de 21-jarige middenvelder blijft desondanks positief. “Mijn doel is een basisplaats bij FC Groningen. Natuurlijk is het niet leuk als je weer op de bank zit, maar het heeft geen zin om te gaan treuren. Daar wordt het niet beter van en je moet door. Door gaan is het enige dat je verder helpt. Dat heb ik wel geleerd.”

Het interview met Sam Schreck stond in het in maart verschenen FC Groningen Journaal. De volledige krant van de Trots van het Noorden is te lezen via de volgende link: https://view.publitas.com/db/fc-groningen-journaal-maart-2020/  

Schreck 5
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws