D1 veertiende in Nieuwegein.

Zondag 21 augustus 2011 om 00:04

Op de zeer sterk bezette United Jeugd Cup in Nieuwegein is FC Groningen/Cambuur D1 op de veertiende plaats geeindigd. Drie jaar geleden werd het toernooi door de ploeg van trainer Hugo nog knap gewonnen.

De goed georganiseerde United Jeugd Cup wordt sinds 2006 elk jaar gehouden op de velden van JSV in Nieuwegein. Inmiddels is het uitgegroeid tot het sterkst bezette jeugdtoernooi voor D-pupillen. Ook dit jaar deden weer zestien teams mee waaronder veel teams uit de nationale- en internationale top. FC Groningen/Cambuur is al jaren een van de deelnemers. Na twee dagen vol strijd, passie en mooi voetbal ging ditmaal FC Utrecht met de eerste prijs aan de haal. Ondanks de veertiende plek liet FC Groningen/Cambuur toch een behoorlijke indruk achter. Hieronder een overzicht van twee dagen topvoetbal van de mannen van trainer Hugo.
Eerste dag:
FC GRONINGEN/CAMBUUR 2-4 MANCHESTER CITY
1-0 Marc Vegter (1.), 1-1 (2.), 2-1 Martijn van Maastrigt (4.), 2-2 (11.), 2-3 (29.), 2-4 (35.)
FC GRONINGEN/CAMBUUR 0-2 WERDER BREMEN
0-1 (4.), 0-2 (5.)
FC GRONINGEN/CAMBUUR 3-4 NEC/FC OSS
1-0 Tristan Cooke (11.), 2-0 Tristan Cooke (16.), 2-1 (19.), 2-2 (22.), 2-3 (26.), 2-4 (37.), 3-4 Martijn van Maastrigt (38.)
Ondanks drie nederlagen heeft de ploeg van trainer Hugo de eerste dag met opgeheven hoofd af kunnen sluiten. Vooraf was al duidelijk dat de poule van FCG een van de zwaarste zou zijn. Manchester City en Werder Bremen omdat ze fysiek sterker zouden zijn en NEC/FC Oss omdat die ploeg over een goede lichting D-pupillen zou beschikken. De eerste wedstrijd was meteen een om in te lijsten en volgens velen was het ook de mooiste wedstrijd van de gehele eerste wedstrijddag. FCG kende een zinderende start en stond na 22 seconden al op voorsprong via een treffer van Marc Vegter. Het bleek het startsein van een doelpuntenregen want een minuut later was het al gelijk en twee minuten daarna zette Martijn van Maastrigt de groen-witte brigade opnieuw op voorsprong. In het vervolg waren de Groningers nooit echt de mindere maar had de verdediging zo de nodige problemen met het fysiek sterkere City. De 2-4 nederlaag mocht dan ook zeker geflatteerd worden genoemd.
In de tweede wedstrijd opnieuw een tegenstander van formaat. Al snel bleek dat ook de Duitsers een fysiek overwicht zouden hebben. Tamelijk onder de indruk hiervan ging het in de beginfase dan ook mis met FCG want binnen vijf minuten lagen al twee doelpunten in het doel. Naarmate het duel vorderde werd FCG ook steeds beter maar een tweede nederlaag kon helaas niet worden afgewend. Het slotduel in de poule stond opnieuw in het teken van de vele goals. Via twee doelpunten van Tristan Cooke kenden Hugo’s mannen een voortreffelijk start. Net voor rust scoorde NEC/FC Oss echter tegen waardoor de voorsprong werd teruggebracht tot een doelpunt. In de tweede helft ging het in korte tijd even mis. De combinatieploeg uit Nijmegen en Oss wist in een kwartier tijd driemaal raak te schieten waardoor het met 2-4 voor kwam. Het tweede doelpunt van de dag van Martijn van Maastrigt was enkel voor de statistieken van belang.
Tweede dag:
FC GRONINGEN/CAMBUUR 2-2 TOTTENHAM HOTSPUR
0-1 (19.), 1-1 Daniel Camara Bos (27.), 2-1 Tristan Cooke (35.), 2-2 (39.)
FC GRONINGEN/CAMBUUR 5-2 AJAX
1-0 Alex Breise (10.), 1-1 (14.), 2-1 Martijn van Maastrigt (25.), 3-1 Oege Sietse van Lingen (29.), 4-1 Jhurrey Margaritha (35.), 4-2 (38.), 5-2 Tristan Cooke (39.)
0-1 (1.), 0-2 (8.), 0-3 (12.), 1-3 Martijn van Maastrigt (pen.16.), 2-3 Daniel Camara Bos (23.), 2-4 (31.), 3-4 Daniel Teune (32.)
Opnieuw een dag waarin FCG vol aan de bak moest. Dag een had al z’n tol geeist met wat kleine blessures. Daardoor werden D3-spelers Daniel van Kaam en Mark Versteegen toegevoegd aan de selectie. Complimenten zeker ook aan de ouders die voor dag en dauw de spelers naar Nieuwegein reden. Na de zaterdagduels mocht FCG verder gaan strijden om de plaatsen 9 tot en met 16. Het eerste duel was al meteen een mooi affiche, namelijk de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. In een wedstrijd waarin beide ploegen gewaagd aan elkaar waren bleef de score steken op 2-2. Daniel Camara Bos en Tristan Cooke hadden een achterstand omgebogen in een voorsprong maar in de slotminuut wisten de Engelsen alsnog raak te schieten. In de noodzakelijke strafschoppenserie leek de FC lang aan het langste eind te trekken. Jhurrey Margaritha, Martijn van Maastrigt, Daniel Camara Bos en Bas van Veen hadden gescoord waarna Tristan Cooke het karwei kon klaren. Helaas miste de aanvaller en omdat ook Alex Breise niet wist te scoren waren het de Spurs die het duel uiteindelijk wonnen.
De dertiende plaats was nog het hoogst haalbare maar daarvoor moest in elk geval ook Ajax worden verslagen. Eindelijk werden de Groningse pupillen beloond voor hun harde werken. Het werd liefst 5-2 voor FCG, een mooie opsteker en het maakte veel goed na de eerdere nederlagen in dit toernooi. Alex Breise zette in de tiende minuut de toon maar echt los ging de ploeg pas na de gelijkmaker. In een tijdsbestek van tien minuten werd liefst driemaal gescoord en was het duel beslist. Aldus mocht de ploeg tegen, opnieuw, NEC/FC Oss gaan strijden om de 13de en 14de plaats. De uitslag werd een kopie van een dag eerder want weer won NEC/FC Oss en opnieuw gebeurde dat met 4-3. Al na twaalf minuten had de tegenstander een gat van drie goals geslagen maar dankzij een enorme wilskracht kwam groen-wit terug via treffers van Martijn van Maastrigt en Daniel Camara Bos. Nadat NEC weer was uitgelopen zorgde Daniel Teune acht minuten voor tijd voor de aansluitingstreffer. Echter, toen was de pijp leeg en een offensief zat er helaas niet meer in.
FC Groningen/Cambuur D1 speelt volgend weekeinde op het jaarlijkse toernooi in Norg. Daarna start voor de ploeg van trainer Hugo het bekertoernooi en de competitie.