Daniël en Joël van Kaam in het spoor van Koeman en Van Dijk

24 maart 2020 / vandaag

Krijgt FC Groningen na Erwin en Ronald Koeman en Dominique en Gregoor van Dijk weer twee broers die samen in het eerste elftal van de Trots van het Noorden spelen? Het zou Daniël en Joël van Kaam zomaar kunnen lukken. De 19-jarige Daniël is sinds de thuiswedstrijd tegen FC Emmen basisspeler in het eerste elftal, de twee jaar jongere Joël klopt op de deur en maakte dit seizoen al onderdeel uit van de wedstrijdselectie van hoofdtrainer Danny Buijs. Beide broers gaven, samen met hun vader, een interview aan het eerder in maart verschenen FC Groningen Journaal. 

Van Kaam hoofdfoto

Braziliaans bloed in Groningse voetbalfamilie

Daniël en Joël van Kaam begonnen beiden met voetballen bij VV Appingedam en volgden in de opleiding van FC Groningen twee jaar na elkaar exact hetzelfde pad. Na twee jaar in de voetbalschool van de FC, kwamen ze terecht in FC Groningen onder-12, waarna ze het gehele opleidingstraject op Sportpark Corpus den Hoorn aflegden. Het leverde Daniël zijn officiële debuut op in Den Haag, op 7 oktober 2018 tegen ADO. Joël, officieel speler van FC Groningen onder-19, wacht nog op zijn eerste minuten, maar speelt al wel wedstrijden in FC Groningen 2.
 
De brief
Wat hun jeugd betreft waren vooral de twee jaar in de voetbalschool spannend. “Elke maand waren er drie trainingen en die werd afgesloten met een onderlinge selectiewedstrijd,” herinnert vader Michel zich. “Op basis van die wedstrijd vielen er jongens af. Dat was elke keer weer spannend. Als je na de wedstrijd thuis geen brief had ontvangen, mocht je door.” Die brief kon op de laatste zaterdag van de maand in de brievenbus liggen.
 
Joël weet dat nog goed. “Het eerste wat we deden als we thuis kwamen van een wedstrijd met VV Appingedam was kijken of er een brief van FC Groningen was gekomen.” De brief met een afwijzing kwam er nooit. Toch lag er ooit één keer wel een brief van de FC voor Daniël in de brievenbus. “Toen kreeg ik een kleine hartverzakking,” vertelt de oudste van de broers lachend. “Stond er in dat er niemand was afgevallen.”
 
Tegen elkaar
De broers Van Kaam hebben zowel Nederlands als Braziliaans bloed in zich. Vader Michel komt uit IJmuiden, moeder Ana uit het Braziliaanse Manaus. Michel en Ana leerden elkaar kennen in Brazilië. “Ik heb voor mijn werk altijd gevaren, voer over de hele wereld,” vertelt Michel. Via het varen kwamen Michel en Ana in 1999, een jaar voordat Daniël werd geboren, in Appingedam terecht, dichtbij de haven van Delfzijl. De jeugdjaren van Daniël en Joël stonden in het teken van voetballen. Achter het huis had het gezin twee stalen voetbaldoeltjes staan. Daar speelden beide jongens altijd tegen elkaar.
 
“Als we vrij waren van school, gingen we altijd een potje voetballen; één tegen één,” vertelt Daniël. “Ik was ouder dus meestal won ik, haha. We speelden ook vaak in de woonkamer tegen elkaar. De onderkant van de kast stond op paaltjes dus die was open, als een soort gleuf. De pootjes fungeerden dan als doelpalen. Dan werd er met een kleine bal tussen de bloempotten door een behoorlijke strijd geleverd. Nee, er ging nooit iets stuk. Het doeltje was heel laag, dus hoog schieten had geen nut.” 

Daniel van Kaam

Talentvol
Hoewel Daniël en Joël al vroeg verliefd waren op de bal, leefde in huize Van Kaam niet direct de gedachte dat er twee talentvolle voetballertjes rondliepen. “We wisten niet meteen dat de jongens talentvol waren, want we hadden geen referentie,” legt Michel uit. “Voor ons was dat in het begin ook helemaal niet aan de orde.”
 
Bij Appingedam sloegen beide jongens een elftal over en werden ze ingedeeld in een oudere leeftijdscategorie. Toen merkten de voetbalbroers wel dat ze er bovenuit staken. In de voetbalschool was het daarna echter weer anders, want daar speelden alleen maar jongens die de beste waren van hun club.
 
In de voetbalschool van FC Groningen drong bij Michel en Ana uiteindelijk wel het besef door dat Daniël en Joël beiden wel degelijk talentvol waren. Na elke selectiewedstrijd vielen er jongens af, maar de jongens Van Kaam mochten steeds blijven. “Voor ons was dat geen uitgemaakte zaak, maar de andere ouders waren er altijd van overtuigd dat Daniël en Joël door zouden gaan. 'Natuurlijk gaan die door,' hoorden we dan elke keer. Daar was bij hen geen enkele twijfel over.”
 
Braziliaanse genen
Op de vraag van wie Daniël en Joël het voetbaltalent hebben, moet Michel het antwoord schuldig blijven. “Ik heb wel gevoetbald, bij VV IJmuiden, maar niet op het niveau waarop zij nu voetballen. Zij hebben meer voetbaltalent in hun grote teen, dan ik in mijn hele lichaam. Dus van mij zullen ze het niet hebben gekregen. Het is een beetje speculeren. Aan de kant van Ana zit wel wat voetbaltalent. Zij hebben op een redelijk niveau gespeeld, maar niet heel hoog. Het voetbal zit de Brazilianen natuurlijk wel in de genen. Wellicht komt het daar vandaan.”
 
Debuut
Daniël is sinds de thuiswedstrijd tegen FC Emmen een vaste waarde in het eerste elftal van FC Groningen. Joël zat al wel op de bank bij het eerste, maar wacht nog op zijn officiële debuut. “Ik weet niet wanneer ik mijn debuut ga maken, maar ik hoop natuurlijk zo snel mogelijk. Het kan nog dit seizoen zijn, maar misschien wordt het wel volgend seizoen.”
 
Joël speelt zijn wedstrijden in FC Groningen onder-19 en maakt minuten met FC Groningen 2. “Het gaat goed dit seizoen. Met de onder-19 zijn we winterkampioen geworden. We spelen nu met de top-8 om het kampioenschap. Ons doel is om bij de top-3 te eindigen en de bekerfinale te halen. Dat moet haalbaar zijn.”
 
Droom
Mocht Joël zijn debuut in het eerste maken, dan treden de broers in de voetsporen van Erwin en Ronald Koeman en Dominique en Gregoor van Dijk, die als broers eerder samen speelden in het eerste elftal van FC Groningen. Het zal de eerste keer zijn dat Daniël en Joël met elkaar samen spelen in een officiële wedstrijd. “We hebben zelfs tot de onder-19 nog nooit samen getraind,” weet Daniël. “In FC Groningen onder-19 was de eerste keer en nu dan met de eerste selectie.”
 
Daniël weet al dat het moment dat hij samen met Joël op het veld zal staan tijdens een officiële wedstrijd bijzonder voor hem zal zijn. “Dat is een grote droom. Samen op het veld staan lijkt me ontzettend mooi. Helemaal op het hoogste podium.” Joël is wat nuchterder. “Natuurlijk zou het wel supermooi zijn, maar ik denk nog niet veel na over samen voetballen in het eerste elftal. Laat ik eerst maar zorgen dat ik mijn debuut maak.” Daniël: “Daar moet de trainer dan maar voor zorgen, haha.”

Joel van Kaam 2

Iets unieks
De twee horen wel eens van teamgenoten bij de eerste selectie dat ze qua spel op elkaar lijken. “Ahmed El Messaoudi kwam een keer na een oefenwedstrijd naar mij toe,” lacht Daniël. “Joël deed in die wedstrijd ook mee en Ahmed zei: 'Ik dacht soms even dat ik met jou op het veld stond.' Qua loop en qua bewegingen lijken we inderdaad wel wat op elkaar, maar we vinden beiden dat we wel verschillende type spelers zijn. Joël is wat sneller en is meer explosief. Zijn acties zijn wat meer gericht op de diepte. Ik ben meer een speler die de bal in de voeten wil en het moet hebben van snel en kort wegdraaien.”
 
Twee broers die samen spelen in één elftal. Het is en blijft iets unieks, want vraag een willekeurige voetballiefhebber naar voetballende broers in het betaalde voetbal en de meeste mensen komen niet verder dan het oplepelen van de namen Koeman, De Boer, Van Dijk en De Nooijer. Michel van Kaam: “Gevoelsmatig is het misschien dichtbij, maar ik voel die sentimenten nog niet echt. Ik besef nog niet helemaal het unieke ervan. Dat komt misschien op het moment dat ze echt samen op het veld staan.”
 
Brazilië
De familie in Brazilië zal het in elk geval met heel veel belangstelling volgen. “Wedstrijden uit de Eredivisie zijn te zien in Brazilië,” vertelt Michel. “Zo was FC Groningen – Ajax daar ook live te volgen. Toen keek de gehele familie. Ze moesten wel vroeg opstaan, want het was in Manaus 07.30 uur toen de wedstrijd begon. Eén van hun tantes is helemaal idolaat van voetballen. Zij volgt alles.” Daniël: “Ze zijn natuurlijk trots op ons, maar niet alleen omdat we bij FC Groningen voetballen.”
 
Joël vertelt dat ze al een paar keer de familie hebben bezocht in Brazilië. “De laatste keer was in 2014. Dat was inderdaad tijdens het WK. Manaus was één van de speelsteden, maar zelf hebben we toen geen wedstrijden bezocht.” Wel reisden ze rond om wat van het grote land mee te krijgen. Daniël: “Als we in Brazilië zijn, bezoeken we natuurlijk onze familie, maar we willen dan ook wat van het land zien. Brazilië is een heel mooi land.” 

Het interview met de familie Van Kaam stond in het eerder deze maand verschenen FC Groningen Journaal. De volledige krant van de Trots van het Noorden is te lezen via de volgende link: https://view.publitas.com/db/fc-groningen-journaal-maart-2020/  

Van Kaam hoofdfoto extra optie
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws