De achtbaan van Jørgen Strand Larsen

27 december 2020

Het was de vacature waar de meeste supporters van FC Groningen aan het begin van het seizoen met de grootste belangstelling naar keken. Wie is in het seizoen 2020/2021 de spits van FC Groningen? De keuze viel op de 20-jarige Jørgen Strand Larsen! De Noorse nummer 9 kent een vliegende start in Groningen en dat viel ook de bondcoach van zijn land op. De afgelopen maanden leefde Strand Larsen in een rollercoaster.

strand larsen actie

‘Ik ben de nieuwe spits!’ kondigde Strand Larsen vol zelfvertrouwen aan in de presentatievideo van de Trots van het Noorden. De aanvaller werd overgenomen van Sarpsborg 08, een subtopper uit zijn thuisland en heeft zijn draai in Groningen snel weten te vinden. Met zijn kwaliteiten geeft Strand Larsen het team aanvallende impulsen en weet hij kansen te creëren of te scoren.
 
Ambitie
“Ik ben een speler die hard werkt voor het team en zal altijd vechten om te winnen,” vertelt Strand Larsen. “Het is mijn droom om een grote voetbalcarrière op te bouwen en FC Groningen is de perfecte stap. Je moet de ambitie hebben om het hoogste na te streven, maar het hoeft niet allemaal direct in één keer. Ontwikkeling gaat stap voor stap, zodat je iedere dag beter wordt.”
 
“Die stappen kan ik in Groningen zetten. Het verschil tussen de Noorse competitie en de Eredivisie is groot, ik merkte het al vanaf de eerste training. Het gaat hier allemaal een stuk sneller. Door hard te trainen en goed samen te werken met mijn teamgenoten, de trainers en de overige staf, zal ik iedere dag het maximale geven om een succes te maken van mijn tijd bij FC Groningen. Ik wil in Groningen een completere spits worden.”
 
Groeien
Wie in Groningen denkt aan Noorse spitsen, komt bij één naam uit: Erik Nevland! “Natuurlijk ken ik hem en ik weet wat hij voor FC Groningen heeft betekend. Het lijkt me heel gaaf om evenveel goals als Nevland te maken in Groningen.”
 
Nevland is niet de enige speler die hem inspireerde om voor FC Groningen te kiezen. “Kijk maar naar Virgil van Dijk, Luis Suarez en al veel eerder Arjen Robben. Zij hebben zich hier dusdanig goed ontwikkeld en konden daarna naar Europese topclubs. Het geeft aan dat FC Groningen een club is waar jonge spelers kunnen groeien.”

goals Strand Larsen

Noors international
Strand Larsen ondervond binnen enkele maanden dat zijn overstap naar FC Groningen hem een ander aanzien gaf. Zijn goals, assists en goede aanvalsspel vielen ook op bij de Noorse bond. Strand Larsen werd last-minute opgeroepen voor de interland in de Nations League op bezoek bij Oostenrijk. Het team stond onder leiding van interim-coach Leif Smerud, die de spits van de Trots van het Noorden goed kent vanuit Jong Noorwegen. Onlangs werd bekend dat Stale Solbakken is aangesteld als nieuwe Noorse bondscoach. De aanvalsleider van FC Groningen gaat er alles aan doen zich in de kijker te blijven spelen, want zijn eerste minuten voor het nationale team smaken naar meer.
 
“Het was een vrij bizarre periode,” stelt de trotse Strand Larsen. “Ik was door FC Groningen met vakantie gestuurd omdat ik in Noorwegen al een half seizoen actief was geweest en veel wedstrijden heb gespeeld. Een slimme zet van de club, omdat ik vermoeidheid voelde en op deze manier een tijd thuis bij mijn familie kon zijn en tot rust kon komen. Ik heb veel gerelaxt, al had ik wel moeite met het feit dat ik daardoor een wedstrijd miste. Ik kon het team niet helpen en miste mijn ploeggenoten al na een paar dagen. In die periode kwam het telefoontje van de bond. Als ik wilde, mocht ik me melden. Natuurlijk moest ik zo`n kans pakken. Ik mocht debuteren voor mijn land en ben nu Noors international, fantastisch!”

20200909JorgenStrandLarsen024

Trots  
De Groningse nummer 9 stond in de basisopstelling tegen Oostenrijk en speelde 86 minuten. Het debuut van Strand Larsen voor de A-ploeg van Noorwegen was niet alleen mooi voor de spits zelf. Ook zijn familie genoot intens van de eerste keer dat de 20-jarige spits een A-interland speelde. “Zij waren natuurlijk heel trots. Mijn moeder huilt af en toe omdat ze me mist, maar aan de andere kant is ze heel blij voor me. Mijn familie weet dat het mijn droom is om in Europa te slagen als voetballer. Daar heb ik mijn hele leven al keihard voor gewerkt en dat blijf ik ook doen. De support van mijn familie is geweldig.”
 
Strand Larsen voelt dat hij de laatste maanden in Groningen als speler en als mens is gegroeid. In zijn jeugd speelde de Noor een jaar voor AC Milan. “Als je naar het buitenland vertrekt, moet je je snel aanpassen aan de cultuur en omgeving. Doordat ik mijn ervaringen van de vorige keer kan meenemen, voel ik dat ik klaar ben voor deze stap naar het buitenland. Sinds mijn overstap naar Groningen ervaar ik dit als de beste maanden uit mijn voetbalcarrière tot nu toe en hopelijk kan ik vanaf hier alleen nog maar verbeteren. Daar ga ik alles aan doen!”

Doelpunt VVV

Laatste nieuws