De achtste plaats!

Maandag 22 februari 2010 om 09:41

FC Groningen heeft zaterdag gewonnen van NEC. De wedstrijd eindigde daarbij in een eindstand 0-2. Dankzij Goran Lovre en Tim Matavz kon FC Groningen met 3 punten weer naar huis. FC Groningen heeft het de laatste paar wedstrijden goed gedaan. In zeven wedstrijden hebben ze 16 punten gepakt. Maar ook NEC heeft de laatste paar weken goed gepresteerd. De teams waren dus aan elkaar gewaagd.

FC Groningen begon vrij slordig het en leidde met driemaal balverlies gevaar. Doelman Luciano maakte onder meer een schot  van John Goossens onschadelijk. In de achtste minuut kwam de FC op voorsprong.. Een vrije trap van Thomas Enevoldsen werd laag doorgekopt door Andreas Granqvist en vervolgens van ruim tien meter binnengekopt door aanvoerder Goran Lovre: 0-1.
Na ruim een kwartier raakte Andreas Granqvist per ongeluk  zijn landgenoot Fredrik Stenman. In een poging uit te verdedigen ramde hij de bal keihard in het gezicht van de linksback, die na een korte verzorging gelukkig  wel de wedstrijd kon vervolgen. Halverwege de tweede helft nam de FC nog twee gevaarlijke afstandsschoten. Leandro Bacuna mikte over het doel en. Danny Holla raakte keihard de lat.
Verder in de eerste helft was Groningen niet bijzonder sterk. Veel balverlies en sloridige fouten zorgde er voor dat er niet meer gescoord werd, was 0-1 ook de ruststand. In het begin van de tweede helft kreeg NEC meteen een enorme kans. Op de rand van buitenspel kwam Burgzorg in schotpositie. Luciano had zijn doel evenwel goed verkleind en dwong zijn tegenspeler over te schieten. In een razendsnelle tegenstoot stond Enevoldsen aan de basis van de tweede treffer. Hij gaf een voorzet aan Tim Matavz die toen 0-2 maakte.
Zo leek de wedstrijd helemaal in handen van Groningen. Danny Holla kreeg nog een vuist in zijn gezicht. Hij moest per brancard het veld verlaten en werd afgelost door Mike Zonneveld, maar  de ontwikkelingen stapelden zich in hoog tempo op. Eerst was er in de 57ste minuut een schotkans van zeer dichtbij die door Luciano onschadelijk werd gemaakt. Een minuut later kreeg Leandro Bacuna een directe rode kaart wegens een overtreding van achteren op Burgzorg.
Vervolgens werd er over en weer nog wat gewisseld. Morten Nordstrand werd gewisseld met Theo Lucius en Saidi Ntibazonkiza kwam bij NEC in de ploeg.
NEC kreeg in de slotfase nog een aantal grote kansen. Zo kreeg Pothuizen een schotkans terwijl Andreas Granqvist geblesseerd op de grasmat lag en schoot Fejzullahu rakelings over, uit een ingooi van Vleminckx (op één been).
Na slechts drie minuten extra tijd kwam er een einde aan het treffen tussen de nummer 10 en de nieuwe nummer 8 van de ranglijst. FC Groningen heeft met nog tien reguliere duels te gaan een achterstand van slechts drie punten op de nummer 5 van de Eredivisie: AZ. Volgende week komt de nummer 4, Feyenoord, op bezoek in een uitverkocht Euroborg.