De bijzondere weg van Ahmed El Messaoudi

27 december 2019

Familieman Ahmed El Messaoudi groeide in Brussel op in een groot gezin, maar is sinds medio augustus helemaal op zichzelf aangewezen in Groningen. En dat bevalt hem prima. De middenvelder kan zich in de Martinistad helemaal richten op voetballen. El Messaoudi, die een bijzondere voetbalopleiding volgde in België, leeft in Groningen als een prof. “Ik heb geleerd dat het bij voetbal niet alleen maar om de bal gaat.”

Messaoudi3

Wonden, blauwe plekken, hard werken en een sterke wil

“Ik voel me goed in Groningen,” vertelt El Messaoudi. “Het is weliswaar ver van mijn familie in Brussel, maar ik kwam hier naar toe om te voetballen. Daar kan ik me volledig op focussen. Het is niet zo dat ik hiervoor niet gefocust was, maar met familie en vrienden om je heen denk je niet altijd alleen maar aan voetballen.”
 
Broers en zussen
Familie is voor El Messaoudi enorm belangrijk. De Belgische Marokkaan groeide in Brussel op in een gezin met liefst vier broers en zes zussen. “Het was heel leuk thuis. Er was altijd wel iemand om mee te spelen. Ik kwam niet veel buiten. Eigenlijk alleen maar om te voetballen. Ik had niet veel vrienden, ging vooral veel om met mijn broers en neven. Eén van mijn broers speelt zaalvoetbal in de tweede klasse. Van hem heb ik veel geleerd. Dan oefenden we allerlei skills in huis.”
 
De jonge El Messaoudi en de bal waren onafscheidelijk. “Toen ik klein was, speelde ik altijd met de bal, thuis of op het pleintje. Ik wilde alleen nog niet bij een club voetballen omdat ik bang was geworden door een wedstrijd die ik op televisie had gezien. Een speler van Italië kreeg een wond boven zijn wenkbrauw. Het bloedde hevig en daar schrok ik van. Ik was bang dat mij dat ook zou overkomen. Uiteindelijk ben ik op mijn negende toch begonnen, bij Jeunesse Molenbeek in Brussel.”
 
JMG Academy Lier
Na een jaar ging El Messaoudi voetballen bij de buren van Jeunesse Molenbeek, FC Brussels. Daar speelde hij vier jaar in de jeugd. Daarna kwam El Messaoudi op zijn veertiende terecht bij JMG Academy Lier, de voetbalschool van de Franse oud-international Jean-Marc Guillou. Guillou had eerder een voetbalschool in Ivoorkust, waar bekende voetballers als Gervinho en de broers Yaya en Kolo Touré hun carrière begonnen.
 
“Het was heel bijzonder,” kijkt El Messaoudi terug op de vier jaar in de academie van Guillou. “We trainden twee keer per dag, maar speelden geen competitiewedstrijden. Misschien één keer in de twee maanden werd er een oefenwedstrijd georganiseerd. Wij speelden dan op blote voeten. Dat deden we omdat we zo werden gedwongen om uit de duels te blijven. Soms had ik na een wedstrijd wonden en blauwe plekken op mijn voeten omdat ik in aanraking was gekomen met de schoenen van een tegenstander.”
 
Ook opvallend was dat er in de oefenwedstrijden niet met elf tegen elf, maar met zeven tegen zeven werd gespeeld. De ploeg van El Messaoudi speelde dan zonder keeper. “Dan moesten we vroeg druk zetten, want anders kreeg de tegenstander teveel ruimte en kon die scoren van afstand omdat ons doel leeg was.”

Messaoudi

Eén doel
De middenvelder van FC Groningen behoorde naar eigen zeggen niet tot de topvoetballers van zijn team, maar maakte uiteindelijk wel de stap naar het profvoetbal onder meer vanwege zijn ijzersterke mentaliteit en discipline. “Ik was min of meer toevallig gescout toen ik een oefenwedstrijd tegen de academie speelde. Ik mocht een keer komen meetrainen en daarna mocht ik blijven. Dankzij de academie heb ik veel geleerd op technisch gebied en daarvan heb ik nu profijt als voetballer. Mensen denken nu misschien dat ik in de jeugd al een talentvolle voetballer was, maar dat was ik niet. Door hard te werken en de wil om te slagen als voetballer ben ik beter geworden. Ik had maar één doel en dat was profvoetballer worden.”
 
Via JMG Academy Lier kwam El Messaoudi op zijn achttiende terecht bij Lierse SK. “Na twee maanden speelde ik mijn eerste wedstrijd. Het was best een lastige overgang, want ik was het niet gewend om elf tegen elf te spelen en op tactisch gebied had ik ook nog niet veel geleerd. En ik kreeg te maken met druk. Want in competitiewedstrijden ligt de druk hoger dan in oefenwedstrijden. Daaraan moest ik wel wennen.”
 
Buiten het veld
Na verhuurperiodes aan Standard Luik en KV Mechelen, werd El Messaoudi in 2017 door die laatste club overgenomen. “In het tweede seizoen degradeerden we. Ik wilde niet in de tweede klasse spelen, want dat was niet goed voor mijn ontwikkeling. Daarom koos ik ervoor om uitgeleend te worden aan Fortuna Sittard. Ik vond de Eredivisie altijd al een mooie competitie, zeker voor jonge spelers. Ik hoopte via Fortuna een stap hoger te kunnen maken en dat is me gelukt nu ik bij FC Groningen speel.”
 
In Groningen ligt voor El Messaoudi de focus dus volledig op het voetballen. Hij wil het maximale eruit halen en weet dat hij daarvoor dingen moet laten. Dat besef kwam ongeveer een jaar geleden. “Voetbal is mijn leven. Ik leefde altijd met de bal, maar daarnaast was ik niet altijd bezig met volledig prof zijn. Niet dat ik verkeerde dingen deed, maar ik was niet bezig met goed slapen, goed eten en drinken, voldoende rust nemen na een training. Dat soort zaken. Ik werkte hard op het veld en dat was voor mij voldoende. Ik heb nu geleerd dat het niet alleen maar om de bal gaat. Buiten het veld ben je ook een prof. Zijn er ook zaken waarop je goed moet letten. Dat doe ik hier in Groningen.”

191004EOA8421

Laatste nieuws