De koe liet de haas nog glippen.

Zondag 29 mei 2011 om 15:22

FC Groningen heeft zondagmiddag na een 1-1 ruststand met 5-1 van ADO Den Haag gewonnen, maar verloor vervolgens de strafschoppenserie. Daardoor gaat ADO Den Haag volgend jaar Europa League spelen.

Na afloop van de verloren uitwedstrijd in Den Haag gaf staatssecretaris Henk Bleker trainer Pieter Huistra nog enkele bemoedigende woorden voorafgaand aan de persconferentie. ‘Je weet nooit hoe een koe een haas vangt,’ was onderdeel van die peptalk. In de bus op de terugweg vanuit de residentie maakte de spelersgroep de afspraak het seizoen in Euroborg op een waardige manier te eindigen.
Trainer Huistra besloot het elftal op vier posities te wijzigen. Middenvelder Tim Sparv keerde terug van een schorsing, maar ook voor doelman Brian van Loo, spits Tim Matavz en verdediger Virgil van Dijk waren basisplaatsen weggelegd. Daardoor begonnen Luciano da Silva, Maikel Kieftenbeld, Oluwafemi Ajilore en Thomas Enevoldsen op de bank. Bijna twintigduizend mensen hadden al voor de desastreuze heenwedstrijd een ticket bemachtigd en die fans kregen flink waar voor hun geld.
In de openingsfase kregen Dmitry Bulykin, Tim Matavz en Lex Immers kansen om de score te openen, maar halverwege de eerste helft deed Tim Matavz het dan toch echt. Een voorzet van Dusan Tadic werd door de clubtopscorer binnengekopt: 1-0. Op dat moment begonnen de aanwezigen toch echt in ‘het wonder te geloven’. Na dertien minuten hoop was het echter Virgil van Dijk die onbedoeld een pasklare voorzet gaf op Lex Immers die de 1-1 binnen kon schuiven. Een prima redding van Van Loo op een afgeketst schot van Ramon Leeuwin voorkwam een achterstand bij het aanvangen van de rust.
Van Dijk, die debuteerde in de basis, ging niet bij de pakken neerzitten en kreeg in de tweede helft een andere rol. Namelijk die van tweede spits. En vijf minuten na de pauze kreeg het verhaal een bijzondere wending. Een uitgestelde vrije trap na een overtreding op Petter Andersson werd door diezelfde Van Dijk met een stuit achter doelman Coutinho van Den Haag geplaatst: 2-1. Zeven minuten later probeerde Leandro Bacuna het maar eens van afstand. De speler die eerder dit seizoen een lastige periode doormaakte, was nu de gevierde man. Want zoals afgelopen donderdag de ballen bij Luciano om de oren vlogen, was er nu overwerk voor Coutinho: 3-1.
Trainer John van den Brom bracht Frantisek Kubik als invaller, maar nog binnen het uur kwam Groningen op een 4-1 voorsprong. Ook deze keer was het de kopsterke Van Dijk die bewees ook met zijn voeten goud waard te zijn. In de 59ste minuut was de opdracht voor de FC opeens een stuk makkelijk dan een kwartier tevoren. In plaats van viermaal scoren was nu één doelpunt genoeg om er een verlenging uit te slepen.
Dmitri Bulykin kreeg een kans op de tweede van ADO, maar schoot over. Tim Matavz mikte eerst naast en lobte later op de lat boven Coutinho. Het scenario van een verlenging ging meer en meer in de lucht en de spanning steeg tot hoog niveau. ADO Den Haag probeerde te irriteren, tijd te rekken, maar gaf daarmee eigenlijk aan te zwak te zijn om de wedstrijd voetballend uit te spelen. De irritatie liet zo hoog op dat de doorgaans zeer kalme Fredrik Stenman in zijn afscheidswedstrijd door Wesley Verhoek tegen het gras werd gewerkt.
FC Groningen liet zich erdoor niet van de wijs brengen en ging dapper door op jacht naar doelpunt nummer vijf. Met inmiddels Oluwafemi Ajilore en Norair Mamedov in de ploeg voor Hiariej en Bacuna gebeurde in de 88ste minuut het ongelofelijke. Een handsbal voor ADO-speler Mitchell Pique binnen de zestien, rode kaart en een strafschop voor Tim Matavz. Raak: 5-1 en nog drie minuten in de extra tijd. Daarin werd niet meer gescoord en zo kwam er een verlenging aan te pas in de kolkende Euroborg.
In de derde minuut kreeg Wesley Verhoek een grote kans, die door Brian van Loo onschadelijk werd gemaakt. Thomas Enevoldsen kwam in de ploeg voor Van Dijk en Petter Andersson kreeg daarna een kopkans. In de eerste minuut van de tweede verlenging was er een kans voor Matavz en vier minuten voor tijd nog een laag schot van Enevoldsen. De stand wijzigde niet en zo moesten strafschoppen de beslissing brengen.
Daarin verliep het de eerste vijf pogingen volledig naar wens voor Groningen. Op het moment dat Aleksander Radosavljevic over schoot, zag Tim Sparv de zesde bal echter gestopt door Coutinho. Na Granqvist, Enevoldsen en Tadic had Tim Matavz in de tiende beurt de gelijkmaker voor het inschieten, maar schampte zijn inzet slechts de bovenkant van de lat. Daarmee eindigde een prima seizoen toch in een fikse domper voor de FC.
Net als in 2008 en 2009 strandde Groningen bovendien in eigen stadion op de drempel van Europees voetbal. Het afsluitende applaus was wederom respectvol. Volgend seizoen heeft Nederland een extra (zesde) plek te verdelen in het Europese voetbal. De eerste training is op maandag 27 juni alweer in Haren. Op zaterdag 2 juli wordt in Zandeweer de eerste oefenwedstrijd gespeeld tegen RWE Eemsmond.

Van Loo; Van Dijk (96’ Enevoldsen), Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (80’ Ajilore), Sparv; Bacuna (88’ Mamedov), Andersson, Tadic; Matavz.
Rest bank: Luciano, Kieftenbeld, Metaj, Veldmate.
Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Ammi, Kum, Derijck, Toornstra, Immers, Verhoek, Radosavljevic, Leeuwin (58’ Kubik; 90’ Bosschaart), Piqué, Bulykin (72’ Visser).
Rest bank: Zwinkels, Supusepa, Gielisse, Van Duinen.
Toeschouwers: 19.526
Scores: 24’ Matavz (Tadic) 1-0, 37’ Immers 1-1; 50’ Van Dijk (vrije trap) 2-1, 57’ Bacuna 3-1, 59’ Van Dijk 4-1, 89’ Matavz (strafschop) 5-1.
Strafschoppenserie: Derijck 1-0, Granqvist 1-1, Immers 2-1, Enevoldsen 2-2, Radosavljevic over, Sparv gestopt, Bosschaart 3-2, Tadic 3-3, Verhoek 4-3, Matavz lat.
Scheidsrechter: Kuipers
Grensrechters: Simons en Van Boekel
Vierde official: Ketting
Rode kaart: 88’ Piqué
Gele kaarten: 41’ Hiariej, 75’ Ammi, 86’ Verhoek, 87’ Kubik, 105’ Derijck